Özdemir: “YEKA ihaleleri güneş potansiyeli için hayati önemde”

ELDER Başkanı Nihat Özdemir, YEKA ihalelerini güneş potansiyelinden yararlanmada hayati önemde gördüğünü söyledi. Özdemir, “Bu ihaleler teknolojinin yerli imkanlar ile üretilmesine öncülük edecek” dedi.

 

ELEKTRİK Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) 8.Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştiriliyor. Açılış konuşmasını yapan ELDER Başkanı Nihat Özdemir, dünya enerji kullanımının son 40 yılda 2 mislinden fazla arttığını bu artışta elektriğin ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. 20 yılı aşkın bir süredir gelişmiş ülkeler başta olmak üzere elektrik üretim, dağıtım ve tedarik faaliyetlerinde kamunun rolü azaldığını özel sektörün payının arttığını belirten Özdemir, “Bu dönüşümün sağlıklı yürümesinin temel gereği ise rekabetçi ve şeffaf bir piyasa yapısının kurulmasıdır. Rekabetçi ve şeffaf bir piyasa ile öngörülebilir bir düzenleme ortamı gerek kamu hizmetinin aksamadan yürütülmesi, gerekse özel sektör yatırımlarının sürmesi ile arz güvenliği gibi stratejik konularda sorun yaşanmaması için elzemdir. Türkiye, tüm bu dönüşümleri eşzamanlı olarak yaşıyor. Son 5 yılda elektrik sektörünün yaşadığı en büyük yapısal dönüşüm yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki paylarının tahmin edilenin de üzerinde bir hızla artmasıdır. Bugünlerde tamamlanması beklenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerini de ülkemizin güneş potansiyelinden yararlanmada hayati önemde bir adım olarak görüyorum. Bu ihalelerin kurgusu sadece enerjide dışa bağımlılığı azaltıcı olmakla kalmayacak önümüzdeki 50-100 yılda geçerli olacak bir teknolojinin yerli imkanlar ile üretilmesi ve geliştirilmesine de öncülük edecektir.”

 

SEKTÖR TÜKETİCİ ODAKLI VE ÖZEL SEKTÖR KAYNAKLI

ELDER Başkanı Nihat Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Yenilenebilir kaynakların artan payı piyasanın işleyişini ve tüketiciler başta olmak üzere paydaşların rollerini de derinden etkiliyor. Talep tarafı katılımı, esneklik, kapasite piyasaları gibi kavramlar öne çıkıyor. Dağıtım şirketlerinin rolü bu yeni piyasada daha önemli hale geliyor. Dünün elektrik sektörü kamu odaklı ve kamu kaynaklıydı. Bugünün elektrik sektörü ise tüketici odaklı ve özel sektör kaynaklıdır.

 

Ülkemizde elektrik denilince kamuoyunda iki konu öne çıkıyor. Özelleştirmeler ve kayıp kaçak. Her ikisi de biz dağıtım şirketlerini doğrudan ilgilendiren konular.

 

Özelleştirmeler başarılı mı? Evet. Hem de çok başarılı. Türkiye olarak neden yaptık biz özelleştirmeyi?  2004 tarihli Özelleştirme Strateji Belgesi olarak adlandırılan Yüksek Planlama Kurulu kararı özelleştirmeden beklenen faydaları ortaya koyar.

 

YATIRIMLAR ARTTI

Yatırımlar artı mı? Evet. Dağıtım şebekesi için bakacak olursak. Kamu döneminde 1995 yılından 2005 yılına kadar yıllık yatırım tutarı ortalama 1,5 milyar TL olarak gerçekleşmiş. Enflasyon etkisinden arındırarak 2017 Şubat rakamları ile ifade ediyorum. Özeleşen dağıtım şirketlerinin 2015 yılındaki yatırım gerçekleşmesi yaklaşık 4,5 milyar TL. 2011-2015 ortalamaları ise yıllık yaklaşık 3 milyar TL. Üretim yatırımlarında ise rakamlar çok daha etkileyici. Biliyorsunuz son 5 yılda kurulu gücümüz iki katından fazla arttı. 50 milyar doları aşan bu yatırımın tamamı özel sektör tarafından gerçekleştirildi. Arz güvenliği sağlandı mı? Kesinlikle. Bugün Türkiye’nin kurulu gücü 80 bin MW’a ulaştı. Devam eden yatırımlar ve piyasanın geldiği olgunluk seviyesi düşünüldüğünde Türkiye’nin arz güvenliği ile ilgili bir endişesi olmayacağı gözüküyor.

 

HİZMET KALİTESİ ARTTI

Hizmet kalitesi artı mı? Evet. Artan yatırımlar ve üretim kapasitesi hizmet için en önemli unsur olan tedarik sürekliliğinin temel gerekleri. Ayrıca rekabetçi bir piyasa da hizmet kalitesini artırmak piyasa oyuncuları için bir tercih değil, bir zorunluluk. Ancak hala daha gidilecek mesafeler olduğunun da farkındayız. Türkiye 20 yılı aşkın süredir dağıtım özelleştirmelerini konuşuyordu. Bu 20 yıl boyunca şebekeye yeterli yatırım yapılamaması, şebekenin ortalama yaşını 30 yılların üzerine çıkarmıştır. İşte bu özellikle dağıtım seviyesinde hizmet kalitesini istenilen hızda artırma yönündeki en büyük zorluğumuz.

 

KAYIP-KAÇAK YÜZDE 15’İN ALTINA DÜŞTÜ

Kayıp kaçak rakamları düştü mü? Evet. Özelleştirme öncesi ülke genelinde ortalama %25’lerde olan kayıp-kaçak oranları bugün %15’lerin altına inmiştir. Özellikle yüksek kaçak oranlarının olduğu bölgelerde hızlı iyileşmeler görülmektedir. Kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu bölgeler çıkarıldığında Türkiye halen OECD ülkeleri ortalaması olan %8 kayıp kaçak oranını yakalamıştır. Önümüzdeki dönem dağıtım şirketlerinin kaçak enerji ile en yoğun mücadele ettikleri ve beklenen sonuçlara ulaştıkları bir dönem olacaktır. 2020 yılında Türkiye genelinde istenilen hedefler yakalanacaktır.

 

TÜKETİCİ DAHA UCUZ ELEKTRİK KULLANIYOR

Tüm bu gelişmelerin sonucunda tüketici daha ucuz elektrik kullanıyor mu? Evet. Nasıl ölçtük; 1995 yılındaki elektrik fiyatlarını aldık. Mesken için, ticarethane için ve sanayi için. Bu bedelleri enflasyon ile güncelleyerek 2017 şubat ayına taşıdık. Baktık ki ortalama da elektrik fiyatları yüzde 22 daha ucuz. Bu oran sanayi de yüzde 33 kadar çıkarken meskenlerde yüzde 12. Aynı yöntemi 2000, 2005 ve 2010 yılları içinde yaptık. Baktık hepsine göre elektrik fiyatları reel bazda azalmış. Özelleştirmeler sonrası tüketici kamu dönemine göre daha ucuz elektrik kullanıyor.

 

TEDARİK SÜREKLİLİĞİ ÖNCELİĞİMİZ

Bugün ulaştığımız nokta düne göre çok daha iyidir. Ancak hedeflenen noktaya ulaşmak için daha çok çalışmamız gerektiğinin de farkındayız. Tüm vatandaşlarımıza elektrik hizmetini yeterli, kaliteli, sürekli ve makul bedeller ile sunmak asli görevimizdir. Tedarik sürekliği ve hizmet kalitesi neticesinde elde edilecek müşteri memnuniyeti birincil önceliğimizdir. İnanıyoruz ki bu konudaki çabalarımız ve attığımız adımlar kısa zamanda sonuç verecektir.

 

AKILLI ŞEBEKE YOL HARİTASI

Hangi sektör olursa olsun şirket olarak müşteri memnuniyetini sağlayabildiğiniz sürece beklentileriniz karşılanır. Biz dağıtım şirketleri açısından 2020’ye kadar olan zaman dilimi hizmet kalitesini dünya standartlarının üzerine çıkarmak suretiyle müşteri memnuniyetini artıracağımız bir dönemdir.  Teknoloji bu yoldaki en büyük destekçimiz olacaktır. Gerek tedarik sürekliliğini gerek hizmet kalitesini gerekse müşteri memnuniyetini gerçek zamanlı ölçmek ancak ileri teknoloji yatırımları ile mümkün olacaktır. Teknoloji kaçak enerji ile mücadele de önemli bir silahımızdır. Türkiye Akıllı Şebeke Yol Haritası çalışması ile 2018 itibariyle teknoloji yatırımlarında yeni bir dönem başlayacağını düşünüyoruz.

 

2023’DE TAMAMINI YERLİ KAYNAKLARDAN ÜRETMEK

2023 bizler için çok önemli bir tarihtir. Cumhuriyetimizin 100. yılında elektrik enerjimizin tamamına yakınını yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretmek, vatandaşlarımıza yeterli, kesintisiz, kaliteli ve makul bedelli elektrik tedarik etmek bu salonda bulunan herkes için bir temenni değil, yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Biz dağıtım şirketleri olarak bu görevin en büyük destekçileri ve en inançlı neferleriyiz. Yerli ve yenilenebilir kaynakların üretimdeki payının artırılması yönündeki tüm politika ve uygulamalarını bu çerçevede önemli görüyor ve destekliyoruz.”

http://yesilhaber.net

14.03.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR