Türkiye ye 300 milyon dolarlık yatırım …

 

300 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen firma, Bakan Güler le görüşmek için Bakan Çağlayan ı aracı yaptı.

 

Güneş panelleri alanında 300 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen dev bir Alman firması, Muş’taki Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’a telefonla ulaştı ve Enerji Bakanı Güler’le görüşmek için destek istedi. Randevu jet hızıyla alındı...

 

Küresel krize rağmen Alman ve Arap yatırımcılardan Türkiye’ye dev yatırım başvurusu geldi. Türkiye’de güneş panelleri alanında yatırım yapmak isteyen bir Alman firması, 300 milyon dolarlık dev yatırım için Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler’le görüştü. Küresel krizde sentetik fonlardaki paralarını kaybeden Arap yatırımcılar ise fon yerine “gözle görülür” reel yatırım için Türkiye’nin kapısını çaldı.

 

JET RANDEVU

Rekabet kuralları nedeniyle ismi şimdilik gizli tutulan Alman yatırımcının ilk teması ise ilginç bir gelişmeye sahne oldu. Yatırımcı şirketin yöneticileri, Türkiye’deki temsilcileri aracılığıyla Bakan Çağlayan’ı telefonla aradılar. Bu sırada, partisinin seçim çalışmalarına destek olmak için memleketi Muş’ta bulunan Çağlayan, yatırım için gerekli kolaylığı sağlayacakları mesajını iletti. Firma yetkilileri, Bakan Güler’le de görüşmek için Çağlayan’dan yardım istediler. Çağlayan, diğer telefonundan Ankara’daki Güler’i arayıp firma için iki saat sonrasına jet randevu aldı.

 

MEVZUAT VE TEŞVİK

Görüşmelere ilişkin bilgi veren üst düzey bir bürokrat, söz konusu Alman firmasının Türkiye’de yeni olan güneş panelleri yatırımının mevzuat ve teşvik yönünden detaylı bilgi aldığını, temasların ardından yatırım çalışmalarının hızlandırıldığını söyledi. Türkiye’nin enerji açığını gidermek için güneş enerjisi de dahil olmak üzere enerji yatırımlarına ağırlık verdiğini hatırlatan bürokrat, bu tür teknoloji getiren yüksek tutarlı yatırımlara yönelik yeni teşvik çalışmalarının yabancı yatırımları Türkiye’ye şimdiden çekmeye başladığını söyledi.

19-03-2009 Perşembe

guncel.net

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR