Kayseri`de Kendi Elektriğini Üreten Taksi Durağı

KAYSERİ`de taksicilik yapan 40 yaşındaki Şükrü Gülenay, elektrik aboneliğinin pahalı olması sebebiyle, durağının çatısına kurduğu güneş paneli ile kendi elektriğini, kendisi üretmeye başladı.

 

Taksici Gülenay, durağına kurduğu 160 kwh`lik sistemle taksi durağının günlük ihtiyaç duyduğu aydınlatma, televizyon vb. ihtiyacını bu sayede karşılıyor.

 

Türkiye`nin güneşlenme süresi bakımından en önde gelen şehirlerinden olan Kayseri`de, taksicilik yapan 20 yıllık Şükrü Gülenay, 15 gündür işletmesinin elektriğini temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan, güneş enerjisiyle sağlıyor. Gülenay, bundan sonraki süreçte hedefinin ise, güneş paneliyle ısınmak olduğunu dile getirdi.

 

Merkez Kocasinan İlçesi Yenimahalle, Mustafa Kemalpaşa Bulvarı üzerinde yer alan taksi durağına kendi olanaklarıyla kurduğu güneş paneliyle yenilebilir enerjiden elektrik üreterek taksi durağının ihtiyaç duyduğu günlük enerji ihtiyacını karşılayan Şükrü Gülenay, "4 yıllık çabalarımız sonucunda durak izni alabildik. Kendi çabamızla durağımızı bu hale getirdik. Bu süreçte elektrik sıkıntımız oluyordu. İşlerimiz genellikle akşam olduğu için elektriğe ihtiyacımız haliyle fazla oluyordu. Ama bir türlü elektrik aboneliği alamadık. Ben de en son çare kendi elektriğimi kendim üretmeye karar verdim" şeklinde konuştu. Deneme amaçlı bu sistemi kurduğuna vurgu yapan Gülenay, "Elektrikçi bir arkadaşıma durumu arz ettim ve deneme amaçlı bu sistemi kurduk. İlerleyen süreçte imkanlarım el verdiği takdirde, çatıdaki panel sayısını artırarak ısınma ihtiyacımı da güneş enerjisinden karşılamak istiyorum” diye konuştu

 

"CUMHURBAŞKANIMIZI DURAĞIMDA AĞIRLAMAK İSTERİM"

 

Taksi durağının havaalanı yolu üzerinde olmasına dikkat çeken ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a hayranlığını gizleyemeyen Gülenay, "Taksi durağımız, Kayseri`ye gelen bir çok protokol üyesinin geçiş güzergahında, yıllardır Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı durağımda ağırlamak istiyorum. Bu, bir türlü kısmet olmadı ama, inşallah bir gün hayal ettiğim şey gerçek olur ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan`a durağımda çay-kahve ikram etmek, kendisiyle sohbet etmek isterim” ifadelerine yer verdi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın posterini durağının dış cephesine astığını belirten taksici Gülenay, “15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanımızın posterini, havaalanından geliş istikameti yönüne astım. Hem o hainlere karşı tepkimi dile getirmek hem de Recep Tayyip Erdoğan`a destek ve sevgimi göstermek istedim. Elektrik sistemini devreye aldıktan sonra ise posteri led lamba ile aydınlattım” dedi.

 

SICAK SU AMACIYLA GÜNEŞ ENERJİSİ TAKTIRDIM SANDILAR

 

20 yıldır taksicilik yaptığını da ifade eden, elektrik aboneliğine pahalı olduğu için hiç müracaatta bulunmadığını söyleyen, Şükrü Gülenay, kurduğu sistemin maliyetinden de bahsederek, "Bizim kurmuş olduğumuz sistem piyasadaki gibi paket bir sistem değil. Biz toplama diye tabir edilen şekilde bu sistemi kurduk ve böylelikle mevcut panellere nazaran daha düşük bir maliyete bu sistemi devreye aldık" dedi. Çevreden gelen tepkilere de değinen taksici Gülenay, "20 yıldır yollarda direksiyon sallıyorum. Şimdi kendi işimi yapıyorum. Güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladığım günden bu yana çevremden ilginç tepkiler aldım. Bu sistemi bilen vatandaşlar tarafından çok sayıda tebrik alıyorum. Bazı vatandaşlar ise güneş panelinin işlevini bilmediğinden ilginç tepkiler veriyor. Meraklı kişiler çok oluyor. `Bunu neden taktın, bu ne işe yarıyor` diyenler de oldu. Hatta birkaç kişi de bu sistemi sıcak su amacıyla çatılarda yaygın olarak kullanılan güneş enerjisi sandı” şeklinde konuştu. (DHA)

www.sondakika.com

05 Ocak 2018

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR