Konu : Yenilenebilir enerji teknolojileri

Bonn da başlayan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Konferansı nda iş çevreleri yoğun olarak katılmasa da, bazı şirketler konferansı ürünlerini tanıtmak için bir fırsat olarak görüyor. Özellikle rüzgar enerjisi teknolojiler ön plana çıkıyor ...

 

Bonn’da bugün başlayan ” Yenilenebilir Enerjiler 2004 ” konferansında iş çevrelerinin temsilcilerine pek rastlanılmıyor. Konferans, öncelikle politikacıların ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin buluştuğu bir yer. Yine de iş çevreleri bu konferansı, ürünlerini tanıtmak için bir platform olarak görüyor. Uluslararası Rüzgar Enerjisi Birliği’nden Corin Millais, konferansın iş çevreleri için de önemli olduğunu vurguladı:

 

” Burada dünya hükümetlerinin ve enerji sorumlularının yüzde 95’ine yakın bir kesimiyle görüşme olanağı bulunuyor. Bunlar henüz rüzgar enerjisi alanında somut projelere girişmemiş olsa bile, bu konuya olan ilgileri büyük. Bu konferansa katılmak bizim için bir görev. Ayrıca burada görüştüğümüz hükümet temsilcilerine, rüzgar enerjisinin ne denli ekonomik ve çevreye uyumlu üretilebileceğini anlatıyoruz. ”

 

Konferansta " Business Forum " …

Konferansa katılan politikacılarla iş çevreleri ”Business Forum” da bir araya geliyor. Alman Enerji Ajansı’yla Alman Teknik İşbirliği Kurumu’nun konferansın yapıldığı binaya yakın kurduğu bir çadırda düzenlenen iş çevreleri forumunda Eon, General Electric Wind ya da Solar World gibi şirketler teknolojilerini tanıtıyor.

 

Alman rüzgar değirmeni üreticisi Nordex foruma her ne kadar ayrı bir standla katılmasa da, konferans sırasında rüzgar enerjisinden yararlanmanın olanaklarını genişletmek için burada yer alıyor. Nordex basın sözcüsü Felix Losada bu konuda şu bilgileri verdi :

 

” Özellikle Asya kıtasında ilginç pazarlar var. Örneğin, Çin’le iyi bağlantılarımız bulunuyor. Japonya’da ilginç olanaklar sunuyor. Hindistan’ın da bu konuda büyümesini bekliyoruz. Güney Amerika’ya baktığımızda, Brezilya, rüzgar potansiyeli açısından önemli. Kısa bir süre önce Kolombiya’da birçok rüzgar değirmeninden oluşan bir entegre tesis açtık. Bu tesis Güney Amerika’nın en büyük rüzgar enerjisi tesisi. ”

 

Almanya da yenilenebilir enerji kullanımı …

Almanya’da yenilenebilir enerjilerden elde edilen kazanç yaklaşık 10 milyar euro. 120.000 kişiye istihdam sağlanan yenilenebilir enerji sektörü, 2020 yılına dek aynı hızla büyümeye devam ettiği takdirde, yarım milyon kişi bu sektörde istihdam edilebilecek. Federal Yenilenebilir Enerji Birliği, önümüzdeki yıllarda çevreye zarar vermeyen enerji sistemlerinin ihracatının 200.000 yeni işyeri sağlayacağını tahmin ediyor.

 

Yenilenebilir Enerjiler 2004 Konferansı ’da bu bağlamda büyük önem taşıyor. Hamburglu rüzgar değirmeni üreticisi Repower Systems Yönetim Kurulu Başkanı Fritz Vahrenholt, şimdiki zamanın bu tür enerji üretimi için çok uygun olduğu görüşünde. Vahrenholt şöyle konuştu :

 

” Bunun nedeni gayet açık : Gelecek yıllarda enerji fiyatlarının olağanüstü artacağından eminiz. Bundan dolayı bağımlılıklar da artacak. Rüzgar değirmenlerinden elde edilen enerjiyse, ithal edilmeyen enerji olduğu için, bağımlılığı azaltacak. Bunun önemli bir sinyal olduğuna inanıyorum. Ancak Alman şirketlerine burada ne kadar pazar payı düşer, onu kestirmek çok zor. "

dw-world.de / ekonomi / 01.06.2004

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR