Günümüzde Türkiye’nin rüzgar potansiyelinin yatırımlara dönüşmekte olduğu görülmektedir. Yerli, yenilenebilir, sonsuz ve temiz enerji kaynağımız olan rüzgar enerjisi, doğru projelendirme ve fizibilite ile ülkemizin enerji stratejisi, enerji çeşitliği ve enerjide bağımsızlığı anlamında çok önemli bir yere sahiptir.

 

Aynı zamanda çevreye dost enerji çözümlerinin öneminin arttığı günümüz dünyasında rüzgar enerjisi çözümleri önem kazanmıştır. Tamamen bize ait olan doğal kaynaklarından yararlanarak enerji sistemlerinin uygulanması ve yaygınlaşması enerjideki dışa bağlılığı azalttığı gibi ülke ekonomimize de katkıda bulunacaktır.

 

Bilindiği üzere ülkemizin rüzgar enerjisi potansiyeli oldukça yüksektir. Bir yandan çevreyi kirletmeyen enerji kaynağı kullanır iken, elektrik giderlerimizden tasarruf etmemiz de mümkün. Rüzgar enerjisi ile elektrik üretmenin avantajları görüldükçe ve uygulamalar arttıkça rüzgar türbini ihtiyaçları da artmıştır.

 

Güncel talepler bireysel kullanım, kurumsal uygulamalar ve RES rüzgar enerji santralı yatırımı yapmak isteyenler olarak özetlense de çok daha yaygın kullanım imkanı mevcuttur. Özellikle elektrik tüketimi fazla olanlar ile elektrik faturalarını sıfırlamak isteyenler için ideal çözüm olarak görülmektedir.

 

Sonuçta kendi elektriğinizi kendiniz üretiyorsunuz, hem de bedava ! Her ay elektrik faturası ödemeye son vermek hatta geri para kazanmak dahi artık mümkün. İster iseniz hemen tükettiğiniz yerde ister iseniz çok daha uzak ve uygun bir yerde.

 

Söktör geldi konum itibari ile yoğun talep görmektedir. Üreticilerin türbin yetiştirememesi nedeniyle, 2. el türbin pazarları dahi oluşmaktadır. Uygun seçim ve gerekli revizyonlar sonrasında çok daha ekonomik ürünleri temin etme imkanı mevcuttur. Bu sayede ilk yatırım maliyetinin çok azaldığı ve dolayısıyla geri dönüş süresinin de kısaldığı görülmektedir. Yenilenmiş türbinler için de nakliye, montaj, devreye alma ve garanti hizmetleri temin edilebilmektedir.

 

Yatırım öncesinde rüzgar hızı ölçümü, ölçümlerin takibi, verilerinin alınması, raporlanması ve yatırım fizibilitesinin yapılması gerekir. Ölçümlerde asgari veri kaybı ve azami veri güvenliğini ile sistemin güvenirliliğine gereken önemi vermek gerekir. Takibinde lisans başvurularının hazırlanması, micrositing, yerleşim ve kurulum projelerinin hazırlanması ile danışmalık hizmetleri gerekmektedir.

 

GSM nedir ?

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM (Türkçe: Mobil İletişim İçin Küresel Sistem), bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi nin Groupe Spéciale Mobile (Türkçe: Mobil İletişim Özel Grubu) isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

Kaynak: Vikipedi

 

Tarihçesi

1980 li yılların başlarında, Avrupa ülkelerinde birbirinden farklı ve uyumsuz sistemler bulunmaktaydı. Avrupa Birliği fikrinin yaygınlaşmasıyla kullanışlı bir sistemin standartlaştırılması gerekliliği doğdu. Bu doğrultuda Conference Europeenne des Postes et Telecommunications adlı bir grup kurarak, Batı Avrupa için ortak bir mobil sistem ortaya konulmasına ön ayak olundu. Bu grup Groupe Spéciale Mobile adını aldı ve bu sisteme de GSM dendi. 1990 lı yılların başında GSM, Doğu Avrupa ve Avustralya ya yayıldı. Ardından ABD ve Güney Amerika da GSM sistemini kullanmaya başladı. Geçen yıllarla GSM sisteminin belirmesiyle ulusal iletişim tekelleri dağılmaya başladı. Japonya ise bu sisteme katılmayarak GSM ile uyumlu olmayan kendi mobil sistemlerini kurdu.

Kaynak: Vikipedi

 

Baz İstasyonu

İki yönlü bir mobil ağ sisteminde yayın yapan birim. Radyo sistemindeki bir antenden farklı olarak, baz istasyonu hem sinyal alır, hem de sinyal gönderir (yani iki antenden oluşur). Günümüzde baz istasyonları değişik yönlere doğru değişik güçlerde yayın yapma kabiliyetine sahip olan tevcihli antenler kullanır. Baz istasyonları değişik boy ve şekillerde olabilir.

Kaynak: Vikipedi

 

7 gün / 24 saat hem de kesintisiz elektrik tüketen bir uygulama : GSM Baz İstasyonu

 

Günümüzdeki gsm operatörleri ile telekom ve altyapı hizmetleri;

- Türk Telekom

- Turkcell

- Vodafone

- Avea

 

Gsm operatörleri için kurtarıcı bulundu; Rüzgar Enerjisi

Sürekli artan enerji maliyetleri, elektrik maliyetleri … Pahalı elektrik fiyatlarına, enerji fiyatlarına karşı ekonomik çözüm yenilenebilir enerjide ... Daha önceleri elektrik enerjisinin hiç bulunmadığı ve/veya yerleşime uzak GSM baz istasyonlarında güneş enerjisi ve/veya rüzgar enerjisi uygulamaları yapılmakta idi. Son dönemlerde her ikisinin de birlikte kullanıldığı hibrit uygulamalar tercih edildi.  Üretilen enerji bataryalarda / akümülatörlerde depolanmakta, hatta yüksek güvenlik için yedek jeneratör sistemi de tasarımlarda yerini aldı.

 

Teknolojik gelişmeler ve ihtiyaçlar neticesinde elektriğin mevcut olduğu yerlerde de rüzgardan elektrik üretmek artık mümkün ve uygulanabilir çözüm. İster hemen tükettiğiniz yerde, ister iseniz çok daha uzaklarda kendi elektriğinizi kendiniz üretiyorsunuz.

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR