Rüzgar ve Güneşten Elde Edilecek Yeşil Enerji Yeterli mi?

Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketi, petrol ve diğer fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme çabalarını arttırdı. Gerek ulaşım, gerekse elektrik ihtiyacının ALTERNATİF kaynaklardan karşılanması eğilimi de giderek artıyor. Büyük petrol şirketleri bile rüzgar türbinleri ve güneş panellerini yeşil enerji girişimlerinin birer parçası olarak sunmaya başladı. Ancak enerji uzmanı Robert Bryce, yakın gelecek için gereken temiz enerji kaynaklarının rüzgar ve güneşten elde edilemeyeceğini savunuyor. Amerika’nın Sesi, Robert Bryce’la Texas eyaletinin Austin kentindeki evinde konuştu.

 

Enerji uzmanı Robert Bryce Austin’deki evinde elektrik enerjisinin üçte birini çatıdaki güneş panellerinden elde ediyor.

 

Ancak uzman güneş enerjisinin artan enerji talebini karşılayamayacağı görüşünde. Bryce, ”Güneş enerjisinin kapasitesi konusunda gerçekçi olmamız gerekiyor. Güneşten her zaman enerji elde edilemiyor. Geleneksel elektriğe kıyasla da oldukça pahalı,” diyor.

 

Bryce, ‘Enerji Açlığı’ adlı yeni kitabında, istatistiklere, temel fizik ve matematiğe dayanarak, en çok teşvik edilen yenilenebilir ve ALTERNATİF ENERJİ türleri olan rüzgar ve güneş enerjisinin çok pahalı ve verimsiz olduğunu savunuyor.

 

Uzman, bir rüzgar türbininin güç yoğunluğunu, bir doğalgaz kuyusununkiyle karşılaştırıyor ve iki enerji kaynağı için gerekli alanı temel alarak ulaştığı sonucu şöyle açıklıyor : ”Bir rüzgar türbininin güç yoğunluğu, metrekare başına bir ila bir virgül iki kilowatt’tır. Doğalgaz kuyusununsa metrekare başına 28 kilowatt güç yoğunluğuna sahip olduğunu görürüz. Doğalgaz kuyusundan elde ettiğiniz güç yoğunluğu, rüzgar türbininden elde ettiğinizin 20 katıdır.”

 

Amerika’daki enerji tartışmalarında en ön plana çıkan konulardan biri ithal petrole olan bağımlılık. Ancak Bryce, ‘Enerji Açlığı’ kitabında, rüzgar jeneratörlerinde dünyada çok nadir bulunan neodimium gibi elementlere ihtiyaç olduğunu ve bu maddelerin rezervlerinin yüzde 95‘inin sadece Çin’de  bulunduğunu belirtiyor. Bryce,”Bu durumda küresel petrol pazarına olan bağımlılıktan, bir başka bağımlılığa, yani Çin’in dünyadaki tüm pazarı elinde tuttuğu nadir bulunan elementlere olan bağımlılığa geçeceğiz,” diyor.

 

Bryce, enerji konusuna gerçekçi yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Uzmana göre, dünyada şu anda kullanılan fosil yakıtların yerini alabilecek natif enerji kaynakları için 23 Suudi Arabistan’a ihtiyaç var. Bryce, ”Mevcut enerji kaynaklarının yerine kullanacağımız enerji konusundaki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Herkes  sorunun aslında ne kadar büyük olduğunu kolayca unutuyor,” şeklinde konuşuyor.

 

Doğalgazın Amerika’da şu andaki en ucuz, en çok bulunan ve en temiz enerji kaynağı olduğunu söyleyen Bryce’a göre, gelecek için en olumlu enerji kaynağı, nükleer enerji. Bryce, ”Doğalgaz ve nükleer enerji, gelecekte kullanılacak en iyi enerji kaynakları. Bunun nedeni, iki kaynağın da, ihtiyacımız olan miktarda enerjiyi sağlayabilmesi ve düşük maliyetli olması,” diyor.

 

Robert Bryce, yapılacak araştırmalarla uzun dönemde yeni enerji kaynakları sağlanabileceğini umuyor. Uzman, gerekli hesapların yapılmasını ve mevcut enerji politikasının gerçekçi şekilde ele alınmasını istiyor. www.voanews.com/turkish / 27.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR