İlk güneş enerjisini kullanan Kibutz …

İsrail Batı Negev’de bulunan Kibbutz Reim kendi tüketimi için sadece güneşten elde edilen enerjiye dayanan İsrail’deki ve dünyadaki ilk yerleşim yeri olacak.

Bölgede her evin çatısına yerleştirilecek panellerle elektrik üretilecek, elde edilen enerjinin fazlası ise satılacak. Güneş ışınlarındaki radyasyondan enerji üretimi temiz ve toprak kullanımı bakımından ücretine göre verimli olduğundan çevreciler tarafından en iyi elektrik üretim tekniklerinden biri olarak gösterilmekte. 2008’de birçok bürokratik tartışma ve gecikmeden sonra yönetim düzenlemeleri ve İsrail’de güneş enerjisi üretimini başlatmak için gerekli sübvansiyonu yapmayı onayladı.

İsrail’de Sunday firması, sakinlerin evleri, yemekhaneler ve devlet binaları olmak üzere kibutztaki 130 çatıya güneş paneli inşa edecek. Paneller, güneşin tepede olduğu saatlerde tahmini olarak saatte en az 2,5 megawatt enerji üretebilecek.

Kibutzun ekonomik direktörü Noam Mark, bu konuda: ’’Geniş bir tarım alanı alıp onu tarım amaçlı kullanmak yerine üzerine panelleri yerleştirebilirdik fakat bizim istediğimiz bu değil. Biz kibutzu elektrik üretimi bakımından daha yeşil bir bölge yapmaya uğraşıyoruz, o yüzden bu yolu seçtik.’’ şeklinde bir açıklama yaptı.

15 Nisan 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR