Schneider`den gelişmiş DC koruması

Schneider Electric’ten PV güneş enerjisi tesisatları için gelişmiş DC koruması...

 

Enerji yönetiminde global bir uzman olan Schneider Electric, fotovoltaik sistemlerin (PV /güneş panelleri) özel yüksek performans gerekliliklerini karşılayacak “Compact “NSXTM ve Acti 9TM serilerine ait yeni IEC ilavelerini piyasaya sundu. Bu yeni devre kesici ve yük ayırıcı ilave serileriyle Schneider Electric şimdi kapsamlı bir DC koruması sunuyor.

 

Enerji yönetiminde global bir uzman olan Schneider Electric, güneş enerjisi üretiminde kullanılan panellerin (PV) yüksek performans ihtiyacını karşılamak için yeni devre kesici ve yük ayırıcı ilave serilerini piyasaya sundu. Bu yeni Compact NSXTM ve Acti 9TM sürümleri, PV güneş enerjisi üretimi için DC koruma cihazları tasarlanırken daha yaratıcı düşünmeye imkan tanıyor ve klasik şebeke bağlantılı AC kurulumlarının yapılandırmasını destekleyen ilkelerin altını çiziyor.

 

Schneider Electric PV Uygulamaları Mühendisi Matthieu Guillot konuyla ilgili değerlendirmesinde; “Bir PV güneş enerjisi tesisatı, bileşenlerin yalıtımını sağlamak için bağlantının özel şekilde kesilmesini gerektiren birçok noktasından, yani panellerde düzenlenmiş güneş enerjisi parçalarından gelen farklı DC çıkışlarına sahiptir. Ayrıca kısa devre akımı sınırlıdır, bu yüzden aşırı akımdan koruyan cihazların düşük hata akımlarında  çalıştırılması gerekir. Bir PV kurulumunda kullanılacak olan koruma ve kontrol cihazlarının bunları karşılaması ve bu sistemlerin yarattığı daha birçok farklı ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde tasarlanmış olması gerekir.” diyor.

 

Yeni Compact NSX ve Acti 9 ilaveleri, belirli güvenlik sorunları ele alınarak geliştirildi

PV jeneratör ve panel kutuları bilindiği üzere, güneş ışığı ve zayıf havalandırma koşullarının yüksek ısınmaya sebep olduğu dış mekanlarda kullanılıyor. Bu alanlarda koruyucu cihazlara temas sonucu gerçekleşen yanık vakaları da sıkça iş kazası raporlarına yansıyor. Ayrıca, bakım ve hizmet işlerinin de gün ışığında, yani güneş panelleri aktifken gerçekleştirilmesi mümkün olmuyor. Bu nedenle performansa etki edebilecek herhangi bir arızanın önceden alınacak önlemlerle engellenmesi çok önemli.

 

PV sistemlerinde akım hiçbir zaman sıfır olmadığı için, kurulum aşamasında bir DC devresi açmak çok daha zahmetli. Dolayısıyla koruyucu cihazların, cihazın maksimum açık kalacağı bir şekilde, devre gerilimine uygun biçimde tasarlanması ve boyutlandırılması gerekiyor. PV sistemlerinde bulunabilecek fazladan bir yangın riski ise çift toprak hataları oluşturabiliyor. Bu ise düşük akımlarda bile kendi kendine sönmeyecek bir DC hata akımına neden olabiliyor.

 

Daha fazla koruma kapasitesi

Schneider Electric’in AR-GE ekipleri, sistemi geliştirirken PV kurulumlarının kritik standartlarını karşılayan, kapsamlı ve IEC uyumlu DC koruma serisi oluşturmak için enerji konusundaki bilgi birikiminden yararlandı.

 

1000V DC`ye varan kapasitede compact NSX DC PV dökme muhafazalı devre kesiciler, serinin önceki ürün ve aksesuarlarıyla da tam uyum sağlıyor. Sistemde büyük boyutlu bileşenlerin muhafazaların içerisinde aşırı ısınması riskini önlemek adına değerleri optimize edilmiştir ve ısıtmalı üst jumper kabloları standart olarak verilmektedir. Değer kaybı tabloları ise panel kutularının uygun kurulumunu sağlar. Şönt açtırma bobini kesicileri uzaktan açmak ve itfaiyecilerin güvenliğini sağlamak için de kullanılabilir.

 

Acti 9 serisi artık daha güçlü

Schneider Electric, iC60 PV modüler devre kesicileri, iC60NA DC ve iSW60 DC yük ayırıcılarını içeren standart Acti 9 serisini de güçlendirdi. iC60 cihazları, küçük ve büyük bina uygulamaları için artık daha fazla koruma özelliğine sahip, bu özellik 800V DC ve 1000V DC uygulamalarına kadar kullanılabilir. Bu cihazlar, PV dizileri ve kablo bağlantıları için tamamen güvenilir devre kesme koruması ve hata izole etme özelliği de sağlıyor. Kurulum kolaylığı ve güvenliği için cihazlar hazır kablolu olarak satılıyor.

 

Schneider Electric’in kapsamlı ve kendini kanıtlamış AC korumasında kullandığı teknoloji, artık DC tarafında da bulunuyor, böylece güneş enerjisi PV teknolojisi hazırlık aşamaları hem güvenli ve güvenilir, hem de yeşil ve temiz hale geliyor.

www.haberortak.com

Temmuz 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR