D-8 ülkeler bor madeni istiyor ...

Enerji Bakanı Yıldız, D-8 Genel Sekreteri Dipo Alam ile görüştü.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, D-8 ülkelerinin Türkiye den, bor madeni ile yenilenebilir enerji konusunda talepleri olduğunu bildirdi.

 

Yıldız, D-8 (Gelişmekte olan 8 ülke) Genel Sekreteri Dipo Alam ile Dolmabahçe Başbakanlık Ofisinde görüştü.

 

Görüşme sonrası A.A muhabirine açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, D-8 Genel Sekreteri Alam ile enerji konusunda oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Daha önce yapılan D-8 toplantılarında, her ülkenin bazı alanlarda işbirlikleri oluşturduklarını hatırlatan Yıldız, bu kapsamda, Bangladeş in kırsal kalkınma, Endonezya nın yoksullukla mücadele, İran ın bilim teknoloji, Malezya nın finans, bankacılık Mısır ın ticaret ve enerji, Nijerya nın enerji, Türkiye nin de sağlık sanayi ve çevre gibi konuları ele aldığını ifade etti.

 

Türkiye nin bor üretimine dikkati çeken Bakan Yıldız, D-8 ülkelerinin de bor madenine ihtiyacı olduğunu, bu konuda kendilerine talep geldiğini söyledi.

 

Bununla ilgili talimat verdiklerini ve bir çalışma yapacaklarını bildiren Yıldız, başta bor olmak üzere Türkiye den ihraç edilebilecek diğer madenlerle ilgili bir çalışma yapacaklarını kaydetti.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI

D-8 ülkelerinin, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da ilgili talepleri olduğuna dikkati çeken Yıldız, bu anlamda rüzgar enerjisi yatırımlarının ön plana çıktığını ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, şöyle devam etti :

 

Hem özel sektör hem kamu olarak, Malezya, Endonezya gibi ülkelerden, yenilenebilir enerjiye dönük bir talep var. Türkiye den bu anlamda bir girişim bekleniyor. Özel sektörü bu konuda yönlendirmemiz olacak. Nasıl ki müteahhitlik, taahhüt hizmetlerinde Türk firmaları kendini gösteriyorsa, yenilenebilir enerji konusunda da bir kısım konsorsiyumlarla beraber bunları yapabilecek duruma gelmeliyiz.

 

Yıldız, OPEC fonlarından daha fazla faydalanmak için bir kısım projelerin sunulması gerektiğini belirterek, bu konuyla da ilgili görüşmede bulunduklarını söyledi.

 

Diğer taraftan Endonezya nın Çin gibi ülkelere uzun dönem kontratlı LNG çıkışları olduğuna işaret eden Yıldız, (Türkiye bu manada bir fırsat çıkartabilir mi?) bunlarla alakalı görüşme yapacağız dedi.

 

D-8 ülkeleriyle ticaret anlamında önemli bir kaynak ve potansiyel bulunduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye nin bu potansiyeli mutlaka değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

 

D-8 ile ticaret hacminin artırılmasıyla ilgili, özellikle Türkiye nin ihracatıyla alakalı, enerji sektörüyle alakalı ne tür işler yapılabilir, bunlar üzerinde bir görüşme yaptık diyen Yıldız, söz konusu ilişkilerin geliştirilmesinde tercihli ticaret anlaşmasına dönük gerek dış ticaret gerekse gümrük anlamında bir düzenleme yapılması gerekiyorsa, bunun da yapılabileceğini belirtti.

 

Öte yandan, THY nin Jakarta ya 3 Eylül de sefer başlatacağını hatırlatan Yıldız, bunun da ilişkilerin geliştirilmesinde çok faydalı olacağını söyledi.

 

TÜRKİYE NİN D-8 ÜLKELERİYLE TİCARETİ

Gelişmekte olan 8 ülkeyi ifade eden D-8 ülkeleri, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Mısır, Pakistan ve Türkiye den oluşuyor.

 

D-8 ülkelerinin ekonomileri, son yıllarda önemli oranlarda büyüme gösterirken, üye ülkeler içinde en fazla dış ticaret hacmine Malezya sahip. Malezya yı sırasıyla Türkiye, Endonezya ve İran izliyor.

 

Türkiye nin D-8 ülkeleri ile olan dış ticareti son yıllarda önemli artışlar gösterirken, 2008 yılı itibariyle toplam ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 27 oranında artarak yaklaşık 18 milyar dolara çıktı.

 

Türkiye nin söz konusu ülkelere olan 2008 yılı toplam ihracatı 4,3 milyar dolar, toplam ithalatı da 13,6 milyar düzeyinde gerçekleşti.

 

Türkiye nin ihracatında en büyük payı İran alırken, 2008 yılında D-8 ülkelerine olan ihracatın yaklaşık yüzde 47 si İran a yapılan ihracattan kaynaklandı. İran ı yüzde 33 ile Mısır izlerken, Bangladeş ve Malezya ise en az ihracat gerçekleştirilen ülkeler oldu. Söz konusu ülkelere yapılan ihracatın büyük bölümünü ise tarım ve gıda sanayi ürünleri oluşturuyor.

AA / haberturk.com / ekonomi / haber / 26.08.2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR