Hibeyle hayata geçirilen örnek proje, dünyanın en iyisi seçildi

Bursa’da güneşten elektrik üreterek bir rüyayı gerçekleştiren Gürsu Belediyesi’nin örnek projesine, Avrupa’dan, birincilik ödülü geldi.

 

Avrupa Konseyi tarafından Litvanya’da düzenlenen ödül gecesinde dünyanın en iyi girişimcilik ödülüne layık görülen proje, Türkiye’nin gururu oldu. Tarihi gecede konuşan Belediye Başkanı Orhan Özcü, “Umarım bu proje Türkiye’deki girişimcilerimize örnek olur” dedi.

 

Gürsu Belediyesi Stratejik Planlama Birimi’nin, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) aldığı hibeyle hayata geçirdiği “Sınırsız Temiz Enerji ile Kalkınan bir Gürsu” projesi, yılın girişimcilik ödülü için Avrupa Konseyi’nin karşısına çıktı. Kendi ülkelerindeki yarışmada birinci olmuş dünyanın en iyi 58 projesi, 6 ayrı kategoride liderlik için yarıştı. Gürsu Belediyesi, nefeslerin tutulduğu final gecesinde Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’ni geride bırakarak “Çevre ve yeşil enerji” alanında şampiyon oldu. Belediyenin ihtiyaç duyduğu tüm elektriğin yüzde 40’ını güneşten karşılayan şirin ilçenin yenilenebilir enerji projesi, girişimcilik alanında tarih yazdı.

 

Avrupa Konseyi tarafından Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen ödül gecesinde Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü alkışlar eşliğinde proje koordinatörü Hüseyin Özmen ve BEBKA Genel sekreteri Tamer Değirmenci ile birlikte sahneye çıktı. Tarihi gecede konuşan Başkan Özcü, “Avrupa ülkeleri içerisinde, AB’ye aday Türkiye’nin bir ferdi olarak ülkemizi burada gururla temsil ettik. Temiz çevre ve yenilenebilir enerji dalında Gürsu Belediyesi adına yarıştık ve birinci olduk. Çok mutluyum. Bu, KOSGEB, Bursa Valiliği ve BEBKA ile işbirliği yaparak projeyi geliştiren Gürsu Belediyesi’ndeki ekip arkadaşlarımın bir başarısıdır. Her ne kadar ödülü Gürsu Belediyesi alsa da, düşünce bize ait olsa da, bu ülkemizin bir başarısıdır. Türk Bayrağını, Litvanya’da diğer ülke bayrakları arasında görmek ve neticede birincilik ödülünü almak, beni ülkem adına çok mutlu etti. Umarın bu proje, Türkiye’deki girişimcilere örnek olur. Bu proje, enerjisinin yüzde 70’ini yurtdışından karşılayan ülkemizin dışa bağımlılığını sonlandıracak önemli bir adımın başlangıcıdır. Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

Başta ev sahibi Litvanya’nın Ekonomi Bakanı Evaldas Gusdas olmak üzere birçok ülke bakanlarının katıldığı gecede birincilere ödülleri takdim edildi. Ayrıca komisyonda yarışan her ülke birincilerine de sertifikaları verildi.

 

Bilindiği gibi, yenilenebilir enerji projesiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Gürsu Belediyesi, 30 Ocak’tan bu yana ihtiyacı olan elektriğin yüzde 40’ını güneşten karşılıyor. Proje kapsamında hayata geçirilen mobil güneş evi ile diğer tesisleri şuana kadar 5 binin üzerinde ziyaretçiye örnek oldu. Ayrıca proje sayesinde yenilenebilir enerji mevzuatlarındaki eksiklikler de giderilmişti. OSMAN AKIN, BURSA

www.iha.com.tr

26.11.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR