Çin, 2020’ye kadar 50 GW’lık güneş kapasitesi hedeflerken, uzmanlar ilk güneş "balon"undan endişeli

 

Çin, kurulu güneş kapasitesi için belirlediği hedefi 2020 yılına kadar iki katına çıkaracağını açıkladı. Çin’in yeni hedefi 50 gigavat (GW).

 

Sektör uzmanları ise dünyanın ilk ve en büyük bu güneş enerjisi kapasitesinin “balon”a yol açacağı görüşündeler. Fransız Agence France Presse’de yer alan habere göre, Çin beş yıllık plan doğrultusuda, güneş enerjisi hedefini ikiye katlamaya karar verdi. Çin’in mevcut güneş enerjisi kapasitesi 1 GW’ın altında. Shanghai Securities News’e göre, Çin 2015’e kadar 9 GW’lık kapasite kurmayı; geri kalan 40 GW’lık güneş enerjisi kapasitesini ise 2015 ile 2020 yılları arasında oluşturmayı hedefliyor.

 

Uzmanlar ise Çin’in belirlediği bu aşırı büyük hedefin, dünyanın ilk güneş balonunu yaratabileceğini ifade ediyorlar. Endüstri önümüzdeki dört sene içinde aynı ölçekte altyapı kurmayı başaramazsa, Çin’in 2015-2020 arası için planladığı yıllık 8 GW’lık solar kapasite kurulumu, solar tedarik zincirinde ciddi tıkanmalar yaratabilecek. Bu tıkanmalar silikon gibi temel malzemelerin fiyatının artmasına; solar modül imalatını etkileyebilecek istihdam kısıtlamalarına ve mevcut sistemlerin işletiminde sorunlara neden olabilecek.

www.geleceginenerjisi.com

10.05.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR