Hedef Güneş Enerjisinde Türkiye`yi İlk Sıraya Taşımak!

Büyüyen Türkiye hamlesinde büyük önem taşıyan enerji, yapılan son çalışmalarla birlikte dışa bağımlılıktan kurtuluyor. Enerjinin özel sektöre açılmasının ardından nükleer enerji yatırımları ile Türkiye enerji alanında kendi kendine yetebilen ülke konumuna geliyor. Bu gelişmeleri desteklemek için çalışan Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF) 9. yılında da Türkiye’nin gelişen enerjisine yön verdi. Ankara’da dünyanın önde gelen enerji sektörü karar alıcılarını, uzmanlarını, özel sektör temsilcilerini bir araya getiren EIF’de bu yıl 165 yerli ve yabancı firma stant açtı, Türkiye ve yurtdışından 7700 profesyonel ziyaretçi, CEO, STK temsilcileri, kurum ve kuruluş enerjinin geleceğini konuştu.

 

9. yılında da Ankara’da Türkiye’nin enerji atılımına destek olan EIF yoğun katılım ve başarılı iş birliği görüşmelerinin ardından kapılarını 2017 Kasımında tekrar açmak üzere kapattı. Dünya’da ve Türkiye’de enerjinin geleceği, yenilenebilir enerji türlerinin önemi ve kullanımı, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının durumu başta olmak üzere önemli birçok konu hakkında konuşmaların yapıldığı fuara yoğun ilgi ve katılım vardı. Katılımcıların yüzde 51’in yatırımcı firma olduğu ve yüzde 58’inin CEO ve Genel Müdür olduğu EIF’de toplamda 34 oturum ve 12 workshop gerçekleşti.

 

Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek EIF sonrası yaptığı açıklamada: “EIF her sene olduğu gibi bu sene de Türkiye’nin enerjisine yön verdi. Türkiye’de enerji üretmenin öneminin her geçtiğimiz gün daha da anlaşıldığı bu ortamda böyle bir fuarla yeni çalışmalara ortam sağlamak her şeyin ötesinde bu ülkenin ferdi olarak bizi çok mutlu ediyor” dedi.

 

Dışa Bağımlılığı Bitirecek Enerji Üretmemiz Lazım

Enerji için ülkede bulunan tüm kaynakların en verimli şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Dilek: “Biz EIF’de tüm enerji konularını ele almaya çalıştık. Çünkü ülkemizin dışa bağımlılığını bitirecek şekilde enerji üretmesi gerekiyor. Bu nedenle fuarda gerçekleşen 34 oturumda 172 konuşmacı ve 7700 katılımcı ile nükleerden petrole, güneş enerjisinden jeotermal enerjiye kadar tüm enerji türleri hakkında konuşuldu yeni iş birlikleri ve çalışmalar geliştirildi” diye konuştu.

 

Hedef Güneş Enerjisinde Türkiye`yi İik Sıraya Taşımak

Birçok yeni oluşuma ev sahipliği yapan EIF’te Güneş enerjisi sektörünün gelişimine önderlik etmek amacıyla sektörün liderleri tarafından GÜYAD (Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği) kuruldu. Kuruluş açıklaması ve imza törenini EIF’te gerçekleştiren derneğin öncelikli amacı sektördeki sorunları çözmek ve yatırımları arttırmak. Doğru adımlar sonucu Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe dünyada ilk sıralarda yer alabileceğini söyleyen GÜYAD üyeleri; “Sektörün gelişmesi amacıyla paydaşlarının tamamına fayda sağlamak için uzlaşılmış önerilere kılavuzluk yaparak yatırımcılara destek olmak adına adım attık” açıklamalarında bulundular.

 

EIF’in gelenekselleşen yarışması “Energy Challenge”ın da gerçekleştiği fuarda birinci bu sene de ODTÜ oldu. Keyifli anların yaşandığı yarışmaya ODTÜ, İTÜ, Erciyes, Batman ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi katıldı. Yarışmanın sponsoru olan OMV Petrol Ofisi A.Ş.’de gerçekleşecek oryantasyon programına katılım hakkına sahip olan öğrenciler ayrıca sektörün liderleri ile iş birliği yapma, sektörü tanıma ve kariyer planlamalarını geliştirme imkânını elde ettiler. (Yazar : Emine Cin)

www.girisimhaber.com

16.12.2016

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR