TOKİ nin yapacağı binalarda bundan sonra GÜNEŞ PİLLERİ olacak ve her apartman kendi elektriğinin bir kısmını kendisi üretecek.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, imzalama hazırlığı içerisinde olduğu yeni bir protokolle Toplu Konut İdaresi (TOKİ) binalarına güneş pili koymaya hazırlanırken, bu kapsamda dar ve sabit gelirli vatandaşa bedava elektrik kullandırmak hedefleniyor.

 

Lisans zorunluluğu yok.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla yürürlüğe giren 5784 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında, 500 kW’a kadar elektrik üretimi için EPDK’dan (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) lisans alınması zorunluluğu ve bürokratik formaliteler ortadan kalkmış ve ürettiği elektriğin kendi ihtiyacından fazlasını Enerji Bakanlığı’na satabilmesi gündeme gelmişti.

 

Bu konuda somut adım atan Enerji Bakanlığı, TOKİ ile bir protokol imzalayarak TOKİ binalarına güneş pili koymayı amaçlıyor. Güneş pili projesi’yle, daha da yükselmesi beklenen enerji fiyatları ortamında dar ve sabit gelirli vatandaşlar bedava elektrik kullanacak ve artan elektriği devlete satacak. Enerji Verimliliği Mortgage’i ile de güneş pillerinin ilk yatırım maliyetinde vatandaşlara kolaylık sağlanacak.

 

Bu çerçevede, TEİAŞ’ın da iletim sistemi planlamasında, maksimum derecede güneş pilinin elektrik sistemine entegrasyonu için çalıştığı ve iletim yatırımları planlamasında bu kriteri de değerlendirdiği belirtildi.

 

Öte yandan Enerji Bakanlığı’nın, maliyetleri diğer kaynaklara göre çok yüksek olan güneş pillerinin ve yoğunlaştırıcılı güneş termik santrallarının desteklenmesine yönelik olarak bir yönetmelik çıkarmaya hazırlandığı da öğrenildi. Yeni düzenlemeyle, Enerji Verimliliği Kanunu’nda öngörülen minimum 5 Eurocent’lik alım garantisi ve süresi daha üst seviyelere çıkarılacak ve teknolojik öğrenme eğrileri ile maliyet yapılarına göre farklılaştırılacak.

 

Maliyet 25-40 cent/kWh

 

Elektrik üretim maliyeti güneş pillerinde 25-40 dolarcent/kWh ve güneş termik santrallarında ise 12-20 cent/kWh arasında değişiyor. 200 binden fazla güneş pili işletmede olan ve bunların yüzde 98’inin elektrik sistemine bağlantısı bulunan Almanya’da 40-51 Eurocent/kWh’lik bir alım garantisi bulunuyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Dost Enerji’nin Bergama’daki Rüzgar Santralı açılışında rüzgarı zaptettiklerini, sırada güneş ve jeotermali zaptetmenin olduğunu söylemişti.

 

Güneş pillerinin sonsuz ömrü var

 

GÜNEŞ pilleri (fotovoltaik piller), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarıiletken maddeler olarak biliniyor. Yüzeyleri kare, dikdörtgen, daire şeklinde biçimlendirilen güneş pillerinin alanları genellikle 100 santimetrekare civarında, kalınlıkları ise 0.2-0.4 mm arasında. Güneş pilleri fotovoltaik ilkeye dayalı olarak çalışıyor. Yani üzerlerine ışık düştüğü zaman uçlarında elektrik gerilimi oluşuyor. Pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisi. Güneş pilinde mekanik olarak elektrik üreten cihazların aksine hareketli parçalar olmadığından teorik ömürleri sonsuz. Güç çıkışını artırmak amacıyla çok sayıda güneş pili birbirine paralel ya da seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilebiliyor. Bu yapıya güneş pili modülü ya da fotovoltaik modül adı veriliyor. Güç talebine bağlı olarak modüller birbirlerine bağlanarak bir kaç watttan megawattlara kadar sistem oluşturuluyor.

Merve Erdil – Hürriyet

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR