Güney’de bir grup bilim adamı, Rum Başkanlık Sarayı’nı sıfır enerji ve sıfır emisyonla potansiyel çevre dostu bir yapıya dönüştürme konusunda incelemeler yapıyor.

 

KHA’ya göre, Rum Başkanlık Sarayı’ndaki inceleme, “ Kıbrıs Enstitüsü ” ile Atina Üniversitesi Çevre Laboratuarı işbirliği içinde bir mobil ölçüm istasyonu kullanılarak gerçekleştiriliyor.

 

Başkanlık Sarayı’nda bir açıklama yapan Başkanlık Müsteşarı Titos Hristofidis, bunun yurtdışından geniş işlemler kullanılan, daha önce hiçbir yerde kullanılmayan bir öncü teknoloji olduğunu, projenin sembolünün tamamının özel ve kamu sektörlerine örnek olması gerektiğini belirtti.

 

Rum lider Dimitris Hristofyas’ın kararından sonra “ Kıbrıs Enstitüsü ”yle girişimin başlatıldığını, mesajın bu çalışmaların enerji kayıplarını asgariye indirmek, özel ve kamu sektörün takip etmesi için bir örnek oluşturması olduğunu ifade etti.

 

Soruları yanıtlayan Hristofidis, çalışmaların güneş enerjisi üzerinde yoğunlaştığını, bölgede başka yenilenebilir enerji kaynağı olmadığını, sistemin uygun maliyetli olduğunun ispat edilmesi durumunda 2009 sonunda veya 2010’un başında uygulamaya konacağını duyurdu.

 

Bu arada benzeri ölçümlerin başkentin merkezindeki Özgürlük (Eleftheria) Meydanı’nda yapılacağı da kaydedildi.

kibrisgazetesi.com / 20.06.2009

 

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR