Küresel ısınma ile mücadele için bugüne kadar bir çok öneri ortaya atan AK Parti Hatay Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bu defa camilerde alınacak tedbirlerle ‘Çevreci camilerin’ oluşturulmasını istedi. Öztürk, “Küresel Isınmaya Karşı Çevreci Camiler’ konulu çalışmasında; cemaatin kalın giyinmesi, otomatik kapanan kapılar, çevreci ampuller kullanılması, güneş enerjisine geçilmesi gibi önerilerde bulundu. Öztürk’ün çalışmasında, camilerde ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılan enerjinin aydınlatmaya oranla çok yüksek olduğu vurgulandı. Bu tüketimi azaltmanın mümkün olduğuna işaret edilen çalışmada, Diyanet İşleri Başkanlığı ile il ve ilçelerde de müftülüklerin belli bir program dahilinde “çevreci doğayı koruma çalışmasını” başlatabileceği belirtildi.

 

ÖZTÜRK : TASARRUF ŞART

Başbakanlığın genelgesi ile cami ve Kur’an kurslarında tasarruflu ampule geçen Diyanet’in yüzde 65 tasarruf sağladığını söyleyen Öztürk şunları kaydetti: “Cami cemaati camiden ayrıldıktan sonra cami içindeki lambalar mutlaka kapatılmalı. Kış aylarında cami sıcaklığının 20 dereceden fazla olmasına müsaade edilmemeli. Cemaat camideyken onların yaydığı ısı ile cami içi ilaveten ısınır; caminin sıcaklığı konfor sıcaklığının üzerine çıkar ve caminin pencereleri açılarak hem ısı kaybına hem de camide konforsuz bir ortam elde edilir. Namaz ve vaaz saatinden 15 dakika önce ısıtıcınızı / soğutucunuzu açınız ve namazdan 10 dakika sonra kapatınız. Diğer anlarda camiyi ısıtmak israftır.”

turkiyegazetesi.com.tr / 19.07.2009

-.-

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. Dönem Milletvekili

Mustafa Öztürk, 9 Ağustos 1953 te Hatay Dörtyol da doğdu. Baba adı Veli, anne adı Hayriye dir. Kimya Yüksek Mühendisi ve Öğretim Üyesi; İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi ni bitirdi. Doktorasını İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü nde tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü nde yardımcı doçent olarak göreve başladı. 1995 te profesör oldu. YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümünde Çevre Anabilim Dalı Başkanlığı ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüttü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gayri Sıhhi Müesseseler Kurulu Başkanlğı yaptı. Çevre ve Orman Bakanlığı nda Çevreden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı oldu ve AB izleme çalışmalarında odak noktası olarak projelerinin kıdemli yürütücülüğünü üstlendi. Çevre konusunda uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanmış 50 nin üzerinde makalesi, bildirisi ve 5 adet kitabı bulunmaktadır. 23. Dönem de Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Öztürk, evli ve 2 çocuk babasıdır.

tbmm.gov.tr

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR