Avrupa’nın en büyük “ çöp gazından elektrik üretme tesisi ” İstanbul’da açıldı …

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin inşa ettiği Avrupa’nın en büyük çöp gazından elektrik üretim tesisi Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş tarafından hizmete açıldı. 112 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak tesisin açılışında konuşan Erdoğan, “ Başkan Kadir Topbaş İstanbul’da ikamet eden herkesin hizmetindedir ” dedi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi dev bir çevre projesine daha imza atarak şehri her alanda dünya ile yarıştırmaya devam ediyor. Belediye Şirketlerinden İSTAÇ tarafından yürütülen “ İstanbul Katı Atık Sahalarındaki Çöp Gazının Elektriğe Dönüştürülmesi Projesi ” meyvesini verdi ve Avrupa ile Ortadoğu’nun en büyük, dünyanın ilk on sırasındaki “ Odayeri Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi ” hizmete girdi.

 

Eyüp’ün Göktürk Köyü’ndeki dev tesisin hizmete alınma törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İl Başkanı Aziz Babuşçu, Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer, çok sayıda İstanbul Milletvekili, Büyükşehir Belediyesi Bürokratları ile vatandaşlar katıldı.

 

İSTAÇ A.Ş’nin, 2007 yılında Odayeri Çöp Depolama Sahası’nda oluşan çöp gazından elektrik enerjisi üretilmesi konusunda tesisin kurulumu, işletilmesi ve elde edilecek gelirden belediyeye pay verilmesi doğrultusunda hazırladığı ihaleyi, Ortadoğu Enerji Şirketi kazandı. Kendi alanında Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun en büyük projesi olan “Odayeri Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi”nin bulunduğu Odayeri sahasında 1995’ten beri düzenli olarak çöp depolanıyor. Depo sahası 52 hektar alanı kapsayan Odayeri’nde, mevcut durumda 32 milyon ton çöp depolanabiliyor. Yılda 224 milyon kilovat saatlik elektrik üretimi sağlanacak tesisin, yılda 15-20 milyon dolar kar getirmesi hedefleniyor. 112 bin konutun bir yıllık enerji ihtiyacının da bu tesiste üretilen elektrikle sağlanması amaçlanıyor.

 

Başbakan Erdoğan; “ Önümüzdeki 5 yıl da İstanbul’a aşkla  hizmet edeceğiz ! ”

 

“Odayeri Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi”nin açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’a İstanbullu hemşerilerine ahde vefalarından dolayı, İstanbul a bir kez daha hizmet fırsatı verdikleri için teşekkür etti. “İstanbul, tarihine ve kültürüne yakışır şekilde büyük düşündü, karar verdi. Bu kararından dolayı İstanbullulara teşekkür ediyorum” diyen Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, bütün İstanbul’un ve İstanbul’da yaşayan tüm hemşerilerin başkanı olduğunu da ifade ederek, şöyle konuştu;

 

“Kadir Topbaş özellikle kendisine oy verenlerin değil, İstanbul’da ikamet eden herkesin emrinde ve hizmetindedir. Hizmette ayrımcılık bizim siyaset tarzımızda hiçbir zaman yer almamıştır, bundan sonra da yer almayacaktır. Hangi ilçeden, hangi sokaktan oy çıkmış olursa olsun İstanbul un bütün yükü üzerimizdedir. Biz 30 Mart sabahından itibaren İstanbul için kollarımızı sıvadık ve ‘hizmete devam’ dedik. 1994’ten beri nasıl bir İstanbul aşkıyla kıvrandıysak, İstanbul’a nasıl hizmet ürettiysek, önümüzdeki 5 yıl içinde de İstanbul için böyle hizmet üretmeye devam edeceğiz. Çünkü bir dünya kentine yakışan budur. Bir dünya kenti İstanbul a hizmet etmek budur.”

 

Vahşi depolamadan elektrik üretimine …

Kemerburgaz ve İstanbul’daki diğer vahşi çöp depolama alanlarının 15 yıl önceki durumu ile bugün gelinen noktanın bilinmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Eğer vahşi depolama merkezi olan Kemerburgaz çöplüğünün durumunu bilenler varsa bugün geldiğimiz noktayı çok iyi takdir ederler. Düşünün ki şu çöplükte biz kompost gübre üretmeye başladık. Şimdi enerji üretmeye başlıyoruz. Bunların hepsi anlamlıdır ve Kemerburgaz’ın o vahşi çöp depolama alanı şimdi modern depolamaya dönüştü. Bütün bunlar bir aşkın, bir sevdanın ürünüdür. Bu aşk olmasaydı bugünleri göremezdik. Ümraniye’de vahşi çöp toplama alanı patladığında ölen 38 vatandaşın hesabını o günkü iktidarlar vermedi. Ölenler öldü, ‘kalan sağlar bizimdir’ denildi. 1994 ve 1995 yıllarında Ümraniye’deki alanı modern depolama alanına dönüştürdük, üstüne de spor alanları yaptık. Ardından Yakacık, Kemerburgaz ve Şile’deki vahşi çöp depolarını modern çöp depolama alanlarına dönüştürerek çok önemli bir çevre hizmeti gerçekleştirdik. Küresel marka haline gelmiş bu metropolü ancak böyle inşa edersiniz. İstanbul için çok yatırımlar yaptık, aynı şekilde devam ediyoruz. Bütün Türkiye de olduğu gibi hizmet yarışında İstanbul’da da ‘durmak yok, yola devam’ diyoruz. 2004’ten bu yana, 2009’un ilk 3 ayında da onlarca hizmeti İstanbul’a kazandırdık. Yolları, tünelleri tamamladık, tamamlamaya da devam ediyoruz. Metroları, vapurları İstanbulluların hizmetine sunduk.”

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir hizmeti daha İstanbul’a kazandırdığını kaydeden Erdoğan, özel sektörle iş birliği yaparak başarılan Odayeri Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nin İstanbul’a hayırlı olmasını, hem de numune olmasını temenni ettiğini dile getirdi. Kendilerinin çevreci bir iktidar olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti;

 

“ Kyoto Protokolü’nü imzaladık, çevreci bir iktidarız ! ... ”

“Bizden önceki iktidarlar Kyoto Protokolü’nü imzalayamamışlardı. Biz imzaladık, riski göze aldık. Amerika nın yapamadığını yaptık. Amerika hala imzalamamıştır. Biz imzaladık, çünkü yeşil çevreye, temiz havaya insanımız layıktır. Bu görevimizi adım adım yerine getiriyoruz. Bu tesis, Avrupa ve Orta Doğu daki emsalleri arasında önemli bir yere sahip. İnanıyorum ki dünyada ilk sıralarda yer alan bir tesis. Yap-işlet modeliyle yapılan tesisimiz... Gerek Şile de gerek buradaki tesislerimizin toplam ürettiği enerji 42 megavat. Bu tesiste elektrik üretimi, depolama sahasında oluşan çöp gazından sağlanıyor. Bu yönüyle bakacak olursak projenin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Bu katı atığın nasıl insanımızın hizmetine bir enerji olarak dönüşmesi açısından faydalı olduğunun yani geri dönüşüm dediğimiz olayın gerçekleştiğinin en güzel örneği. Önümüzdeki aylarda Kömürcüoda sahasını da devreye alarak işte bu heyecanı inanıyorum ki tekrar yaşama fırsatını bulacağız. Kemerburgaz’daki yenilenebilir enerji projesiyle elektrik üretilerek doğal kaynak tüketimi azaltılmış olacak. Bu tesis, barajlardaki suyun korunmasından, doğalgaz tüketiminin azaltılmasına kadar ekonomimize birçok fayda sağlayacak. Tesis aynı zamanda çevrenin korunması, ekosistemin dengesi açısından da büyük yararlar sağlayacak. Ayrıca katı atık depolama sahalarında oluşabilecek gaz patlamalarını önleyecek ve etrafa yayılan kokuları da azaltacak.”

 

“ İstanbulumuzu betona mahkum etmeyelim … ”

Bugün yemyeşil bir İstanbul’a gelindiğine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerin yeşillendirme gayreti içerisinde olduklarına dikkati çeken Erdoğan, “Ama ben buradan tüm İstanbullu kardeşlerime ayrıca sesleniyorum, İstanbulumuzu betona mahkum etmeyelim. Planlı yapılanmamızı tehdit etmeyelim. Gerek toplu konut olarak gerek KİPTAŞ olarak planlı bir yapılanmayla yeşili ve çocuklarımızın aileleriyle çok rahat gezebileceği alanları tesis etmek suretiyle farklı adımlar atıyoruz. Burada ne olur kaçak yapılanmaya gitmeyiniz. Gidilmesi halinde şunu çok açık söylüyorum, AK Partili belediyeler olarak bedeli ne olursa olsun bunun karşısında durmak zorundayız. Bu yola başvurmayan vatandaşlarım için bunu yapmak durumundayız. Onların da sağlığı için bunu yapmak zorundayız. Zaman zaman bazı yerlerde yıkımlar oluyor ve bu yıkımları ajite eden medya grupları oluyor. Ajite ediyorlar ‘niye yıkılıyor’ diye. Yapılan şey hukuksuz değil. Hukuksuzluk ortadan kaldırılıyor. Peki yapılırken neredeydiniz deniyor. Eğer bunlar hakikaten bu belediyelerin müsaadesiyle yapılmışsa o zaman bu belediyeleri teşhir edin, ifşa edin, ama bunlar tamamen önceki dönemlerde veya farklı zamanlarda yapılmışsa bunun faturasını da gelip onlara lütfen kesmeyin. Ben, belediyelerim, AK Partili belediyeler adına her zaman bu kavgada varım, bu mücadelede varım. Biz iş, eser, hizmet üretiyoruz. İşte bizim farkımız, yönetim anlayışımız bu” diye konuştu.

 

“ Tesis ‘yatırımlar durdu’ diyenlere cevap ! ”

Türkiye’nin küresel finans krizine rağmen ekonomik krize rağmen yere sağlam basarak emin adımlarla geleceğe yürüdüğün ve buna rağmen bazı kişilerin hala felaket tellallığına devam ettiğini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Birçok kişi hala psikolojik bir baskıyı halkımın üzerinde estirmek istiyor. İşte bu tesis, bu havayı estirenlere aynı zamanda bir cevaptır. ‘Yatırımlar durdu’ diyenlere bu tesis ve Şile’deki tesis, bir cevaptır. Her ikisinin ortalama yatırım bedeli 30 milyon eurodur. Bazıları sadece ahkam kesiyor. Biz de işte bu yatırımların açılışlarına devam ediyoruz. Devlet de yatırımlarına devam ediyor, edeceğiz. Özel sektörde de kararlı olanlar yatırımlarına devam ediyor. Yatırımlara kararlı bir şekilde devam eden Türk girişimcilerin yanındayız. Bütün olay bu yılın sonuna kadardır. 2010 yılı tekrar yeniden sıçrama yılı olacaktır. Onun da müjdesini buradan rahatlıkla verebiliriz” şeklinde konuştu.

 

Bakan Eroğlu; “Kadir Topbaş çok çevreci bir başkan…”

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu yıl Kyoto Protokolü’nü imzalayarak küresel iklim değişikliğiyle mücadelede büyük adımlar attığını belirterek, bunun AB çevre müzakerelerinde önemli bir gösterge olacağını söyledi. Odayeri’ndeki bu çok çevreci tesisin İstanbul’a sunulmasının bahtiyarlığını yaşadığını dile getiren Bakan Eroğlu, 1994 öncesinde İstanbul’da çöp dağları bütün caddeleri sardığını, katı atıkların vahşi depolama adıyla oraya-buraya atıldığını ve hastane atıklarının bile caddelerdeki çöp kutularına atıldığını hatırlattı.

 

Düzenli çöp depolama alanından elektrik üreten bir tesisin Türkiye’de bugün ilk defa hizmete sokulduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu tesis çevre açısından son derece önemli bir tesistir. Karbondioksite göre küresel ısınmaya 21 kat daha fazla etki eden metan gazından elektrik elde edilecektir. Yaklaşık olarak 28 megavatlık enerji üretilerek, yılda 15-20 milyon dolar kar elde edilecektir. Bu proje, küresel ısınma konusunda en etkili uygulamalardan biridir. Bu yıl Kyoto Sözleşmesine taraf olduk. Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye büyük adımlar attı. Bu, AB çevre müzakerelerinde önemli bir gösterge olacak. Önümüzdeki 6 ayda çevre faslının AB safahatında açılmasını bu şekilde sağlamış olacağız. İstanbul’da her alanda olduğu gibi çevre alanında da çok önemli yatırımlar yapan Başkanımız Kadir Topbaş, çok çevreci bir başkan.”

 

İstanbul’a 5 yılda 5.4 milyar TL’lik çevre ve su yatırımı …

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, globalleşen dünyada şehirlere göçün fazla olduğunu ve doğal kaynakları şehirlerin tükettiğini belirterek, şehirlerin çevre konusunda hassas davranmak zorunda olduğunu kaydetti. Çöplerin geriye dönüşümünün sağlanması ve depolanması gerektiğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, dünyada 4 milyon ton atık malzeme bulunduğunu, bu rakama inşaat ve tarım atıklarının dahil olmadığını vurguladı. Büyükşehirlerin, atıklarının değerli olduğunu düşünmeleri gerektiğine dikkati çeken Başkan Topbaş, şunları kaydetti;

 

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde İSTAÇ şirketi, vahşi depolamadan dengeli ve doğru depolamaya, malzemelerin geri kazanımına kadar öncü bir çalışma başlatmıştır. Bugün İstanbul’da 9 bin tonu Avrupa yakasında olmak üzere günde 15 bin ton çöp toplanmaktadır. 2023 yılına vardığımızda bu çöpün bir parçası çöp olmayacak. Kompost gübre elde etmek, plastik malzemelerden granül elde ederek sanayiye dönüştürmek, çimento fabrikalarına yakıt malzemesi oluşturmak, bugün açılışını yaptığımız çöp gazından enerji ve elektrik üretmek çok önemli. 28 megavat güce sahip enerji üretiyoruz. 112 bin konutun bir yıllık enerjisini karşılayacağız. Metan gazı atmosfere yayılıp karbondioksit ile birleştiğinde daha fazla sera etkisi yaratmaktadır. Bunu gerçek anlamda bir çevre projesi olarak görüyorum.”

 

İstanbul’a son 5 yılda 5.4 milyar TL’lik çevre ve su yatırımı yaptıklarına dikkat çeken Kadir Topbaş, “600 bin aracın çıkardığı karbon emisyonu yok edilecek. Şile de atıktan üretilmiş yakıt elde etme tesisimiz var. Buradaki ve Şile deki tesislerimizin gücünü birleştirdiğimiz zaman 40 megavata kadar ulaşacak güç elde edeceğiz. Gelişmiş ülkelerde çöpler yüzde 80 geriye kazanılmaktadır. Bütün dünya bunun ekonomik bir değer olduğunu bilerek çalışmalar yapmaktadır” diye konuştu.

 

Törende konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile butona basarak tesisin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan açılışın ardından tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

ibb.gov.tr 25.04.2009

 

Güneş enerjisi, güneşten elektrik üretimi, GES, güneş enerji santralı, güneş santralı, güneş tarlası alanında anahtar teslimi hizmetler için : Yatırım danışmanlığı, teknik müşavirlik, mühendislik, tasarım, proje, ekipman, konstrüksiyon, uygulama, montaj, devreye alma, işletme, güvenlik, bakım, uzaktan izleme, görüntüleme …

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR