Lise’den gelen güneş pili projesi …

 

Ülkemizde elektrik enerjisinin önemli bir bölümü aydınlatma amacıyla kullanıldığını fark eden Bağcılar Dündar Uçar Lisesi öğretmenleri, güneş pili enerjisinden sağlanacak elektrik tasarrufunu hayata geçirilmesini hedefliyorlar.

 

ÖDENEK SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇER

İstanbul Bağcılar Dündar Uçar Lisesi Okul Müdiresi Arzu Demirkol, elektrik tasarrufuyla ilgili ‘’Projede asıl yapılmak istenen enerji kullanımında ve okul gibi devlet kurumlarının devletin harcamalarında tasarruf sağlanabileceğinin gösterilebilmesidir. Ayrıca bu uygulama eğer hayata geçirilirse bakanlığın eğitim kurumlarına ödediği ödenek konusunda tasarruf edilir ve Türkiye’de bir ilk gerçekleşir’’ dedi.

 

GÜNEŞ ISISI ELEKTRİĞE DÖNÜŞECEK

Okul Müdiresi Arzu Demirkol, proje fikrinin, aynı okulda Fizik öğretmeni olan Seçkin Kurtbörü tarafından geliştirilip derste öğrencilerle bilim teknik ile ilgili konuşurken çıktığını söyledi.

 

Fizik öğretmeni Seçkin Kurtbörü, projenin amacına ve nasıl oluştuğunu anlattı. Kurtbörü, “Eğitim ve öğretimin bittiği akşam ve gece güvenlik amacıyla bahçenin aydınlanması ve bu olayda şehir şebekesinin kullanılmaması sayesinde elektrik tasarrufu sağlanması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında bahçenin etrafındaki demir korkuluklarına tutturulan 6 adet projeksiyon lamba aparatı kullanılması gerekiyor. Güneş enerjisini elde edebilmek için okul çatısına da yaklaşık 40-45 güneş paneli yerleştirilecek. Bu panellerden elde edilecek AC (doğru akım) gerilimi sayesinde okul içindeki aydınlanmayı karşılanacağını’’ açıkladı. Ayrıca güneşin korunda hidrojen çekirdekleri füzyon yaparak helyum çekirdekleri oluşturduğundan ve bu tepkimeler sonucu büyük bir enerji ortaya sağlıyor. Güneşin toplam ışıması 3,8×1026 J/saniye olduğundan, güneşte bir saniyede yaklaşık 600 milyon ton proton, yani hidrojen tüketilmektedir. Bu sayı ilk bakışta ürkütücü gibi gelse de, güneşin kütlesi ve bu kütlenin %90’ına yakın kısmının protonlar olduğu düşünülürse, güneşteki hidrojen yakıtının tüketilmesi için daha, yaklaşık 5 milyar yıllık bir süre olduğu ortaya çıkar’’dedi.

 

PROJENİN DESTEKLENMESİ LAZIM

Okul müdür yardımcılarından Mutlu Aydın ise bu projenin hayata geçirilebilmesi için okul bütçesinin bu maliyeti karşılayamayacağından sponsor olacak firma ve kişilerden destek beklediklerini söyledi. Mutlu Aydın, bu proje eğer hayata geçirilirse her yıl bir okul maliyetine eşdeğer olduğunu ve diğer devlet kurumlarının da bu projeyi kullanırlarsa bu sayesinde elektrik kullanımını daha az seviyeye getirilmesiyle tasarruf edeceklerini açıkladı. 50 yıllık kullanma süresi olan bu projenin desteklenmesini gerektiğini belirtti.

Hüseyin YILDIRIM - hurriyet.com.tr

 

www.normenerji.com.tr

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR