Konya, `Yeşil Enerji`de birinciliğe yükseldi

Vali Doğan, “Güneş tarlaları, Ar-Ge Merkezi ve Güneş Enerjisi İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri`nden oluşan bu üçlü yapı Konya ve Karapınar`ın, ülkemizin, hatta dünyanın güneş enerjisi üssü olmasını sağlayacaktır” dedi.

 

Enerji kaynakları arasında, klasik kaynaklar denilen petrol, kömür ve doğal gazın kullanıldığını anımsatan Doğan, enerji talebini karşılamada mevcut kaynakların yetersiz kalmasının, enerji alanında yeni arayışları beraberinde getirdiğini vurguladı.

 

Türkiye`de yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, 2011 yılının başında “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun”da değişiklik yapılarak, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek elektriğin alım fiyatının belirlendiğini anlatan Doğan, “Bu alandaki yerli imalat sanayini teşvik etmek amacıyla, üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve elektro-mekanik aksamın yurt içinde imal edilmiş olması halinde bu tesislerde üretilerek iletişim veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi için ilave fiyatlar belirlenmiştir” diye konuştu.

 

“Konya ilk sırada”

2011 yılı içinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2013 yılının sonuna kadar güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin bağlanabileceği trafo merkezlerinin ve bağlantı kapasitelerinin belirlendiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

 

“Bu kapsamda, güneş enerjisine dayalı üretimde ülke geneli için toplam 600 MW`lık bir kapasite belirlenmiştir. Bu kapasitenin iller itibarıyla dağılımı yapılmış olup Konya 92 MW`lık bir kapasiteyle ilk sırada yer almıştır. Geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından `Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliği` yayınlanarak bu konuda bir adım daha atılmıştır.”

 

Konya`nın, gerek geniş yüz ölçümü gerekse güneş radyasyonu açısından verimli kuşakta kalması nedeniyle, güneş enerjisi konusunda dikkatleri üzerinde topladığını anımsatan Doğan, güneş santrali yatırımları için büyük ölçekli arazilere ihtiyaç duyulduğunu, Konya Valiliği tarafından 2010 yılında başlatılan çalışma neticesinde Konya`nın Karapınar ilçesinde toplam alanı 60 milyon metrekare olan üç ayrı arazinin tespit edildiğini dile getirdi.

 

“Konya, Türkiye`nin güneş enerjisi üssü olacak”

Tespit edilen arazilerin, güneş radyasyonu açısından verimli kuşakta bulunmaları, tarıma elverişli olmamaları, düşük eğime sahip olmaları, Türkiye`nin en az yağış alan bölgesinde bulunmaları ve çevrelerinde gölge yapacak yükseltilerin bulunmaması gibi özellikleri nedeniyle güneş enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik santraller için oldukça elverişli olduğunu açıklayan Doğan, şöyle devam etti:

 

“Ancak asıl önemlisi, söz konusu arazilerin ALTERNATİF maliyeti oldukça düşüktür. Enerji yatırımlarında arazi en önemli yatırım kalemini oluşturmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde, belirlenen araziler ülkemizin bu tür yatırımlar için en uygun alanları olarak ortaya çıkmaktadır. Valiliğimizin başvurusu üzerine Karapınar ilçesinde belirlenen alanların Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilerek enerji yatırımlarına açılması yönündeki çalışmalar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

 

Bahse konu alanların Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilanı ilimiz açısından enerji sektöründe üç ayrı gelişmeyi beraberinde getirecektir. Güneş tarlaları, Ar-Ge Merkezi ve Güneş Enerjisi İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri`nden oluşan bu üçlü yapı Konya ve Karapınar`ın, ülkemizin, hatta dünyanın güneş enerjisi üssü olmasını sağlayacaktır.”

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

24.02.2012

Konya İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
Konya İli Rüzgar Kaynak Bilgileri REPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR