Amasya Valisi Celalettin Lekesiz, "Ekonomi ve üretimin ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre enerjiyi olabildiğince verimli kullanmak zorundayız" dedi.

 

Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük yer tuttuğunu belirten Vali Celalettin Lekesiz, enerjinin her türlü kullanımının, kazanılmasından çevrimine ve tüketimine kadar çevreyi etkileyen sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Özellikle atmosferin enerji kullanımı sonucu etkilendiğini söyleyen Vali Celalettin Lekesiz, " Yaygın olarak kullanılan kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil enerji kaynakları sınırsız değildir ve bir gün tükenecektir. Bu nedenle sahip olunan enerji kaynaklarının her alanda bilinçli bir şekilde kullanılması vazgeçilmez bir gerekliliktir. Gelişmiş toplumlarda, yalnız enerji kaynağı teminini ve enerji üretimini temel alan planlamaların yerini, enerji-ekonomi-ekoloji dengesini özenle gözeten planlama anlayışı ile kaynak çeşitliliğini ve jeopolitik gerçekleri dikkate alan enerji güvenliği modelleri almaya başlamıştır. Enerji politikaları belirlenirken dikkate alınması gereken öncelikli hususlardan biride ülkenin enerji kaynakları potansiyelinin sağlıklı ve bilimsel olarak belirlenmesidir " diye konuştu.

 

Türkiye nin güneşten azami seviyede yararlanma imkanı olan bir ülke olduğunu belirten Vali Lekesiz, " Temiz bir dünya, güvenlik bir gelecek ve refah içinde bir yaşam için atmosferin içinde yaşamın sürekliliğini sağlayan güneşin yaymakta olduğu enerjiden mümkün olduğunca yararlanabilmeliyiz. Enerji üretiminde güneş ve rüzgara ağırlık verilmesinde hem ülkemiz ekonomisi için, hem de daha yaşanabilir bir gelecek için önemli yararlar olduğunu düşünüyorum. Dünya enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil enerji yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş oyacağı tahmin edilmektedir. Ülkemiz doğal kaynaklarının da sınırsız olmadığı ve dikkatlice kullanılmadığı taktirde bu kaynakların bir tükeneceği gerçeği akıldan çıkartılmamalıdır. Enerji Verimliliği, üretimde, konforumuzda ve işgücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi verimli kullanmak, israf etmemektir. Enerji tasarrufu yapmak aile bütçemiz içinde gereklidir " şeklinde konuştu.

 

Enerji verimliliği için tüm vatandaşları dışa bağımlılığın azalması, cüzdanların rahatlığı ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakılması için duyarlı olmaya çağıran Lekesiz, konuşmasına şöyle devam etti: "Sözgelimi enerjiyi verimli kullanırsak faturayı daha az öderiz. Kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 60 ını başka ülkelerden aldığımız ve ödemeyi döviz olarak yaptığımız gerçeği göz önüne alındığında enerji tasarrufunun devlet bütçemiz açısından da önemi açıkça anlaşılmaktadır. Kendi evimizde ve yakın çevremizde alınacak basit tedbirlerle bile enerji tasarrufu konusunda hatırı sayılır başarılar elde edebiliriz. Toplumun enerji kültürünün ve verimlilik bilincinin geliştirilerek, enerji arz güvenliğimizin en süt düzeyde sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla 2008 yılı Enerji Verimliliği Yılı olarak ilan edilmiştir. Enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl 11-18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu haftası kutlanmaktadır. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı nın öncülüğünde özellikle çocuklar ve aileleri üzerinde etki uyandırmak, farkındalık oluşturmak ve toplum kesimlerini enerji verimliliği konusunda daha bilinçli hale getirecek bilgilendirici ve eğitici anlatımlarda bulunmak amacıyla ENVER Projesi başlatıldı."

22 / 04 / 2009 kuzeyhaber.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR