Üreticiye Tarıma Dayalı Yatırım Semineri …

Nazilli İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda Nazilli ya bağlı köylerdeki üreticilere kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi konusunda bilgi verildi.

 

Nazilli Belediyesi Nikah Salonu nda düzenlenen toplantıya AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi Ahmet Ertürk, Aydın İl Tarım Müdür Vekili Hasan Ünal, Nazilli İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, İl Destekleme Şube Müdürü Mustafa Aslan, Köy Muhtarları ile üreticiler katıldı.

 

Desteklemelerle ilgili slayt eşliğinde açıklamalarda bulunan Aydın Tarım İl Müdürlüğü Destekleme Şube Müdürü Mustafa Arslan, Doğal Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliğinin 30 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, " Kırsal Kalkınma yatırımlarının ekonomik yatırımlar ve toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları olarak iki konuda yapılacak. Ekonomik yatırımlar destekleme programı yatırım konularında ise şunlar yer alıyor; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, ALTERNATİF ENERJİ kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar, Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilecek. Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmeyecek" dedi.

 

Milletvekili Ahmet Ertürk de, " Hükümetimiz üreticilerimiz ile çiftçilerimiz ile ilgili olarak Tarımsal konularda çok güzel çalışmalarda bulunuyor. Arkadaşlar hükümetimizin tarımsal programlarını il ve ilçe Tarım Müdürlüklerimize sık sık uğrayarak takip edelim. Her şeyden önemlisi kooperatifleşelim. Yani güçlerimizi bir araya toplayalım. Birlikte hareket edelim. O zaman kazanan sizler yani çiftçilerimiz üreticilerimiz olacaktır. Hükümetimizin destekleme ve hibe programlarını çok iyi takip edelim. İnternetten Tarım Bakanlığımızın sitelerinden de bu konuları takıp edebilirsiniz. Tabi bu arada teknolojinin nimetlerinden de faydalanmasını bilelim. Ben her zaman için çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yanındayım " diye konuştu.

www.haberfx.net / 09.11.2009

-.-

AHMET ERTÜRK

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

AYDIN

Ahmet Ertürk, 13 Kasım 1953 te Aydın Pamukören de doğdu. Babasının adı Osman, annesinin adı Zafer dir. Çiftçi ve Avukat; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ni bitirdi. Çiftçilik ve serbest avukatlık yaptı. İl Genel Meclis Üyeliği, ÖR-KOOP Nazilli ve Çevresi Örnek Hayvancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı, TARİŞ Pamuk Birliği Murakıp Üyeliği, Aydın da Tarımsal Amaçlı Kalkınma Kooperatifleri Üst Birliği Başkanlığı, Ankara da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nda Üreticiler ve Üretici Örgütleri Temsilciliği, Pamukören Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği görevlerinde bulundu. 22. Dönem Aydın Milletvekili. Ertürk, evli ve 2 çocuk babasıdır.

www.tbmm.gov.tr

-.-

AYDIN Hakkında

Tarihi

Aydın; tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş, antik çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nisa, Prien, Magnesia gibi önde gelen kentlerinde sayısız bilgin ve bilge kişiler yetişmiştir.  Bugünkü Aydın; kuzeyindeki Top Yatağı sırtında kurulan Tralles Kenti ile birlikte MÖ.2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, VII. yy.da Lydia zamanında da en parlak çağını yaşamıştır. Sırasıyla Neolitik, Kalkolotik, Tunç Çağları ile Frigya, Lidya, Pers, Roma ve Bizans çağlarını, 1171-1270 yılları arasında Selçuklular, 1270-1307 yılları arasında Menteşeoğulları, 1307-1390 yılları arasında Aydınoğulları, 1390-1922 yılları arasında Osmanlı dönemini yaşamıştır. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılan Aydın, sosyal hizmetler, tarım ve mimaride uygar günlere şahit olmuştur. Aydın ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt ın şehzadesi Ertuğrul Bey in Vali olarak Aydın a atanmasıyla başlamıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır. Şehir, XIV yy. da bugünkü yerine kurularak idari kademelendirme sırasıyla, 1390 yılında eyalet, 1426 yılında sancak, 1811 yılında eyalet, 1850 yılında İzmir e bağlı sancak olmuştur.Aydın ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli, 25 Mayıs 1919-7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra ve Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişmiş, müstakil vilayet olmuştur.

Coğrafi Konumu

Aydın, orta ve batı kesiminde verimli ovalar, kuzey ve güneyi dağlar ile çevrili Büyük Menderes Havzası üzerinde 8007 km2 lik bir alan üzerine kuruludur. Doğusunda Denizli, batıda Ege Denizi, kuzeyde İzmir ve Manisa, güneyde ise Muğla illeriyle komşudur. İl, 37°-44 ve 38°-08 kuzey enlemleri ile 27°-23 ve 28°-52 doğu boylamları arasında yer alır.

İklim ve Bitki Örtüsü

Akdeniz ikliminin hakim olduğu İl’de yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Ortalama sıcaklık 17.6 °C, ortalama yağışlı gün sayısı 80.6, ortalama yağış miktarı 677,5 mm/yıl dır. Büyük Menderes vadisi, diğer Ege ovaları gibi batıda denize doğru açılan bir oluk biçimindedir. Bu yüzden denizin ılıtıcı etkisi ve yağış getiren rüzgarlar iç kısımlara kadar kolaylıkla girer. Trenle veya karayolu ile İç Anadolu yönünden Büyük Menderes vadisine girenler, Denizli’den İzmir’e doğru yaz kış tüm ova ve yamaçları kaplayan yemyeşil bir örtüyle karşılaşırlar. Ova tabanında incir, zeytin ve portakal bahçeleri büyük alanlar kaplar. Bunların dışında bağlar, bahçeler ve pamuk tarlaları geniş yer tutar. Aynı zamanda Akdeniz yöresinin bitki örtüsü, sert yapraklı, kurağa dayanıklı bodur makiler görülür. Kocayemiş, mersin, defne, delice ve aşı zeytinler, menengeç, dere boylarında zakkumlar ve bunlar arasında kekik, nane, lavanta çiçeği gibi kokulu bitkiler de vardır. Bunların yanı sıra dağlarda çam, kestane, çınar, dişbudak, ıhlamur gibi ağaçlar görülür. İl topraklarının % 37’si ormanlarla kaplıdır. Bunların beşte biri üretime elverişli koru ormanlarıdır.

NAZİLLİ Hakında

Nazilli 1831 yılında ilçe olmuştur. Bağlılık yönünden bir değişiklik olmamıştır. Nazilli’nin isminin nereden geldiği konusunda değişik rivayetler vardır. Bunlardan önemlileri : Nazilli, Dereköy yakınlarında Nazlu ismindeki Türk boylarından bir oymak beyi tarafından kurulmuştur. Kurduğu kentte o günlerin geleneklerine göre kendi ismi Nazlu’yu vermiş, zamanla Nazlu Naz İli, daha sonra da Nazilli olarak anılmıştır. Hammer ve Evliya Çelebi gibi tarihçiler ise güzel ve Nazlı kızları olduğu kadar şehrin güzelliğini, nazlılığını bu kızlara benzeterek Nazilli adının buradan kaynaklandığını ileri sürmüşlerdir.

İlçe alanı 664 Km2 olup, 2007 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 140 922 kişi yaşayan ilçede 4 bağlı belediye ve 58 köy bulunmaktadır. İlçenin 100 000’i aşan merkez nüfusu ve yakın çevresinde bulunan Yenipazar, Sultanhisar, Bozdoğan, Buharkent, Kuyucak ve Karacasu ilçeleri ile birlikte geniş bir bölgenin merkezi olma özelliğini taşımaktadır.Değişik kapasitede bir çok sanayi tesisinin mevcut olması ilçeyi bir ticaret merkezi haline getirmektedir.

www.aydin.gov.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR