Cep telefonunuz yoksa karanlık sokaklarda kalabilirsiniz. Neden mi?               

 

Küresel krizle baş edemeyen Dünya, diğer yandan kürsel ısınma ile uğraşırken, Almanya hükümeti bir taşla iki kuş vurarak, her ikisi ile aynı anda mücadele etmenin yolunu buldu. Almanya da geceleri sokak ışıkları aralıksız yanmayacak. Geçtiğiniz sokağın ışıklarını yakmak için cep telefonları kullanılacak! Sistemde her sokak için bir numara belirtiliyor. Dileyen kişi bu numarayı arayarak arama süresi boyunca sokak ışıklarını açık tutuyor.

 

İlk testlerin yapıldığı pilot bölgelerde kayda değer maliyet düşüşleri gözlendi. Örneğin sadece 900 kişinin yaşadığı Morgenröthe - Rautenkranz adlı kasabada, şimdiden 5.300 dolarlık (yaklaşık 8.900 TL) tasarruf.

 

Fakat işin bir de karanlık yönü var. Almanya da sokak ışıklarını yaklaşık 1 saat cep telefonu yardımıyla açık tumanın maliyeti 4,65 dolar (yaklaşık 7,8 TL). Ekonomik krizin devletleri ve belediyeleri etkilediği bir gerçek fakat halkı da etkilediğini unutmamak gerekiyor. Herkes yolda yürürken ışık için para vermek istemeyebiliyor. Bir Alman vatandaşı karanlıkta yürürken önünü göremediği için düştü ve hastaneye kaldırıldı.

02 Mart 2009 Pazartesi haberturk.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR