Petroldeki maliyet artışı, yatırımcıları yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltiyor…

 

Dünyada her geçen yıl yüzde 4 oranında artan enerji ihtiyacı, fosil yakıtlarda rezervin gün geçtikçe azalması ve sürekli fiyat artışı, yatırımcıları kolayca elde edilebilen, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltiyor. Günümüzde enerji ihtiyacının yüzde 80 i fosil yakıtlardan sağlanırken Avrupa Birliği (AB), 2010 yılında toplam enerjinin yüzde 12 sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyor.

 

Enerji üretimindeki eğilimleri yakından takip eden Türkiye de ise yenilebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar artıyor. Enerji Bakanlığı verilerine göre, Yenilenebilir Enerji Kanunu nun ardından yatırımcıların özellikle rüzgâr enerjisine dayalı 78 bin megawat değerinde başvuru yapıldığı dikkat çekiyor.

 

Kayseri Sanayi Odası nın aylık yayın organı Kayso Bilgi, bu ayki sayısında Hem Çevre Hem de Geleceğimiz İçin: Yenilebilir Enerji başlığıyla yenilenebilir enerji kaynaklarını kapak konusu yaptı. Habere göre, bilim ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, en önemli konuların başında geçen yüzyılda olduğu gibi yine enerjinin geldiği belirtildi. Günümüzde enerji gereksiniminin yüzde 80 inin fosil yakıtlardan karşılandığı anımsatılırken, dünyada bilinen petrol rezervlerinin 40 yıl, doğal gaz 61 yıl, kömür rezervlerinin ise 227 yıl yeterlilik düzeyine sahip olduğuna dikkat çekildi.

 

Fosil yakıt rezervlerinin azalması, artan çevre kirliliği ve artan enerji ihtiyacının, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi zorunluluk haline getirdiğinin altı çizilen araştırmada, gelişmiş ülkelerde yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık verilmeye başlandığı vurgulandı. Özellikle AB nin 2010 yılında toplam enerjinin yüzde12 sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediği belirtilirken, Türkiye de son dönemde dünya yüzeyindeki eğilime paralel gelişmeler yaşandığı anlatıldı. Türkiye nin yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi açısından oldukça büyük potansiyele sahip olduğu vurgulanan araştırmada, "Dünyanın gündeminde ilk sırada yer alan küresel iklim değişikliğine dur demenin yolu da temiz ve yenilenebilir enerji tercihlerinden geçiyor. Ülkemiz, çok renkli ve yeterli yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) potansiyeline sahip. Güçlü güneş ışınımı, termal sular ile mümkün olduğu kadar çabuk geliştirilip değerlendirilmesi gereken bir rüzgar potansiyeli var. Türkiye de mevcut ekonomik hidrolik kaynaklı 128 Milyar kilowat/saat enerji potansiyelinin yüzde 57 si, rüzgarda 10 bin megawat ekonomik potansiyelinin yüzde 85 i, jeotermal kaynak potansiyelinin yüzde 95 i kullanılmamaktadır." denildi.

 

Türkiye de yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimini özendirmek amacıyla önemli adımların atıldığı belirtilen yazıda, Enerji Bakanlığı verilerine göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak için aldığı lisans başvurularının toplam tutarının 156 milyar TL ye, toplam kurulu gücün ise Türkiye nin mevcut toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün iki katına yakın olan 78 bin megavata (MW) ulaştığı ifade edildi.

 

Yenilenebilir enerji için yapılması gereken tesislerin, özellikle yerli teknolojiler ile kurulmasının hedeflenmesi nedeniyle yatırımcılara ciddi fırsatlar oluşturulacağı vurgulanan yazıda, "Ülkemizin ekonomik rüzgar potansiyelinin tamamen yerli türbinlerle değerlendirilmesi ile yaklaşık 45-55 milyar Euro gelir iç piyasada kalmış olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

 

Türkiye nin güneş enerjisinde de önemli potansiyele sahip olduğu anlatılırken, ülkede kurulu güneş kolektörü miktarının yaklaşık 12 milyon metrekareye, yıllık üretim hacminin ise 750 bin metrekareye ulaştığı kaydedildi.

CİHAN / zaman.com.tr / haber / ekonomi / 16.08.2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR