Elektriğin olmadığı yerde çare güneş

Sivas ta elektriğin olmadığı yerlerde güneş enerjisi devreye giriyor. Özellikle arıcılar, yaylaya çıkanlar ve yazlık evi olup elektrik şebekesi olmayan vatandaşların imdadına güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten güneş panelleri yetişiyor.

 

Dünya genelinde az sayıda ülkede yaygın olan doğal enerjiden faydalanma oranı, Türkiye de de yaygınlaşmaya başladı. Yenilenebilir enerji türlerinden birisi olan güneş enerjisinden elektrik üretilmesi, özellikle elektrik hattının bulunmadığı yerlerde vatandaşların imdadına yetişiyor. Sivas ta faaliyet gösteren bir firma, kurduğu sistem sayesinde dağ evlerinde ve yazlıklarda vatandaşın aydınlatma ihtiyacını ve elektrikle çalışan cihazlarını çalıştırmasına yardımcı oluyor. Doğal ve insan sağlığına zarar vermeyen sistem, güneşten toplanan enerjinin elektrik akımına dönüştürmesi üzerine kurulu. Sisteme göre, güneş panelinde toplanan ultraviyole ışınları, bir noktada toplanarak 12 voltluk elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Bu 12 voltluk enerji akümülatörden geçirilerek voltaj 220 ye kadar yükseltilebiliyor. Akülerde toplanan enerji ise, rahatlıkla lambaların aydınlatılmasında ve diğer elektronik cihazların çalıştırılmasında kullanılabiliyor. Tüketilecek enerjinin miktarının arttırılması içinse güneş enerjisi panelinin sayısını arttırmak yeterli oluyor.

 

Güneş enerjisinden elektrik üretilmesinin dünyada son 4-5 yıldır kullanılan bir sistem olduğunu ifade eden Veysel Albayrak, bu sistemin güneş fakiri olmalarına rağmen Avrupa ülkelerinin bir çoğunun kullandığını söyledi. Özellikle Almanya nın güneşi az gören bir ülke olduğunu belirten Albayrak, "Almanya güneş fakiri bir ülke olmasına rağmen güneş enerjisinden en çok faydalanan ülkeler arasında. Kullanılan enerjinin yüzde 30-35 ini güneş enerjisinden temin ediyorlar." diye konuştu.

 

Türkiye nin de güneş ve rüzgâr enerjisi açısından dünyanın en zengin ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Albayrak, ancak bu iki enerjiyi yeni yeni kullanmaya başladıklarını kaydetti. Doğal ve zararsız enerji kaynaklarının halka istenilen ölçüde anlatılamadığını belirten Albayrak, "Bu sistemi kullanmak herkes için büyük bir kazanç. Doğaya hiçbir zarar vermeyen en mükemmel enerji sistemi. Şu an için elektriğe ulaşamayan arıcılar, yaylacılar, yazlıkçılar kullanıyor. Özellikle batı illerinde veya yurt dışında çalışan insanlarımız memleket özlemleri dolayısıyla Kösedağ gibi Yıldız Dağı gibi yerlere ev yapıyor. Buralara da elektrik çekmesi mümkün olmadığı için bu sistemi tercih ediyor." diye konuştu. CİHAN / 22 Temmuz 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR