Avustralya da "karbon sıfır" plaj …

 

Saklı Vadi, Avustralya’nın ilk “sıfır karbon doğal plajı”. Güneş enerjisiyle çalışan plaj, yılda 78 ton karbondioksit tasarruf ediyor. Saklı Vadi, 1982’de kurulmuştu. Plajı 1986’da bugünkü sahipleri aldı. Alır almaz da değişiklikler başladı.

 

İlk olarak, kumsala gelenlerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir güneş paneli yerleştirdiler. Daha sonra tesisteki tüm ampulleri “enerji tasarruflu ampuller” ile değiştirdiler. Ve turizm tesisinin işletim kurallarını belirlediler:

- Geceleri bardaki ve eğlence alanındaki elektrikli aletleri prizden çekiyorlar,

- Mutfaktan arta kalan yiyecekleri hemen çöpe atmak yerine, kompostlama yöntemi ile doğada yokediyorlar.

- Tesisteki tüm alüminyum tenekeler, kağıtlar geri dönüşüm kutularına atılıyor.

- Gelen turistlere “çevre dostu”olmanın önemi anlatılıyor, “korunması gereken türler ve yenilenebilir enerji kaynakları” hakkında bilgi veriliyor.

 

Tesislerin yapımında yerel kütük kullanıldı, hiç çelik konstrüksiyona yer verilmedi. Bahçenin dizaynında bölgede yaşayan ağaç ve bitkiler kullanıldı. Tamamen doğa ile uyum içinde bir sistem yaratıldı. Tesiste dinlenen turistler dilerse, güneş enerjisi turları, kuş gözlemi ve rafting yapabiliyor.

 

Tüm bu çabaların sonunda Saklı Vadi, karbon emisyonunu sıfıra indirebildi. 2007’de ise hem “En iyi Otel” seçildi hem de”Turizmde gelişmeler” ödülünü aldı.

yeşil.ntvmsnbc.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR