Almanya`da şiddetli rüzgar, elektrik üretimini artırdı

Almanya`da orkan fırtınası ile gelen rüzgarla rekor düzeyde elektrik enerjisi üretildi.

 

Almanya`da bu hafta başından itibaren devam eden orkan fırtınası ile birlikte esen şiddetli rüzgar sonucu, yel değirmenleri ve solar panellerle yapılan elektrik üretimi rekor seviyede arttı. Pazartesi öğleden sonra üretimin en yüksek noktaya ulaştığı sırada, toplam 44 bin megawatt elektirik üretildi. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ekonomi Forumu IWR`in bildirdiğine göre bu miktar yaklaşık 40 büyük elektrik santralinin üretimine denk düşüyor.

 

IWR`in elektrik borsası ve hat işletmeleri verilerine dayanarak yaptığı geçici hesaba göre rüzgar değirmenlerinin ürettiği miktar 30 bin megawatt`ı, solar enerji panellerinin ürettiği elektrik miktarı ise 13 bin megawatt`ı geçti.

 

Böylece rüzgar ve güneş enerjisinden elde edilen elektrik üretiminde 2014 Nisan ayındaki 38 bin megawattlık üretim rekoru kırılmış oldu. Geçen yıla göre yüzde 16 oranında daha fazla elektrik üretilmiş oldu. IWR şefi Norbert Allnoch, bu düzeyde bir enerji üretiminin, on yıl önce uzmanlar tarafından imkansız görüldüğünü söyledi.

 

Salı günü de `Niklas` adı verilen orkanla birlikte gelen şiddetli rüzgar sonucu toplam 38 bin megawattan daha fazla elektrik üretildi. IWR`in verilerine göre Salı günü, rüzgar enerjisinden 27 bin 600 megawatt, güneş enerjisinden de 10 bin 600 megawatt elektrik üretildi.

Mucahid Yıldız, Almanya

www.dunyabulteni.net

02 Nisan 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR