Camdan gelen enerji …

 

Geliştirilen yeni bir sistem sayesinde güneş enerjisinden faydalanan pencereler elektrik üretecek.

 

Teknoloji hızla ilerlerken, yenilenebilir  enerji kaynaklarından yararlanmak amacıyla pencere camlarından ve binaların cam  cephelerinden, güneş enerjisini değerlendirerek elektrik üretileceği bildirildi.

 

Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed  Eltez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki fosil yakıtların tükenmeye  başladığını, çeşitli ülkelerin çevre kirliliğinin önlenmesi ve daha sağlıklı  ortamlarda yaşayabilmeyi sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına  yöneldiğini, bunun için de destek ve teşvikler verdiğini anımsattı.

 

Yüksek teknolojiyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından  yararlanmanın da arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Eltez, binaların cam ve  pencerelerini değerlendirerek güneş enerjisinden elektrik üretilip, binada  kullanılacağını, ihtiyaç fazlası elektriğin de devlete satılabileceğini bildirdi.  Prof. Dr. Eltez şöyle konuştu: “ Binaların camlarına gelen güneş enerjisinden elektrik üretilecek. Bu  teknoloji dünyada çok hızlı gelişiyor. Bu teknoloji aynı cep telefonu gibi.  Sürekli model değişiyor. Fotovoltanik paneller, özellikle silisyum tabanlı  olanları çok yaygın kullanılıyor. Bunun yerine daha ucuz teknolojiler de çıkmaya  başladı. Camdan elektrik üretimi konusunda yakında fabrikalar kurulacak. Bunun  yanı sıra nano mürekkep sistemlerin geliştirilmesine başlanıldı. CIGS dediğimiz  yeni teknolojiler de geliyor. Bir yerinden tutup yatırım yapmak lazım. Binadaki  pencerelerden elektrik üretilecek veya cam giydirmeli cepheler olacak. Bundan  böyle yeni binalarda artık normal pencere camı yerine yeni camlar gelecek.  Yatırım yakında başlayacak. Bunlardan elektrik üretilecek.”

 

Yeni teknolojide binalarda klasik kiremit yerine cam kiremitlerin kullanılacağını ifade eden Prof. Dr. Eltez  şöyle devam etti: “Cam kiremitler de var. Evin güneş çatısı olacak. Oradan elde edilecek  sıcak hava ile ısıtma ve soğutma yapılabilecek. Bu da yeni bir teknoloji.  Kiremitler artık cama dönüşüyor. Pencere camları ve kiremitlerden elektrik  üretimi yatırımının metrekaresi 500 avroya mal olabilecek. Yeni teknolojiler daha  ucuz. Evlerden elde ettiğimiz elektriğin fazlasını da devlete satacağız. Bu  konudaki yönetmelikler bir an önce çıkarılmalı. Temiz enerjide çeşitlendirmeler  başlayacak.”

 

Güneş enerjisinden elektrik üretmek amacıyla, yabancılarla ortaklık kuran  bir çok firma bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Eltez, iki bin metrekare panel  üretecek bir tesisin 3-5 milyon avroya mal olduğunu bildirdi.

 

Devletin cam panellerden üretilecek elektriği satın alarak, üretimi  teşvik etmesini isteyen Eltez, birçok ülkenin bu yöntemi uyguladığını anlattı.

        

SERA KENTLER

Dünyada çok yeni bir akımın başladığına dikkati çeken Prof. Dr. Muhammed  Eltez, güneşe ve temiz enerjiye dayalı sera kentlerin, mahallelerin ve vadilerin  kurulması konusunda projelerin başladığını bildirdi.

 

Belçika kaynaklı bir projede, Romanya ya yönelik, 12 kentten oluşan  ekolojik seralarla beslenen, manyetik trenlerin çalıştığı, güneş enerjisiyle  ısıtma ve soğutmanın yapıldığı, damları tamamen güneş enerjisiyle elektrik üreten  sistemlerin olduğu yeni yerleşme yerlerinin kurulacağını anlatan Prof. Dr. Eltez,  kendisinin bu projeye danışmanlık yapacağını söyledi.

 

Belçika da tüm elektrik ihtiyaçları güneş enerjisinden sağlanacak 40 bin  konutluk proje hazırlandığını anlatan Prof. Dr. Eltez, bu konuda TOKİ ye de bilgi  verdiğini, TOKİ nin projeyi incelediğini kaydetti. Prof. Eltez, “Belçika da  güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla sera kentler kurulacak. 40 bin konutluk  sera kent düşünülüyor. TOKİ projeyi incelemek üzere personel gönderdi” diye  konuştu.

 

AA / hurriyet.com.tr / teknoloji

06.05.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR