Türkiye Kalkınma Bankası Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ın kardeşi Ali Yıldırım a Muratlı Hidroelektrik Santralı için 42 milyon dolarlık kredi desteği sağladı.

 

Türkiye Kalkınma Bankası, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın kardeşi Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım’a, Muratlı Barajı için 42 milyon dolarlık kredi desteği verdi. Bu kredi ile Armahes A.Ş., Giresun’da kurulu gücü 37 MW olan Muratlı Hidroelektrik Santrali’ni inşa edecek. 400 kişiye istihdam imkanı yaratması beklenen santral, 2011 yılında devreye girecek.

Muratlı HES’in yapımında kullanılacak olan kredinin imza törenine Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik ve Armahes Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım katıldı. Törenin ardından konuşan Yıldırım, santralin 60 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirileceğini belirterek, sözkonusu yatırımın 50 milyon dolarlık yatırımının tamamen yerli kaynaklarla yapacağını kaydetti. Yıldırım, küresel kriz döneminde böyle bir yatırıma imza atmalarının önemine işaret ederek, özellikle krizi atlatmak için santralin istihdam katkısı sağlayacağını ifade etti.

 

31 enerji projesine kredi …

Genel Müdür Çelik de banka olarak enerji yatırımlarına öncelik verme kararı aldıklarını kaydetti.

 

Çelik, bugüne kadar 1.3 milyar TL’lik enerji yatırımı talebi aldıklarını ifade ederek, özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik verdiklerini aktardı. Çelik, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi kuruluşlardan sağlanan 520 milyon TL’lik krediyi bu projelere tahsis ettiklerini anlattı.

 

Çelik, banka olarak bu projeler için teknik danışmanlık da yaptıklarını ifade etti. Çelik, şimdiye kadar 420 MW’lık 31 projeyi desteklediklerini söylerken, kredileri, yatırımcının yükünü artırmayacak maliyetlerle sunduklarını dile getirdi.

 

Çelik, Muratlı Santrali’nin Giresun’un Çamoluk İlçesi’nde Kelkit çayı üzerinde Yeşilırmak Havzası’nda kurulacağını ve tesisin 2011 yılında tamamlanacağını ifade etti. Üretim kapasitesi 37.7 MW olacak santralin inşaat aşamasında 400 kişilik istihdam yaratılacağını da aktaran Çelik, santralin 130 milyon kwh’lik elektrik enerjisi sağlayacağını da bildirdi.

radikal.com.tr / ekonomi / 18 Temmuz 2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR