Enerji bağımsızlık savaşını kazanacağız …

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ``Seçkin, özel gruplarla yapılacak çalışmalarla güneşte de örnek bir adım atacağımıza, enerji bağımsızlık savaşında önemli başarılar kazanacağımıza inanıyorum`` dedi.

 

Bakan Güler, 2 gün sürecek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) tarafından düzenlenen ``Türkiye Ulusal Enerji Programı Ortak Akıl Platformu``nda yaptığı konuşmada, Türkiye`nin enerji potansiyeli hakkında bilgi verdi.

TÜBİTAK enerji grubunun çok başarılı olduğunu belirten Güler, TÜBİTAK`da rüzgar türbinleri yapılması halinde bunun 20 bin megavat, 40 milyar dolarlık bir yatırım anlamına geleceğini söyledi.

 

Türkiye`nin otomotiv sektörüne bile fark atacak, yeni bir sektör oluşturacak kadar rüzgar enerjisi olduğunu ifade eden Güler, Türkiye`nin bunun dışında jeotermal enerji potansiyeli bakımından Avrupa`da birinci, dünyada yedinci olduğunu vurguladı. Güler, ``Deprem ülkesiyiz ama jeotermal kaynaklar bakımından zenginiz. Onunla ilgili de yasalar çıkarttık. Tüm yenilenebilir enerji için 10 yıl alım garantisi verdik`` diye konuştu.

    

İSTİKBAL DERİNLERDEDİR

Daha derinlere inen sondaj makineleri konusunda araştırma yaptıklarını anlatan Güler, şunları söyledi:

 

``Türkiye`de 19 sondaj makinesi imalatçısı var. Tüm imalatçılarla toplantı yaparak TPAO, MTA`nın sondaj makinelerini gösterdik, `ister bakın, ister ilham alın, ister kopya çekin, ne yaparsanız yapın, geliştirin` dedik. Yerli sondaj makineleriyle bin metrelere zor inilirken, şimdi 2 bin 500 metrelere inecek makineler yapıldı. Ama benim hedefim 4 bin metreleri bulmak. Atatürk`ün bir sözü vardır, `İstikbal Göklerdedir` diye. Biz de `istikbal derinlerdedir` diyoruz.``

 

Türkiye`nin yer altında önemli zenginlikleri olduğunu dile getiren Güler, şöyle devam etti:

``MTA`nın ortalama sondajı 220 metre. Avrupa Birliği`nin ortalaması 1200 metre. 6 kat daha fazla. 200 metrede bulacağınız malzeme ve zenginliklerle bunun 6 katı derinlikteki tabakada bulacağınız çok daha farklı olacaktır. Bunun için TÜBİTAK`da Malzeme ve Enerji bölümlerine yeni işler çıkıyor. Daha derine inebilecek sondaj makineleri, daha dayanıklı malzemeler, deliciler bunları, geliştirmemiz lazım.``

    

TÜRKİYE`NİN GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ    

Türkiye`nin su, rüzgar ve jeotermalin dışında önemli bir enerji kaynağına daha sahip olduğunu, bunun da güneş enerjisi olduğunu belirten Güler, Türkiye`nin asıl atılımı bu alanda yapacağını dile getirdi.

 

Türkiye`de güneş enerjisinin şu anda su ısıtmakta kullanıldığını kaydeden Güler, güneş enerjisinin elektrik üretmekte de mutlaka kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Güler, Türkiye`nin güneş enerjisi potansiyelinin, geçen yıl doğal gaz santralleri, barajlar ve kömür santralleri ile üretilen elektrik enerjisi toplamının iki katı olduğuna dikkati çekti.

 

Sadece Antalya`daki binaların yüzde 80`ine güneş paneli konulması halinde Kayseri gibi 10 kentin elektriğinin üretilebildiğini vurgulayan Güler, şöyle devam etti:

 

``Bununla ilgili fiyatla, tarifeyle ilgili bir yasa tasarısı hazırladık. Yerel seçimlerin ardından bunu yasalaştıracağız. Güneşte çok büyük bir atılım olacağını düşünüyorum. Ayrıca, güneş termik santralleri büyük bir uygulama alanı olabilir. Tuz gölünden tutun, Konya Karapınar`dan Şanlıurfa`ya kadar geniş bir arazi var. Almanya güneş enerjisi kullanıyor. ama Almanya`nın güneş zenginliği, radyasyon değerleri bizim Karadeniz`den daha zayıf. Ama orada 150 bin çatı projesi başlatıldı. Biz bunu Türkiye`de hemen hemen hiç kullanmıyoruz. Seçkin, özel gruplarla yapılacak çalışmalarla güneşte de örnek bir adım atacağımıza, enerji bağımsızlık savaşında önemli başarılar kazanacağımıza inanıyorum.``

    

TÜRKİYE`NİN ÖNEMLİ BİYOGAZ KÜTLESİNE SAHİP    

Bakan Güler, dalga enerjisi konusunda da çalışmaları bulunduğunu Belirterek, ``Arkadaşlarımız bu konuda pilot uygulamayı yaptılar. Denizde bunu değerlendirecekler. Dalga enerjisi ile akıntı enerjisi ile ilgili çalışmalar, boğazdaki çalışmalar, hidrojen ve bor araştırma enerjisi merkezleri bu çalışmalar ayrıca yürütülüyor`` dedi.

Türkiye`nin tarım ülkesi olduğunu, ancak tarım atıklarından yeterince faydalanılmadığını dile getiren Güler, Türkiye`nin önemli bir biyogaz kütlesine sahip olduğunu, atıklardan elde edilecek biyogazı elektrik enerjisi üretmede kullanacaklarını söyledi.

    

ENERJİ HARİTALARI ÇIKARILDI    

Yani kısacası biz askeri tabirle tüm toplarımızı ateşledik. Sizlerin de ortaya koyacağı hedeflerle iyi bir sonuç elde edeceğiz`` diyen Bakan Güler, güneş, rüzgar, jeotermal enerjisi, maden haritalarının çıkarıldığını bildirdi.

Bakan Güler, şunları kaydetti:

 

``Yani neyimiz var, neyimiz yok biliyoruz. Şimdi biyolojik atıklarla, tarımsal atıklarla ilgili haritamız çıktı, üzerinde revizyon yapıyoruz. O da ortaya konulacak. O zaman biz 81 vilayetimizde, tüm ilçelerimizde neyimiz var neyimiz yok bildikten sonra artık rahat duramayız. Bu toplantıda bu çalışmalarımıza son bir direksiyon ayarı yaparsak bundan sonra büyük bir ivme ile yol alacağız.``

    

TÜRKİYE`NİN ENERJİDE ÖNCELİKLERİ

Nabucco ve Bakü-Tiflis-Ceyhan projelerinden bahseden Güler, önceliklerinin Türkiye`nin doğal gaza bağımlılığını azaltmak, kaynak çeşitliliğini sağlamak ve arz güvenliğini oluşturmak olduğunu vurguladı.

Güler, şunları kaydetti:              

 

``Bunu birkaç sebepten yapmamız lazım. Öncelikle küresel ısınma nedeniyle insanlık sorunu yaşanmak üzere. Bunu mutlaka yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği ile çözmemiz lazım. Enerji, çevre ve gıda konusunda birinde bir aksama olursa diğerleri de aksamaya başlıyor... İşin sadece ekonomik boyutu yok, çevre, gıda ve hepsinden önemlisi sosyal sorumluluk boyutu var.

 

Sosyal sorumluluk boyutunda da bir önemli proje daha başlattık. O da enerji verimliliği. Bu da yeni bir kaynak gibi ortaya çıktı. Aslında en ekonomik kaynak bu. Çünkü fazla yatırım yapmadan, sadece 100 watlık lambaları söküp yerine 20 watlık lambaları koyduğun zaman yüzde 80 verimlilik sağlarsınız. Karbondioksit açısından bir azalma olduğu için iki ağaç dikmiş gibi olunuyor. Kamu kurumlarına 10 milyon ampul dağıttık. Bunu tüm Türkiye`de yaparsak, herkes ampulunu değiştirirse iki Keban Barajı yapmış gibi olacağız.``

Sanayide kullanılan motorların da ihtiyaca göre belirlenmesi ve kullanılması halinde enerji verimliliği sağlanacağını kaydeden Güler, toplantıdan diğer ülkelere örnek olacak pratik sonuçların çıkmasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

AA

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR