Güneş enerjisi için Babacan ı aşma formülü …

TBMM gündemine haziran ayında gelen; ancak güneş enerjisi için öngörülen 20 - 28 euro cent / kwh lik fiyat yüzünden Ali Babacan a takılan Yenilenebilir Enerji Kanunu nda değişiklik öngören tasarı yeniden gündemde. Enerji Bakanlığı ndan alınan bilgiye göre, üzerinde çalışılan yasa tasarısı 2010 Şubat ayına kadar yeniden TBMM ye gelecek. Ancak kulislerden, tasarının yeniden Babacan a takılmaması için Enerji Bakanlığı nın yasa tasarısında bazı düzeltmeler yaptığı yönünde bilgiler geliyor. Düzeltme ise özellikle güneş enerjisini ilgilendiriyor. Buna göre Enerji Bakanlığı nda güneş enerjisine dair fiyatlandırmanın yasa tasarısından tamamen çıkarılması ya da sınırlandırılması yönünde çalışmalar yapılıyor. Bunun, " Güneşe verilen fiyat çok yüksek " diyerek yasa tasarısının askıya alınmasına yol açan Ali Babacan ı yumuşatması hedefleniyor. Bu, aynı zamanda başta rüzgâr olmak üzere, jeotermal, biyokütle ve hidrolik enerjiye dayalı üretim için bekleyen yatırımların da önünün açılması anlamına geliyor. Enerji Bakanlığı " Tasarı üzerine çalışmalar sürüyor, 2010 un Şubat ayına kadar görüşülecek " açıklamasını yapıyor.

 

Çalışma yapılıyor

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu nun yeni başkanı Hasan Ali Çelik ise Enerji Bakanlığı dan herhangi bir tasarının henüz kendilerine ulaşmadığını ifade etti. Çelik, " Ancak yenilenebilirin en zor adımlarından biri, güneş enerjisi. Dolayısıyla güneş enerjisinin kwh başına kanunda yer alan değerleri, belki tekrar gözden geçirilebilir. Bir revize gerekiyor güneşe dair, ama şu anda yapılmış net bir çalışma yok. Ancak Enerji Bakanlığı nda yasa tasarısı için emek verenlerin bir çalışması var " dedi.

 

Hasan Ali Çelik, " Çeşitlilik olarak güneş enerjisinin bulunmasında yarar var " derken " Ama bunun dengesi, fiyat veya yıllar itibariyle yapılacak alım miktarı, çok fazla şekillenmiş görünmüyor. Çünkü şartlar sürekli değişiyor ve bir yıl sonra bile fiyatlandırma politikalarını gözden geçirmek gerekebiliyor " diye konuştu.

 

Komisyonun eski başkanı ve Yenilenebilir Enerji Kanunu ve değişikliği konusunda büyük çaba sarf eden AKP Kütahya Milletvekili Soner Aksoy ise Enerji Bakanlığı nda bu tür bir çalışmanın varlığı konusunda kendisinin de duyumlar aldığını söyledi. Aksoy, " Güneş, rüzgârdan da önemli. Güneşi çıkarırsak yasanın anlamı kalmaz. Üstelik yasadakinden daha iyi şartlarda teşvik etmek ve yatırımcıların da Ar-GE yapmasını sağlamak gerek " dedi. " Güneşte büyük istihdam yatıyor " diyen Aksoy, " Biz bunun dışında kalamayız. Sanayi, elektronik ve bilgi toplumu devrimini kaçırdık, bir de bunu kaçırırsak bilimizi doğrultmamız zor " dedi.

 

Güneşe dayalı sanayi gelişmeli

Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Eurosolar Başkan Yardımcısı Erol Demirer, Enerji Bakanlığı nda böyle bir çalışmanın varlığından haber olduklarını belirterek " Belirsizliğin kalkması gerek. Bu, finansman yönündeki çekingenliği de kaldırır " dedi. Erol Demirer, " Yalnızca güneş yüzünden işler yürümüyorsa bir şeyler yapmak lazım. Ama güneş de muhakkak çıkmalı. Ancak güneşe verilecek fazla parayı dışarıdan panel ithal etmek için kullanacaksak ben de karşıyım. O teşvikle Türkiye de bir sanayi gelişecekse tarafım " dedi. Demirer, yasa tasarısında megavat sınırı ve maksimum fiyat sınırlaması getirilmesi halinde bunun makul olabileceğini sözlerine ekledi.

 

Türkiye gecikmemeli

Polat Enerji Genel Müdürü Zeki Eriş de bunun siyasi bir tercih olduğunu söyledi. Zeki Eriş, " Bana sorarsanız, 2050 de dünyanın enerjisini güneşten karşılayacağına dair bir gerçek var. Türkiye nin de bugünden gecikmeden bu işe başlaması gerekir " diye konuştu. Eriş, " Türk yatırımcısını dünyadaki gelişmelerden uzak tutmanın yararı yok " dedi.

 

Güneşe Derneği Başkanı Mehmet Özer ise bakanlığın böyle bir karar alması halinde bunun radikal bir karar olduğunu belirtti. Özer, böyle bir çalışmanın son derece yanlış olacağını da söyledi. " AB nin 20 yıl önce çıkardığı kararları 2010 da çıkarılacağını umuyorduk " diyen Özer, bunun Türkiye için kayıp yaratacağını söyledi. Özer, " Bir süre önce bakanla görüştüm. Zamana ihtiyacımız var dedi. Ama bu durumdan bahsetmedi " diye konuştu.

 

Bekleyen yasa tasarısı ne öngörüyor?

Enerji Türü

İlk 10 yıl için

alım garantisi

İkinci 10 yıl için

(eurocent/kWh)

Güneş (fotovoltaik)

25

20

Güneş (yoğunlaştırılmış)

20

18

Hidroelektrik

7

-

Jeotermal

9

-

Rüzgâr (Karada)

8

-

Rüzgâr (Denizde)

12

-

Biyokütle

14

8

Dalga, akıntı, gel-git

16

-

 

10 Aralık 2009 | Enis Tayman | Haber

www.referansgazetesi.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR