Köylere güneş enerjisi geldi kaçak elektrik kullanımı azaldı …

 

Doğu ve Güneydoğu da yüzde 50 yi aşan kaçak elektrik kullanımı, güneş enerjisinin devreye girmesiyle büyük oranda azaldı.

Her eve 1 yıl geri ödemesiz, 3 yıl vadeli, 3 taksit halinde faizsiz verilen bin 300 YTL krediyle cihaz takıldı. Böylece her yıl yaklaşık 4 bin hektar meşe baltalık orman kesilmekten kurtarıldı.

Güneş enerjisinin kullanıldığı yerlerden biri de Tellikaya mezrası. Köyün sakinlerinden Sabahattin Budak, yeni projeyle kaçak elektrik kullanımının sona erdiğini söylüyor. Budak, şunları anlatıyor: "Yöremizdeki bütün köylerde hemen her evde 30-50 litrelik büyük bidonlar bulunurdu. Bidonların altına konulan termostat sayesinde yaz-kış kaçak elektrikle su ısıtırdık. Köyümüzdeki evlere güneş enerjisi bağlandıktan sonra kaçak elektrikle su ısıtmayı bıraktık. Zaten musluklarımızdan sıcak su akmaya başladı. Kışın havanın kapalı olduğu 2-3 ayda kullanım oranı düşüyor. Ama bu sistemle hem elektriklerimiz kesilmemiş oluyor hem de elektrikte tasarruf sağlanıyor." ORKÖY ün projesini Van da uygulayan İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Avcil, köylünün ısınma ve ısıtma amacıyla yakacak olarak kullandığı ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmayı hedeflediklerini kaydediyor. Van da 3 yıl içinde 197 orman köylüsünün evine cihaz takıldığını anlatan Avcil, şu bilgileri veriyor: "Vatandaşlarımız ısınmanın yanı sıra ısıtma amacıyla odun kullanıyor. Köylünün ormanlara zarar vermemesi için suyunu güneş enerjisiyle kullanmasını sağlıyoruz. Köylerimizde bu proje hayata geçtikten sonra kaçak elektrik kullanımının azaldığını bizzat halkımız söylüyor."

Elektrik Mühendisleri Odası Van Şubesi Başkanı Süleyman Balkan ise su şebekesinin bulunduğu köylerde bu sistemin kullanılmasının elektrik kaçağını azaltacağını, ancak kaçağı tamamen bitirmeyeceğini savunuyor. Özellikle kırsal kesimde su ısıtmada büyük kazanlarda kullanılan termostatların elektrik tüketimini artırdığını belirten Balkan, güneş enerjisi sisteminin yaygınlaştırılmasının önemli olduğunu aktarıyor. Bir TEDAŞ yetkilisi de projenin kendileri tarafından geliştirilerek uygulanması halinde 5 ay içinde kendini finanse edeceğini ifade ediyor. Bu çalışmayla hem kaçak elektrik oranının düşürüleceğini hem de enerjide ciddi anlamda tasarruf sağlanacağını vurguluyor.

19 Aralik 2008

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR