Tasarruflu ampulde Diyanet lider, Sanayi Bakanlığı ise son sırada …

Enerji Bakanlığı nın 1 milyon 758 bin 954 adet tasarruflu ampul dağıtarak başlattığı kampanyaya destek veren bakanlıkların elektrik faturası 40 milyon lira azaldı. Kampanya dahilinde öğrencilere ampul dağıtılmıştı.

 

Enerji tasarrufu kampanyasına en büyük ilgiyi Diyanet İşleri Başkanlığı gösterdi. Cami ve Kur an kursu gibi yerlere 870 bin adet tasarrufluampul takıldı. Kampanyayaen ilgisiz kalan kurum ise Sanayi Bakanlığı oldu.

 

" En pahalı enerji olmayan enerjidir " ilkesinden yola çıkan Başbakanlık, tasarruf için kamu kurum ve kuruluşların da klasik ampuller yerine daha az elektrik tüketen verimli ampuller ( Kompakt ) kullanılması için genelge yayımlamıştı.

 

Tasarrufu hedefleyen genelgenin ilk sonuçları netleşti. Diyanet İşleri Başkanlığı, 870 bin adet tasarruflu ampul kullanarak elektrik tasarrufuna en fazla sahip çıkan kuruluş oldu. Diyanet i 630 bin ampul ile Milli Eğitim Bakanlığı takip ederken, 78 bin adet ile Sağlık Bakanlığı ise üçüncü sırada izledi. Kampanyaya en az ilgi gösteren kurum ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı oldu. Bakanlıkta, sadece 600 ampul değişti. Değiştirilen ampuller sayesinde bakanlıklar elektrik faturalarında 41 milyon lira tasarruf sağladı.

 

Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, bundan kurtulmak ve enerjiyi verimli kullanmak için Mayıs 2007 de " Enerji Verimliliği Kanunu " çıkardı. Başbakanlık da Ağustos 2008 de kamu kuruluşlarının aydınlanmasında verimli lamba kullanımı için genelge yayımladı. Hedef, daha az elektrik tüketerek enerjiyi verimli kullanmak. Türkiye de tüketilen elektriğin yüzde 20 si aydınlanma için kullanılıyor. Projeyi takibe alan Enerji Bakanlığı, kamuda enerji verimliliği uygulamalarının ilk sonuçlarını bir rapor haline getirdi.

 

BELEDİYELER GENELGEYE UYMADI …

Enerji Bakanlığı sağlanacak avantajı göstermek için; kampanyanın başlangıcında bakanlıklar dahil kamu kuruluşlarına 1 milyon 728 bin adet verimli ampul dağıtıldı. Ampullere ödenen para 11,5 milyon lira olurken, sağlanan tasarruf ise 41 milyon lirayı buldu. Bakanlığın verimlilik raporunda, ilginç ayrıntılara da yer veriliyor. Bütün bakanlıklar genelgeyi dikkate alırken, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşlarıyla belediyeler, genelgeye ilgisiz kaldı. Diyanet, çok kısa sürede de taşra teşkilatını harekete geçirerek uygulamayı başlattı. Diyanet çalışmasında farklı bir uygulama yaparak yeni ampullerin önemli bir kısmını bütçeye yük olmadan temin etti.

ANKARA / zaman.com.tr / haber / ekonomi / 21.06.2009

 

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR