Türkiye’nin, küresel ekonomik kriz sonrası giderek derinleşen işsizlik sorununa “güneşli” reçete… Koşul, tatmin edici devlet teşvikleri.

 

Güneşe Derneği Başkan Yardımcısı ve Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan güneşin, Türkiye’nin işsizlik sorunu reçetesindeki ilaçlardan biri olabileceğini söyledi. 26 Şubat – 01 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul Fuar merkezi’nde gerçekleştirilen Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı sonrasında bir değerlendirme yapan Yenen, yakın gelecekte meclis gündemine gelmesi beklenen, güneşten elektrik üreteceklere verilecek devlet teşviklerine dair revize edilmiş düzenlemenin kilit önemde olduğunu kaydetti. Yenen, “Güneş enerjisi santralı kurmayı düşünen girişimcilere, 15 yıl için, kWh başına 25 euro cent fiyat verileceği konuşuluyor. Bu rakam ve süre girişimciyi teşvik etmeye yetmez” dedi.

 

“Fuarda gördük ki, sektör ve girişimciler hazır bir şekilde açıklanacak yeni teşvik rakamlarını bekliyor” diyen Güneşe Derneği Başkan Yardımcısı ve Norm Enerji Sistemleri Genel Müdürü İbrahim Erkan Yenen, teşviklerin tatmin edici olması durumunda binlerce kişiye iş imkanı da doğacağını kaydetti. Almanya’da, sadece 2007 yılında, ev ve işyerlerinin çatılarına kurulan, irili ufaklı güneşten elektrik üretim sistemi sayısının 130 bin olduğu bilgisini veren Yenen, “Almanya’da binlerce insan bu sektörde istihdam ediliyor” dedi.

 

Türkiye ile aynı iklim kuşağı ve enlemde bulunan Yunanistan’da, devletin, 10+10 yıllık alım garantisi ve kWh başına 45,82 euro-cent fiyat verdiğini kaydeden Yenen, bunun yanında, düşük faizli yatırım kredisi ve yüzde 40’lara varan hibe desteği sağladığını belirtti. Yenen, “Türkiye’de şu sıralar TBMM gündemine gelmesi beklenen değişiklik teklifi için telaffuz edilen 15 yıl ve 25 euro cent rakamları cazip değil. Bu rakamlarla geri dönüşüm süresi 15 yılı buluyor. Dünya ortalaması ise 5 yıl” şeklinde konuştu.

 

Yenen, güneş enerjisi sektörüne sağlanacak teşviklerin, istihdam sağlama yanında, yakın geçmişte KYOTO Protokolünü imzalayan Türkiye’de, önemli bir çevreci enerji adımı olacağını söyledi.

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.temizenerjidostlari.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR