Çin Termal Güneş Enerjisi Yatırımına Başlıyor

Xinhua nın haberine göre Çin in kuzeyindeki otonom Moğol bölgesinde kurulacak olan santralin 1.6 milyar Yuan a (240 milyon ABD Doları) mal olacağı ve 50 MW kurulu güce sahip olacağı belirtildi. Santralin yıllık 120 milyon kilovat-saat elektrik üretmesi bekleniyor.

 

Bölge yönetiminin 2007 yılında onayladığı projenin fizibilite çalışması Alman Solar Millenium un ortağı olduğu Çin li bir şirket tarafından yapıldığı haberde ayrıca yer buldu.

 

Çinli uzmanlara göre santralin hayata geçmesi Çin in termal güneş enerjisi sektörünün başlangıcı anlamına gelecek. Ülkede deneysel amaçla geliştirilmeye çalışılan 1 MW büyüklüğünde bir termal güneş enerjisi santrali dışında bu alanda bir yatırım bulunmamakta.

 

Çin Bilim Akademisinden Wang Zhifeng ise ajansa yaptığı değerlendirmede termal güneş enerjisi santrallerinin fotovoltaik santrallerden daha yüksek potansiyeller taşıdığını hatta geleneksel termal santraller ile bile ileride yarışabileceğini iddia ederken Çin in bu gelişmede geri kalmak istemediğini bildirdi.

 

Fakat aynı kuruluştan bir başka bilim adamı Ma Shenghong a göre ise santralin düşük kapasitesi kilovat başına maliyeti artıracağından dolayı bu yatırım için uygun değil. Ma ya göre ideal bir termal güneş enerjisi santralinin kurulu gücü en azından 200 megavat olmalı.

 

Ekim 2009 da Çin in güneş enerjisinde önde gelen 30 şirketi ve araştırma kuruluşu bir araya gelerek oluşturduğu Ulusal Termal Güneş Enerjisi Birliği Batı Çin de 2011-2015 yılları arasında 1 gigavat düzeyinde termal güneş enerjisi santrali kurma kararı almıştı. www.yesilekonomi.com / 04.11.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR