Çin heyeti TBMM de …

 

Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi İçişleri ve Adli İşler Komisyon Başkanı Liu Zhenhua ve beraberindeki heyet, TBMM Dışişleri Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylanı ı ziyaret etti.

 

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki coğrafi mesafeye rağmen tarihi bağların bulunduğunu belirten Ceylan, Çin ile işbirliğinin geliştirilmesinin Türkiye nin öncelikli politikaları arasında olduğunu kaydetti.

 

Ceylan, Türkiye ile Çin arasında 15 milyar dolar ithalat, 1.5-2 milyar dolar ihracat yapıldığını, dış ticarette büyük dengesizlik olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye de daha çok Çinli yatırımcı görmek istendiğini, bu konuyla ilgili tüm birimlerin hizmette olduğunu ifade eden Ceylan, mevzuatta yapılan değişiklikle yabancı yatırımcılara büyük kolaylıklar getirildiğini vurguladı.

 

ÇİN İN ZENGİNLERİ TÜRKİYE YE NEDEN GELMİYOR ?..

Çin ile kültürel ilişkilerin geliştirilmesine de önem verildiğini vurgulayan Ceylan, espriyle karışık Çin den turist beklentisini dile getirdi. Ceylan, 2008 yılında Türkiye ye Çin den sadece 55 bin turist gelmiş. Türkiye ye çeşitli ülkelerden 20 milyonun üstünde turist gelmektedir. Çok güzel tesislerimiz var. Çin in zenginleri, neden Türkiye ye gelmiyorlar? Çin nüfusu ile kıyaslandığında Türkiye ye gelen turist sayısı 10 binde 1 bile değil. Bu paraları birazda Türkiye de harcasınlar, yastık altına koymayın paraları... dedi.

 

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı ise konuk heyete, Çin in yüzde 75 oranında enerji kaynaklarından kömüre bağlı olduğunu, kömür dışında farklı enerji kaynakları ile ilgili çalışmalarının bulunup bulunmadığını ve Çin de tek çocuk politikasının hangi durumda olduğunu sordu.

 

KONUK PARLAMENTER, ÇİNLİ TURİST KONUSUNDA SÖZ VEREMEDİ …

Konuk parlamenter Liu Zhenhua, Çin Halk Cumhuriyeti nin de Türkiye ile ticaretine önem verdiğini, iki ülke arasındaki dış ticaret dengesinin düzelmesi konusunda çaba sarfettiklerine işaret etti ve Türk firmalarını 2010 da Çin de düzenlenecek dünya fuarına davet etti.

 

Turizm ile iki ülke arasındaki dış ticaret dengesinin az da olsa düzeltilebilmesinin mümkün olduğuna dikkati çeken Liu Zhenhua, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı nın enerji kaynakları konusundaki sorusuna, Çin in kömür dışında farklı enerji kaynaklarını bulmaya ve çıkarmaya çalıştığını söyledi. Liu Zhenhua, şu anda Çin de 1 yılda 2.6-2.7 milyar ton kömür tüketildiğini, bunun dışında, santral, nükleer, rüzgar ve güneş enerjisi üzerinde durduklarını belirtti.

 

ÇİN DE TEK ÇOCUĞA DEVAM ...

Zeynep Dağı nın Çin in tek çocuk politikasına ilişkin sorusunu da Ulusal Halk Kongresi İçişleri ve Adli İşler Komisyon Başkanvekili Chen Sixi yanıtladı.

 

Chen Sixi, nüfus politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını, Çin in 1978 yılında tek çocuk politikasını uygulamaya koyduğunu belirterek, nüfusun şu anda 1 milyar 300 milyona ulaştığını söyledi. Chen Sixi, Bu politika sayesinde nüfusun hızlı artışını engelledik. İstatistiklere göre 300 milyon insan doğurmadı. Buna rağmen, dünya nüfusunun 4 te birini yakaladık. Bu politikamız devam edecek dedi.

 

Görüşmenin ardından konuk heyet Mehmet Ceylan a, üzerinde panda motifi bulunan kristal kalem kutusu, Ceylan ise yıldız porselenden bir tabak hediye etti.

AA / 28.05.2009 / zaman.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR