Güneş Enerji Sistemlerinde Seyyar Dönemi

Malatya Büyükşehir Belediyesinde MASKİ’de elektrik teknisyeni olarak görev yapan Mustafa Aktaş ürettiği, ’ambulans elektrik’ adı verdiği sistemi tanıttı.

 

Mustafa Aktaş, hayata geçirdiği proje ile elektriksiz alanlarda kullanılabilecek, ‘Ambulans Elektrik’ sistemini geliştirmekteki amacının elektriği olmayan alanlarda vatandaşlara hızlı bir şekilde hizmet sunmak olduğunu dile getirdi. Aktaş, ambulans elektrik sisteminin ile Afet bölgelerine sorunsuz ve ücretsiz bir şekilde kullanabileceğini söyledi.

 

MASKİ Yatırım İnşaat biriminde görev yapan Mustafa Aktaş, projesinin detaylarını anlattı. Aktaş, “Ambulans Elektrik adını verdiğim proje güneşten almış olduğu ışınlar ile güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir sistem meydana getirdim. Sistemin en belirgin özelliği mobil olarak çalışmasıdır. Üzerine monte edilen güneş panelleriyle güneş yönüne ayarlanmaktadır. Bu nedenle de Birim zamanda daha fazla enerji üretmektedir. Bu sistemi döner tekerlekler üzerine monte ederek güneşin konumuna göre basit bir güç harcayarak konum değiştirecek şekle çevirdim. Sistemin uygulanma alanı ise, acil afet durumlarında, su baskınlarında, elektriğin olmadığı her yerde rahatlıkla kullanılabilecek bir halede olmasıdır. Bu sayede hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ederek hizmete sunacak bir proje geliştirdim. Böylelikle elektrik bulunmayan alanlarda, başta kaynak makinesinin kullanılması olmak üzere, delici, kırıcı, hilti, matkap, dalgıç pompası kullanımı sağlıyor ve gerekirse gece aydınlatma ve ısıtma amaçlı da kullanılabilecek bir sistem haline dönüştürdük. Üzerinde bulunan akülere depolamada yapabilen bir hale getirdim. Gündüz güneş ışığından yararlanarak topladığı enerji bünyesinde bulunan 8 adet aküye depolayan bir sistem haline getirdim” diye konuşarak, projesine patent almak için harekete geçtiğini söyledi.

 

Seri üretime geçildiği takdirde Bu fiyatın çok daha da düşebileceğini anlatan Mustafa Aktaş, “Bir buçuk yıllık çalışma sonunda özel bir iş yerinde ürettiğim cihaz özellikle ilçelerde, kamu kurumları, belediyeler, kooperatifler gibi kurumlar bu cihazları rahat bir şekilde kullanılabilir diye düşünüyorum. Projenin şu andaki maliyeti 20 bin lirayı buldu. Buna paralel olarak da çanta tipinde panelleri olan daha küçük taşınabilir bir hale getirdiğim ayrı bir mobil cihaz da tasarladım. Seri üretime geçildiği takdirde üretilecek bu küçük cihazların elektrikli olmayan başta, yaylalar, çobanlar, piknik alanları gibi yerlerde de rahatlıkla hizmet sunacaktır" diye konuştu. (İHA)

www.hurriyet.com.tr

14.12.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR