TARIM sektörüne yönelik hibe desteklerinden Alanya daki sektör temsilcilerinin de yararlanması amacıyla ALTSO tarafından düzenlenen panelde, makine ve ekipman alımlarının nasıl destekleneceği uzmanlar tarafından anlatıldı.


Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ( ALTSO ) Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını, ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan yaptı. Aydoğan, Alanya’nın bir turizm kenti olduğu kadar önemli bir tarım ve ticaret merkezi olduğuna dikkat çekti. Aydoğan, bu toplantıda amaçlarının tarım sektöründe kullanılacak makine ve teçhizat hibe desteklerinin nasıl alınacağının özellikle üreticiye anlatılması olduğunu ifade etti. Aydoğan, üreticilerin çoğu zaman bürokrasiden çekindikleri ve zaman kaybı yaşamak istemedikleri için bu tip hibe desteklerini alamadıklarının da altını çizerken, uzman danışmanlık firmalarının verdiği hizmet sayesinde çiftçinin sonuca gidebildiğini vurguladı.


Toplantıya konuşmacı olarak Bamer Bilgi Araştırma Merkezi Danışmanlık Özel Eğitim Limited Şirketi Yönetim Danışmanı Engin Karaçorlu katıldı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı nın asıl amacının, kırsal alanda gerçekleştirilen tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi olduğunu söyleyen Karaçorlu, AB Uyum Yasaları çerçevesinde programın içeriğinin, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı eli ile tüzel ve özel kişilere dağıtıldığını bildirdi. Programın, makine alımına destek sağladığını vurgulayan Karaçorlu, program gereği, tarımsal faaliyetlerde kullanılacak 30 çeşit makinenin alınmasında, üreticiye yüzde 50 hibe desteği sağlanacağını dile getirdi. Karaçorlu, projesini hazırlayarak programa katılmak ve yüzde 50 oranında hibe desteği almak isteyen tüzel ve özel şahısların, evraklarını tamamlayarak tarım il müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini anlattı.


Karaçorlu, katılımcıların sorularını da yanıtladı. Basınçlı sulama, güneş kolektörü ve zeytin hasat makinesi hakkında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Karaçorlu, " Basınçlı sulama için destek almanın belirli şartları var, öncelikle arazinin su kaynağına sahip olması gerekiyor. Toprak ve su analizlerinin tamamlanması gerekiyor. Güneş kolektörü desteğinde ise güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek gerçekleştirilecek sulama sisteminde su kaynağının arazi sahibine ait olması gerekiyor. Zeytin hasat makinesinde de en az 5 dekarlık bir alanın size ait olması gerekiyor. 5 dekardan fazlası kiralama yöntemi ile elde edilmiş olabilir " dedi.

 
ALTSO Başkanı Aydoğan, tarım sektörüne verdikleri öneme de dikkat çekerek, teşvik ve desteklerden Alanyalı çiftçilerin de yararlanması için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Kübra DUMAN

yenialanya.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR