AB, Karpaz ı incelemeye aldı …

 

UZMANLAR, KARPAZ İLE İLGİLİ RAPOR HAZIRLIYOR... Karpaz bölgesine elektrik götürülmesiyle ilgili tepkilere rağmen hükümetin çalışmaları sürerken, çevrecilerin AB KKTC Ofisi önüne bıraktığı siyah çelenk ve ilettikleri mektup AB yi harekete geçirdi. Uygulanması düşünülen elektrik projesi, güneş enerjisi ve bu projelerin çevreye etkisiyle ilgili üç ayrı rapor hazırlayan uluslararası alanda uzman üç kişi, raporları AB yetkililerine, ardından da ülkemizdeki siyasilere iletecek

 

KARPAZ YÖNETSEL PLANI İÇİN DE UZMAN BİR KİŞİ GELİYOR... Agro Turizm Danışmanı Ayşe Dönmezer, KIBRIS a yaptığı açıklamada milli park olarak uluslararası öneme sahip olan Karpaz bölgesinin yönetsel planını da hazırlayacak uzman bir kişinin bu ay içerisinde ülkemize AB Koordinasyon Merkezi tarafından getirtileceğini belirterek, uzman kişilerin hazırlayacağı raporların karşılaştırma yapılabilmesi için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

 

Karpaz bölgesine elektrik götürülmesiyle ilgili tartışmalar hem yetkililer hem de vatandaşlar arasında devam ediyor.

 

Avrupa Birliği nden ülkemize konuyla ilgili rapor hazırlamaya gelen uluslararası üç uzman kişinin yanı sıra bu ay içerisinde de Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi tarafından Karpaz Milli Parkı nın yönetsel planını ele almak için uzman bir kişiyi getiriyor.

 

Agro Turizm Danışmanı Ayşe Dönmezer, uzman kişiler tarafından Karpaz ile ilgili hazırlanacak raporların önemine dikkat çekerek planlı çalışmanın yararına işaret etti.

 

Dört farklı uzmanın hazırlayacağı raporların Karpaz bölgesine uygulanacak proje için etkili olacağını belirten Dönmezer, "Plansız yola çıkarsak başarısız oluruz. O yüzden uzmanlar tarafından verilecek bilgiler bölgenin geleceği için çok önemli ve değerlidir" dedi.

 

AB KKTC Ofisi ne bırakılan çelenk ve mektup AB yi harekete geçirdi

 

Karpaz a elektrik götürülmesiyle ilgili çevreciler ve Karpaz sakinleri iki ayrı gruba ayrılırken, konunun gündeme geldiği ilk dönemlerde Karpaz daki doğal yapıyı bozacağı gerekçesiyle bölgeye elektrik götürülmesine karşı çıkan çevreciler, AB nin KKTC ofisi önüne siyah çelenk bırakmıştı.

 

Bu olayın üzerine Avrupa Birliği (AB), Karpaz a elektrik götürülmesiyle ilgili çalışmaları gündemine aldı ve ülkemizde faaliyet gösteren AB KKTC Ofisi yetkilileri devreye girerek yurtdışından konuyla ilgili uluslararası 3 uzman getirdi.

 

Agro Turizm Danışmanı Ayşe Dönmezer, yapılan eylemin ardından AB KKTC Ofisi ndeki yetkililerle bir toplantıya girdiklerini belirterek AB yetkililerinin, bu sorumluluğun bilinci içerisinde çalışacaklarını ve raporlarında bu konuya değinip ivediliğinin ne kadar önemli olduğunun altını çizeceklerini söylediklerini kaydetti.

 

Dönmezer, yapılan görüşmenin ardından mevcut elektrik projesi, güneş enerjisi ve çevre uzmanlarından oluşan üç ayrı uzman kişinin Karpaz a elektrik götürülmesiyle ilgili görevlendirdiklerini ve konu hakkında rapor hazırlayacaklarını kaydetti.

 

Uzmanlar ne yapacak?

 

AB nin KKTC deki ofisi tarafından görevlendirilen üç uluslararası uzman şu anda gündemden düşmeyen Karpaz a elektrik götürülmesiyle ilgili üç ayrı rapor hazırlıyor.

 

Uzmanlardan biri Karpaz a götürülmesi düşünülen mevcut elektrik projesiyle ilgili bir rapor hazırlarken, diğer bir uzman ise Karpaz a güneş enerjisi götürülürse karşılaşılacak kolaylıklar, zorluklar ve maddiyatla ilgili çalışıyor.

 

Çevre uzmanı olarak görev yapan üçüncü bilirkişi ise Karpaz a elektrik veya güneş enerjisi götürülmesi durumunda doğal yapıya etkilerinin ne olacağıyla ilgili bir rapor hazırlıyor.

 

Agro Turizm Danışmanı Ayşe Dönmezer, raporları hazırlayacak olan uzman kişilerinin görüşlerinin çok önemeli olduğuna dikkat çekerek hazırlanan raporların önce AB Ofisi ne oradan da ülkemizdeki siyasilere iletileceğini söyledi.

 

Projelerin karşılaştırılmalı olarak incelenmesine yardımcı olacak raporların, yetkililerin vereceği kararda etkili olabileceğini belirten Dönmezer, uluslararası uzman kişilerin görüşlerinin, Karpaz a elektrik götürülmesiyle ilgili raporlarının ve oradan çıkacak olan sonucun etkisinin büyük olduğunu ifade etti.

 

Üç ayrı uzmanın çalışmalarının bugünlerde sonlanacağından bahseden Dönmezer, bu ay içerisinde ülkemize AB Koordinasyon Merkezi tarafından getirilecek olan başka bir uzman kişinin de Milli Park olarak uluslararası niteliklere sahip olan Karpaz bölgesinin yönetsel planını hazırlayacağını açıkladı.

 

Dönmezer, yönetsel planı ele alacak uzmanın Karpaz Milli Parkı nın bozulmasını önlemek için araştırmalar yaparak rapor hazırlayacağını belirtti.

 

Yönetsel planının önümüzdeki yıl hazırlanacağını kaydeden Dönmezer, Karpaz bölgesiyle ilgili yoğun gündem oluşturan elektrik projesinin bu süreci erkene almaya zorladığını söyledi.

 

"Plansız yola çıkarsak başarısız oluruz"

 

Ayşe Dönmezer, uluslararası uzman kişilerin görüşlerine önem verdiğini yineleyerek Karpaz gibi yerlerin dünya mirası olduğunu ifade etti.

 

Uzman kişilerin hazırlayacağı raporların ülkemizde uygulanması gerektiğini belirten Dönmezer, "Ülkemizde yıkımın son bulması gerekiyor. Plansız yola çıkarsak başarısız oluruz" dedi.

 

Yeşil Barış Hareketi nin bir üyesi olduğunu hatırlatan Dönmezer, Karpaz için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyleyerek, "Bu ülke hepimizin, o yüzden kimse bizi yanlış anlamasın" şeklinde konuştu.

 

"Elektrik, refah getirmeyecek"

 

Karpaz bölgesinin kalkınmasının bölgeye elektrik götürülmesiyle bağlantılı olmadığını iddia eden Dönmezer, "Elektrik, eşek sorununu çözmeyeceği gibi bölgesel kalkınmayı, köylünün refahını da sağlamayacaktır" dedi.

 

Karpaz ile ilgili şimdiki projenin sadece bölgede çok az sayıda istihdam yaratabileceğini söyleyen Dönmezer, köylerde yapılacak olan en güzel yatırımın pansiyonculuk projeleri olduğunu onların da bölgede zaten bulunduğunu kaydetti.

KIBRIS 06/08/07

 

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR