Güneş ve rüzgara dayalı ilk hibrit santral Lapseki`ye!

Türkiye’nin güneş ve rüzgara dayalı ilk hibrit elektrik santrali, Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’nde sonbaharda üretime başlayacak.

 

Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisine dayalı ilk hibrit elektrik santrali Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’nde kuruluyor. Gelibolu Enerji Üretim Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından geliştirilen proje, her biri 750’şer kW’lik iki rüzgar santrali ile her biri 250’şer kW’lık iki güneş santralinden oluşuyor. Lapseki ilçesine bağlı Çardak Beldesi’ndeki proje, tüm izin süreçleri tamamlanarak inşaat aşamasına geldi.

 

Gelibolu Enerji’nin sahibi Levent Serdar Aydoğan, banka akreditiflerinin açılmasıyla birlikte inşaata başlayacaklarını söyledi. Aydoğan, tesisin Eylül ayı sonu ya da Ekim ayı başında tamamlanıp devreye alınmasını hedeflediklerini belirtti. Aydoğan, önce rüzgar türbinlerinin dikileceğini, ardından solar sistemin kurulacağını vurguladı.

 

Levent Serdar Aydoğan, Gelibolu GES-RES Hibrit Santrali’nde yılda 5 milyon kWh elektrik üretimi öngördüklerini vurguladı. Aydoğan yaklaşık 2.6 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilecek tesislerin 5.5 yıl içinde kendini amorti edebileceğini kaydetti. Levent Serdar Aydoğan, bu tesislerde üretilecek elektriği tüketmek üzere bölgedeki soğuk hava depoları ve turizm tesisleriyle ikili anlaşma imzalayarak mahsuplaşma suretiyle dağıtım şirketinin iş yükünü de azaltmayı hedeflediklerini söyledi. (Mehmet KARA)

www.enerjigunlugu.net

20.05.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR