Enerji Bakanı Hilmi Güler 7 yıllık bakanlık hayatındaki en zor günü anlattı.

 

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında mayıs ayından itibaren indirim sözü veren Enerji Bakanı Hilmi Güler, HABERTÜRK ün “IMF elektrik fiyatlarında indirime karşı çıkabilir mi?" sorusuna da “IMF bize karışamaz. Karışsa da dinlemeyiz” yanıtını verdi

 

Her ne kadar biz tüm tedbirlerimizi almıştık zaten dese de ekonomik kriz ile gelen daralma en çok onun işine yaradı. Yüzde 8-10 larda büyüyen elektrik tüketimi büyümek bir kenara ekimden bu yana yüzde 4-6 arasında geriliyor. Elektrikte arz güvenliğinden konuşurken bugün arz fazlası oluşmuş durumda.

 

2002 yılından bu yana koltuğunda oturan Bakan Güler bu dönem içinde oldukça sıkıntılı günler yaşadı. 2002-2007 döneminde elektriğe zam yapmadığı için eleştirilen ve sürekli IMF nin ‘zam yap’ uyarıları ile karşı karşıya kalan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2008 yılındaki zamların ardından şimdi yine indirimlerle popüler olma yolunda ilerliyor. Seçim sonrasına kalan IMF ile anlaşmada indirimlerin mesele edilip, edilmeyeceğini sorduğumuzda Bakan Güler, "Böyle bir şey söz konusu olamaz. Olsa bile zaten dinlemeyiz " yanıtını veriyor.

 

Bakanlığı boyunca yaşadığı en kabus günü, ‘25 Ocak 2006’ diye tanımlayan Bakan Güler, o tarihte Ukrayna ve İran’dan gelen doğalgaz miktarının ciddi anlamda düştüğünü belirterek, “O sırada depo filan da yoktu. Çok zor bir gündü’ diye anlatıyor. İşte Bakan Güler’in Gazete Habertürk’ün sorularına verdiği yanıtlar:

 

- Kriz nedeniyle şu anda elektrik tüketiminde kriz var. Eğer bu daralma olmasaydı 2009’da elektrik arzında bir sıkıntı yaşayacak mıydık?

 

- Hayır, işini bilen bir ekip devrede. Bakın bir ay kadar önce Ukrayna’dan gelen gaz kesildiği için Avrupa’da birçok ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Biz hiçbir sorun yaşamadan o dönemi atlattık. Bu dönemde kamunun elinde bulunan santrallerin verimliliğini artırdık. Yüzde 35’lerden yüzde 78’lere çıktı. Yani kriz çıkmasaydı da enerji arzında bir sorun yaşanmayacaktı.

 

- Herkes bu ay başında indirim bekledi? Elektrik ve doğalgazda indirim ne zaman gelecek?

 

- Gazda çeyrek dönemlerde fiyat belirleniyor. Elektrikte de iki ayda bir oluyor. Doların paritesi tabi önemli. Mayısta indirimli dönem olacak diye düşünüyorum.

 

 IMF’NİN BORÇ, BİZİMKİ HİBE

 

- Peki uzun bir dönem elektriğe zam yapılmadı. Bu IMF’den de tepki aldı. Şimdi Türkiye IMF ile anlaşma noktasında. IMF indirimlere karşı çıkabilir mi?

 

- Biz o dönemde IMF’nin üç katı Türkiye’ye kaynak yarattık. Onun verdiği borçtu bizim ise hibe. Elektriğin fiyatını artırmayarak 25 milyar dolarlık ekonomiye, sanayiciye, turizmciye, vatandaşımızın cebine katkımız oldu. Bizim yaptığımızı anlatamamak gibi bir durumumuz var. Sözü işe çeviriyoruz ama işi söze çeviremiyoruz. Üstelik artık fiyat otomatik bir sisteme bağlandı. IMF bize karışamaz, zaten karışmak istese de karıştırmayız.

 

- Kriz nedeniyle yatırımcıların finansman sıkıntısı içinde olduğu biliniyor. Yatırımların durumu nedir?

 

- Enerji sektörü kriz dinlenemiyor. Tabi zor durumda olanlar var ama Sabancı, Zorlu, Ciner Aksa, Konukoğlu, Doğuş gibi büyük şirketlerin yatırımları hızla devam ediyor. Bu kriz sonsuza kadar sürmeyecek. Şu anda Türkiye’nin olmadığı bir enerji denklemi kurulamıyor. Sadece Türkiye için değil, bölge ülkeleri için de burada yapılan yatırımlar önemli.

 

- İran’a açılan tahkim davasını kazandık. Libananco’nın ÇEAŞ ve Kepez nedeniyle Türkiye’ye açtığı davada durum nedir?

 

- Bazılarının dediği gibi Libananco davasında sorun yok. Olmadığı gibi Türkiye’nin elinde kozları var ve sonuç çok iyi olacak, göreceksiniz. Kaybetme diye bir şey söz konusu olamaz.

 

‘25 Ocak kabus gibiydi’

 

13 ilde yaşanan elektrik kesintisi, neredeyse her kış yaşanan doğalgaz krizleri Bakan Güler in kabusu olmuştu. Yedi yıl içinde size en çok zorlayan kriz neydi? sorumuza önce, "Biz işi bilen bir ekiple çalışıyoruz" diyerek kaçamak yanıt verdiyse de konuşmanın devamında, "25 Ocak 2006 da yaşanan krizi çok zordu. Doğalgaz depomuz da yoktu. Bakanlığım döneminde en korkulu günlerim o dönemde oldu" diyerek önce Ukrayna ardından İran ın doğalgaz akışını azaltması ile yaşanan gergin günlere işaret ediyor.

 

10 milyon ampul değiştirip, 20 milyon ağaç dikmiş olduk

 

- 2008 yılı enerji verimliliği yılı ilan edildi. Peki kamu bu dönemde ne kadarlık bir tasarrufa imza attı?

 

- Bu sırada 10 milyonun üzerinde ampul değişti. Sadece ampul değişiminin bütçeye katkısı 40 milyon dolar oldu. Bu dönemde vatandaşımız bilinç kazandı. 100 vatlık ampul söküp yerine 20 vatlık ampul taktığınızda 2 yetişkin ağaç dikmiş kadar oluyorsunuz.Yüzde 80 verimlilik sağlanıyor. 10 milyon ampul değiştirmek demek 20 milyon ağaç dikmek anlamına geliyor. Bu tam uygulanırsa iki Keban Barajı karımız olacak. Bir Keban Barajı’nı altı yılda yapamazsınız ama bir ampulü 6 saniyede değiştirmek elimizde. 

 

- Yenilenebilir enerji konusunda yeni bir taslak olduğunu biliyoruz. Güneş için 25 Euro olarak belirlenen teşvik 28 Euro’ya çıkmış. Rüzgârda olduğu gibi bir proje patlaması bekliyor musunuz?

 

- Taslak hazır ama son kararı Meclis verecek. Bu nedenle değişiklikler de olabilir. Ancak tahminim rüzgârdan daha büyük bir güneş enerjisi üretimine talep olacağı yönünde. Biz geldiğimizde 30 yatırımcı vardı, 3 bine çıktı, bundan sonra 3 milyona çıkaracağız.

 

06 Mart 2009 Cuma

Hacer Gemici nin Ropörtajı

haberturk.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR