Güneşten Para Kazanıp Belediyeye Ek Gelir Sağlıyorlar

İnhisar Belediyesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteğiyle yürüttüğü "İnhisar`da güneş, elektriğe dönüşüyor" projesi kapsamında, ilçenin elektrik üretimine katkı sağlayıp belediyeye gelir elde ediyor.

 

Belediye Başkanı İsmail Cambaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin mikroklima iklimi sayesinde güneş ve rüzgar yönünden ciddi potansiyele sahip olduğunu belirterek, BEBKA`dan aldıkları destekle "İnhisar`da güneş, elektriğe dönüşüyor" projesiyle kapsamında enerji verimliliğinin artırılması için 90 kilovatlık fotovoltaik güneş enerjisi santrali kurulumunu hayata geçirdiklerini kaydetti.

 

"Elektrik üretiminden elde edeceğimiz gelir, belediyeye ve vatandaşımıza hizmet olarak geri dönecek" diyen Cambaz, şöyle konuştu:

 

"İlçemiz geçimini tarımla sağlıyor. Derin su kuyularından pompalarla arazileri ve seraları suluyoruz. Bu durum çiftçimizi yılda 80-100 bin lira arasında bir elektrik tüketimiyle karşı karşıya bırakıyor. Bir sezonda aylık faturamız bazen 20 bin lirayı geçebiliyor. Hem bu işin çözüm arayışına girdik, hem de belediyemize nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündük. Projeyi BEBKA`ya sunduk ve uygun görüldü. 630 bin liralık projemizin yüzde 75`i BEBKA tarafından finanse ediliyor. Güneş enerjisiyle, su pompalarını örtüştürdük. Bizlere maddi anlamda bir katkısı oldu. Burada elektrik üretimi yaptığımız için önce geliri belediyemize. Önce belediyemizin eksiklerini tamamlayıp, yine çiftçimize, vatandaşımıza bu bedelin geri dönüşümü olarak düşünüyorum. Yıllık, 50-60 bin lira gibi bir gelir elde edeceğiz. Proje, bir nevi bacasız fabrika."

MESUT TANKULU - MUHSİN ARSLAN, Bilecik (AA)

www.haberler.com

25.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR