Portekiz Güneşi Enerjiye Dönüşüyor …

 

Alentejo Enerji Santrali 8 bin evin gereksinimi karşılıyor ve binlerce ton sera gazının yayılmasını engelliyor. Dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali Portekiz de...

 

Alentejo Enerji Santrali 8 bin evin gereksinimi karşılıyor ve binlerce ton sera gazının yayılmasını engelliyor. Bu tesisle Portekiz yenilenebilir enerji alanında Avrupa Birliği nin öncü ülkeleri arasında.

 

Bölge, 220 Günle AB nin En Çok Güneş alan Noktalarından Birisi … Ülkenin orta kesimindeki Alentejo bölgesi, aynı zamanda Avrupa Birliği nin 220 güneşli günle en çok güneş alan noktalarından birisi.

 

Tam kapasiteyle devreye giren dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali 8 bin haneye hizmet veriyor ve yılda 30 bin ton sera gazının yayılmasını engelliyor. 60 hektarlık alan üzerine yayılmış dev boyutlu güneş panelleriyle tesis, Avrupa Birliği nin en yoksul bölgelerinden olan yöreye istihdam ve ekonomik canlılık da getiriyor.

 

Küresel ısınmaya yol açan sera gazlarını azaltma çabalarının bir parçası olan tesisle, 10 yıl önce natif enerjilere yönelme kararı alan Portekiz, Avrupa Birliği nin bu alandaki öncü ülkelerinden biri haline geldi.

 

Avrupa Birliği, 2020 yılına dek üyelerinden, tükettikleri enerjinin beşte birini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamalarını istiyor. Halen enerji gereksiniminin yüzde 43 ünü yenilenebilir temiz kaynaklardan sağlayan Portekiz bu oranı 10 yıl içinde yüzde 60 a çıkarmayı hedefliyor.

trt.haber 30.04.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR