Sivil toplum örgütleri Avrupa ve Bulgaristan’da nükleer enerjinin geleceğini görüşüyor …

 

28 ve 29 Ağustos tarihlerinde Tuna nehri üzerinde yer alan Sviştov şehri, Pan Avrupa Enerji konferansına evsahipliği yapacak. Belene Nükleer Elektrik santraline karşı oluşturulan koalisyon tarafından düzenlenen konferansla Avrupa enerji sektöründeki problemleri gündeme getirmek amacını güdüyor. Toplantıda özellikle Bulgaristan’da yeni enerji stratejisi gerekliliği, enerji verimliliği ve Avrupa’da nükleer enerjinin geleceği görüşülecek.

 

10’dan çok Avrupa ülkesinden gelen uzman, bilimci, çevreci, gazeteci ve hükümet dışı örgüt temsilcileri, Balkanlar’da enerji piyasasının gelişmesi ile ilgili değerlendirmelerini sunacak. Bulgaristan’da yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişmesi olanakları da ele alınacak. “Belene” nükleer elektrik santralinin inşa edilmesine dair yeni veriler ve de bu projenin durdurulmasında ısrar eden çevreci örgütlerinin görüşleri de aktarılacak. “Belene” nükleer elektrik santralinin Bulgaristan ve komşu Romanya’nın topraklarını kapsayan reaktör civarındaki 100 kilometrelik bölgeye göstereceği muhtemel etkiler de değerlendirilecek.

 

Çevre ve Tarım Vakfı temsilcisi Albena Simeonova, Pan Avrupa enerji konferansı ile ilgili şunları belirtti : “ Toplantıya 120 kişi katılacak. Avrupa’nın neredeyse tüm devletlerinden uzmanlar gelecek. Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Hollanda, Avusturya, Almanya, Fransa ve İngiltere’den temsilciler bir araya gelecek. Kamunun dikkati, sırf Belene nükleer elektrik santrali ile ilgili çıkabilecek muhtemel sorunlara değil, bölgenin gelişmesi ile ilgili natif yollara da çekilecek. Tarım ve turizm gibi sektörler söz konusudur. Alternatif enerji kaynakları da bu bağlamda önem taşıyor ”.

Çevreciler, Bulgaristan’da nükleer enerjinin natifleri bulunduğu görüşünü savunuyor. Yenilenebilen kaynaklardan enerji üretilmesine ağırlık vererek petrol, gaz, kömür ve nükleer enerjiden bağımsız olabiliriz. Çevreciler, 2020 yılına kadarki döneme ilişkin enerji stratejisi taslağının kökten değiştirilmesinde ısrar ediyorlar. Onlara göre stratejiye sivil toplum örgütleri, iş çevreleri, bağımsız uzman ve bilimciler tarafından getirilen önerilerin de dahil edilmesi gerekiyor. Toplantıda konu ile ilgili raporlarını sunacak olan yabancı uzmanların bir bölümü de aynı görüşü paylaşıyor.

 

“Urgevalt” Alman hükümet dışı örgütün temsilcisi olan Bayan Heffa Schuecking, şu açıklamada bulundu : “ Nükleer enerji, hudut tanımıyor. Bir şey olursa radyasyon Bulgaristan’ın sınırında durmayacak. Birçok insan Çernobil’deki kazayı ve kazazede nesilleri hatırlıyor. ”

bnr.bg / 28.08.2009

-.-

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR