Eroğlu : Baraj, gölet ve hidroelektrik santrali yapılmasına karşı çıkmak çılgınlık …

 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, baraj, gölet ve hidroelektrik santrali yapılmasına karşı çıkılmasının çılgınlık olduğunu söyledi. Eroğlu, karşı çıkanların ya bilmeden ya önemini kavramamaktan veya bir takım lobilerin tesiri altında olduklarını kaydetti.

 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, baraj, gölet ve hidroelektrik santrali yapılmasına karşı çıkılmasının çılgınlık olduğunu söyledi. Eroğlu, karşı çıkanların ya bilmeden ya önemini kavramamaktan veya bir takım lobilerin tesiri altında olduklarını kaydetti.

 

Dünya Su Günü, İstanbul, Ankara ve İzmir in dışında ilk defa başka bir şehirde Afyonkarahisar da kutlandı. Korel Termal Otel de kutlanan Dünya Su Günü nde konuşan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Türkiye de yağışların bölgelere göre ve mevsimlere göre çok büyük farklılıklar gösterdiğini söyledi.

 

Dolayısıyla kışın su biriktirilmezse, yazın ne şehirlere içme suyu, ne tarım alanlarına sulama suyu, ne de sanayiye kullanma suyu verilemeyeceğini dile getiren Eroğlu, bu yüzden baraj ve göletler yaptıklarını kaydetti. Türkiye de baraj ve gölet yapmanın zaruret olduğunu belirten Eroğlu, şunları söyledi :

 

" Çünkü kışın yağan yağmuru biriktirip yazın vatandaşa sulama suyu, sanayi suyu olarak vermek zorundayız. Dolayısıyla bizde Avrupa da olduğu gibi Kanada da olduğu gibi sürekli akan nehirler yok. Oralarda baraja ihtiyaç olmayabilir. Tuzları kuru. Ama bizim baraja, gölete ihtiyacımız var. Buna karşı çıkmak çılgınlıktır. Kusura bakmasınlar, buna karşı çıkmak çılgınlıktır arkadaşlar. Su istemiyorsan o zaman kaçacaksın. Dolayısıyla tabii ki doğalgaz, hidroelektrik enerji, temiz enerji kaynağıdır. Ucuzdur, kendi yerli kaynağımızdır. "

 

Bu konuda bazılarının lobilere alet olduğunu ileri süren Eroğlu, " Bazı lobililere alet olanlar da lütfen alet olmasınlar. " dedi.

 

Kendi doğalgazı ve petrolü olan ülkeler dahil, hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 85 ini, 90 ını, hatta bazı ülkelerin yüzde 100 ünü kullandığını ifade eden Eroğlu, Türkiye nin ise elinde olan sunun boşa akmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. "Bizde petrol yok, doğalgaz yok yeteri kadar. Bizim suyumuz var, boşa akıyor." diyen Eroğlu, şöyle devam etti :

 

" Su boşa akarken biz bakamayız. Evet, DSİ şu ana kadar büyük tesisler yapmış fakat 2003 yılına geldiğimiz zaman baktığımızda hidroelektrik enerji üretimi 28 milyar kilovat saat. Halbuki bizim potansiyelimiz asgari bana göre yıllık üretim 180 milyar kilovat saat. Peki, biz bunun yüzde 20 sini kullanmışız. Gerisi boşa akıyor. "

 

Yılda 8 milyar dolarlık suyun boşa aktığını aktaran Eroğlu, Türkiye nin dışarıya petrol ve doğalgaz için para ödediğini hatırlattı. Buna son vermek için DSİ ile beraber özel sektörde yarışsın diye Haziran 2003 de Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği çıkardıklarını hatırlatan Eroğlu, " Bu, suyu satmak değildir, bu, tamamen suyun kullanımını belli süreliğine özel sektöre tahsis etmektir. Özel sektör bizim için bina bedel barajı yapacak, hidroelektrik santrali yapacak, kamulaştırma yapacak, belli süre işlettikten sonra bize 1 lira bedelle geri teslim edecek. Bakın şimdiye kadar yüzde 20 sini 50 yılda yapabilmişiz. Geri kalanını aynı bütçe ile aynı ödenek ile kaç yılda yaparız? 150 yılda. 150 yıl beklemeye tahammülümüz yok. Onun için özel sektör müracaat etti. Şu anda bin 600 adet hidroelektrik santrale müracaat var. Bunların pek çoğu yapıldı, yapılıyor. Hatta son 2 yılda toplam 140 a yakın hidroelektrik santralinin temelini attık. Yaklaşık 80 milyar kilovatlık bir enerji üretimi ortaya çıkacak. Bunu 10 sent ile çarpsak 8 milyar dolar para kazanacağız veya her yıl 8 milyar dolar dışarıdan doğalgaz almaktan kurtulacağız. Dolayısıyla bu, olmazsa olmaz şarttır. Biz bu konuda her türlü desteği veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz. " diye konuştu.

 

Eroğlu, buna karşı çıkanların ya bilmeden, ya önemini kavramadıkları ya da bir takım lobilerin tesiri altında olduklarını belirtti. " Doğalgaz lobisi var, diğer santraller lobisi var, elektrik üreten diğer tesislerin etkisi var, yurt dışındakilerin etkisi var. " diyen Bakan Eroğlu, bunların etkisinde kalındığını vurguladı. Hidroelektrik santrallerinin çevreyi tahrik etmediğini savunan Eroğlu, suyun gücünden faydalanıp, tekrar nitelikli su verildiğini anlattı. Bu arada, bin 500 taneden bir tanesi çevreyi tahrip etmişse zaten onun cezasının verildiğini ifade eden Eroğlu, gerekirse kapatıldığını kaydetti.

 

Türkiye de su ile alakalı bazı anlayışların yanlış olduğunu ve bu anlayışı düzeltmek istediğini de dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti : " Bakın sudan ucuz deniyor. Ne demek sudan ucuz. Bir kere bunu lugattan silmemiz lazım. Sileceğiz değil mi arkadaşlar. Sudan ucuz diye bir şey olamaz. Herhangi birisine soruyorum. Çölde susuz kaldığı zaman, hiç bir yerde su yok. Acaba bütün servetini vermek karşılığında bir bardak su vereceğiz deseler bu kişi hiç tereddüt etmeden bütün servetini verir mi? O zaman sudan ucuz cümlesinin yanlış olduğu ortaya çıkıyor. Dolayısıyla buradan şunu ifade etmek istiyorum. Su kaynakları çok önemlidir. Onun için bütün insan ve canlılar için yeterli derece su temin etmek zorundayız. "

 

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker de DSİ nin 56. yılında 699 adet baraj ve göleti tamamladığını söyledi. 62 hidroelektrik santrali devre aldıklarını dile getiren Koçaker, 3 milyon 60 bin hektar tarım alanını sulamaya açtıklarını kaydetti. Koçaker, 25 milyon vatandaşa yılda 2,8 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin ettiklerini ve yaklaşık 1 milyon hektar alanın taşkından korunduğunu bildirdi.

 

Koçaker, DSİ nin bundan sonraki süreçte de bölgelere göre 250 milimetre ile 2 bin 500 milimetre arasında yıllık ortalama yağışı değişen Türkiye nin her yerinde, vatandaşın su ihtiyacını karşılaması, su ile gelebilecek felaketlerden korunması için suya sevdalı personeli ile çalışmalarına şevk ve heyecanla devam edeceğini kaydetti.

 

Kutlama programında DSİ tarafından düzenlenen Su Kalitesi konulu afiş, resim ve fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Bakan Eroğlu, daha sonra DSİ ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından stant ve serginin açılışını yaptı. Eroğlu, daha sonra, ilk defa Afyonkarahisar dan canlı yayın yapan Meteoroloji FM e konuk oldu. (CİHAN) 22.03.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR