Cumhurbaşkanı Gül Çin e Gidiyor …

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün, Devlet Başkanı Hu Cintao nun davetlisi olarak Çin e gitmesi ilişkileri üst düzeye çıkaracak.

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Başkanı Hu Cintao nun davetlisi olarak bugün Çin e gidiyor.

Gül ün bir hafta sürecek ziyareti, başkent Pekin in yanı sıra Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Sincan Özerk Bölgesi ni da kapsaması açısından bir ilk olma özelliğini taşıyor. Gül, Türkiye den bu bölgeye giden ilk cumhurbaşkanı olacak. Ziyaret öncesi açıklama yapan Çin in Ankara Büyükelçisi Gong Şiaoşıng, Gül ün Çin ziyaretinin birçok alanda iki ülke arasında ilişkileri en üst düzeye çıkaracağını söyledi. Çin haber ajansı Şinhua nın muhabirine konuşan Büyükelçi, Türkiye nin Çin ile dış ticaret açığının fazla olmasına rağmen ekonomik ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam edeceğini, teknoloji, turizm ve eğitim alanlarında yapılacak yeni açılımlarla dengenin sağlanmaya çalışılacağını ifade etti.

 

Çin ile Türkiye arasında 2001 yılında 900 milyon dolar olan ticaret hacminin 2008 yılına kadar 12 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Gong, Türkiye nin ekonomik işbirliği için enerji ve turizm sektörlerinde sahip olduğu " çok büyük potansiyele " dikkati çekti.

 

Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin 1971 yılında başlamasının ardından kültürel ve eğitim alanındaki değişimlerle iki ülkenin birbirini daha iyi anlamaya başladığını ifade eden Gong, Türkiye nin gerekli altyapıya sahip olmasının Çinli yatırımcıların da ilgisini çektiğini, rüzgâr ve güneş enerjisi alanlarında birçok yatırımın planlandığını söyledi.

haber50.com / 23 Haziran 2009

 

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR