Yenilenebilir Enerji Biyogaz İçin Santral

Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Pars Enerji Grubu Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Burdur Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Mehmet Candan ile bir araya geldi. Hayvansal ve tarımsal üretimin yoğun olduğu Burdur’a elektrik, ısı ve organik gübre elde edilen biyogaz için santral kurulması, Şeker Fabrikası’nın pancar atıklarının da biyoenerji’de değerlendirilebilmesi konuları ele alınan toplantıda, yenilebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren Pars Enerji Grubu’nun bölgeyi yakından takip edip gözlemlemek için şube açmak istediği bildirildi.

 

Ekonomisinin yüzde 70’i hayvancılık ve tarıma dayanan Burdur’da, potansiyelin yenilenebilir enerjiye dönüştürülmesi için Burdur YDO’nun sektör temsilcileriyle çalışmaları sürüyor. Biyogaz Yatırımları Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Pars Enerji Grubu Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu, Burdur Yatırım Destek Ofisi’ni ziyaret etti. Burdur YDO Koordinatörü Mehmet Candan’a, hayvansal ve tarımsal atıkların biyogaza çevrilerek değerlendirilmesinin ekonomik ve çevresel etkileri konusunda bilgi veren Kalelioğlu, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinde biyogaz tesislerinin oldukça yaygın olduğunu hatırlattı ve bu teknolojiyi ülkemize kazandırıp temiz enerji üretimi sağlamak için yoğun çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Kurulacak bir biyogaz tesisinden, elektrik, ısı ve organik gübre elde edildiğini belirten Kalelioğlu, organik atıkların gelişi güzel çevreye atılmasının yerine yenilenebilir enerji üretimi ile ülke ekonomisine kazandırılabileceğini söyledi.

 

ŞEKER PANCARI ATIKLARI

Burdur YDO Koordinatörü Mehmet Candan da, hayvansal ve tarımsal üretimin yoğun olduğu Burdur’un böyle bir yatırım için en uygun merkezlerden biri olduğunu, sonbahar döneminde Burdur Şeker Fabrikası’nın pancar atıklarının da biyoenerji de değerlendirilebileceğini, bu konuda BAKA olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

 

Batı Akdeniz Bölgesi’nin başta güneş enerjisi ve biyoenerji alanlarındaki avantajlarının değerlendirildiği toplantıda, aynı zamanda BAKA’nın çağrıya çıktığı ilk mali destek programında da yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları öncelikler arasında yer aldığı hatırlatıldı.

 

Pars Enerji Grup Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu, bölgeyi yakından incelemek ve gelişmeleri takip etmek amacıyla Burdur’a bir şube açmak istediklerini belirtti. Burdur YDO olarak söz konusu şubenin açılış işlemlerini önümüzdeki günlerde tamamlayabileceğimizi belirterek firma yetkilileri, ofisten ayrıldı.

www.baka.org.tr

20 Şubat 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR