AB de gıdalara yeni etiketleme sistemi geliyor …

Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu, gıda güvenliği için yeni etiketleme sistemi üzerinde çalışıyor. Bu sistem halkı, hangi ürünün genetiğiyle oynanmış, hangi ürün bio ya da klonlanmamış olduğu hakkında bilgilendirecek.

 

Yapılan açıklamada ayrıca, yeni geliştirilmiş gıda ürünlerinin de kısa bir süre sonra piyasaya sürüleceğinin altı çizildi. 27 AB ülkesinin gelecek yıl domuz gribi salgınında ne kadarı etkileneceğinin ise netlik kazanmadığı belirtildi.

 

Avrupa Parlamentosu Çevre Komisyonu Başkanı Alman SPD Jo Leinen, Komisyonda çevre, halk sağlığı ve gıda güvenliği konusundaki çalışmalarını anlattı. Bu yıl içinde Avrupa Birliği’nde domuz gribinden etkilenenlerin sayısının %10 olduğunu söyleyen Leinen; “gelecek yıl 27 AB ülkesinin bu salgından ne kadar etkileneceği konusunda elimizde net bir bilgi yok” dedi.

 

Sağlık alanında çalışmaları geliştirmek için paketler hazırlanması gerektiğinin altını çizen Leinen, bu çalışmaların AB Konseyi’ni de tetikleyici rol oynayacağını belirtti. İsveç Dönem Başkanlığı döneminde, sağlık alanındaki çalışma ve programları yapmaya devam edeceklerini bildiren Leinen şunları kaydetti:

 

“Bizden sonra gelecek olan İspanya Başkanlık dönemi, bunları devam ettirecek. Özellikle hastalara doğru bilgi ve ilaçların ulaşması konusunda çalışmalar yapılması gerekir. Bununla ilgili geçtiğimiz dönem yaşanan skandalların yaşanmasını istemiyoruz. Çalışmaları başlatmak bile bize gelecek dönem halk sağlığı konusunda hangi adımları atacağımızı gösterecek”

 

YENİ GELİŞTİRİLEN ÜRÜNLER YOLDA

Jo Leinen yeni geliştirilen gıda ürünlerinin çok kısa bir süre sonra piyasaya sürüleceğini, gıda güvenliği için yeni etiketlendirme sistemi getirileceğini bildirdi.

 

Leinen; “Yiyecek etkilendirilmesi halk için çok önemli. Artık halk hangi ürünün bio, hangisinin genetik değişikliğe uğratılmış hangisinin de klonlanmış olduğunu bilecek. Ürünlerin üzerindeki etiketlerde bunların açıklaması olacak” diye konuştu. İklim değişikliğinin gıdalar üzerindeki etkisinden bahseden Leinen; “Bilim adamalarının yaptığı çalışmalarda hava sıcaklığı artışı maksimum 2 dereceye sabitlenmesi gerektiğini gösterdi. Kopenhag kriterlerini yerine getirip bu konuda başarıyı yakalamalıyız. Çin ve Hindistan’la bu konuları müzakere ediyoruz. Bu görüşmelerin de başarıya ulaşacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

 

GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANILMALI

Geleneksel enerji kullanımı ile ilgili de çalışmaları olduğunu söyleyen Leinen; “ Bu başkanlık döneminde yapacağımız yasalarda güneş enerjisi çok önemli bir yere sahip görüşünü ileri sürdü. Teknolojinin çevre üzerindeki etkilerini düşürmek için ‘elektrikli araç kullanın’ önerisi yapan Leinen, geri dönüşüm konusunda da yeni yasa çalışmaları olduğunu belirtti.

www.abhaber.com / 04 Eylül 2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR