Güneş Sigorta güneş enerjisi ile yılda 547 ağacı kurtarıyor …

Şirketler son dönemde hem maliyet avantajı sağlamak hem de küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için ALTERNATİF enerji kaynaklarına yöneliyor.

 

Bunlardan biri de Güneş Sigorta. İstanbul Esentepe de bulunan genel müdürlük binasının çatısına kurduğu yıllık 9 MW elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip güneş santraliyle, Güneş Sigorta 6 ayda bin 889 TL lik tasarruf sağladı. Özel sektörde "kendi elektriğini kendin üret" anlayışının Türkiye deki ilk uygulayıcısı durumundaki Güneş Sigorta, 13 katlı şirket binasının elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 6 sını bu santralden karşılıyor.

 

Santral, mart ayından 6 Eylül tarihine kadar yaklaşık 7 bin 559 kwh elektrik üreterek, 5 bin 291 kilo karbon emisyonunu engelledi. Toplam 40 metrekarelik küçücük güneş santrali, boyundan beklenmeyecek bir performansla yılda 547 ağacın kesilmesine denk karbondioksitin salınımını önleyecek. Bu miktar, aynı zamanda bir aracın fosil yakıt tüketerek yapacağı 9 bin 963 kilometre (Km) yolculuk boyunca salacağı karbondioksite de eşit.

 

Güneş Sigorta nın çatısında bulunan ve bir veranda gibi alt kısmı kafe olarak kullanılan santral 156 bin liraya mal edildi. Santral şu anki üretim kapasitesiyle ortalama 20 yıl içinde kurulum maliyetini karşılayabilecek.

 

50 yıllık hedef

Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı, bölgedeki iş merkezlerinin de çatısında birer tane güneş santrali bulunması durumunda yılda 2 bin 500 ağaç dikilmiş gibi olacağını söylüyor. Binanın elektrik ihtiyacının yüzde 10 unu buradan karşılamayı hedeflediklerini anlatan Aycı, 50 yıl boyunca bu kapasiteyi korumayı ve çevreyi daha temiz tutma hedefinde olduklarını dile getiriyor.

 

Projeye şimdilik kurumsal sosyal sorumluluk olarak baktıklarının altını çizen Aycı, Tabii ilk olmanın getirdiği heyecan da cabası" diyor. Yeni bir bina yapmaları durumunda güneş enerjisinden daha fazla faydalanmayı hedeflediklerini anlatan Aycı, ayrıca çevreci projeleri sigorta kapsamında maliyetleri düşürerek destekleyebilecekleri görüşünde. Aycı, santralin büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Sırf santrali görmek için gelenlerin yanısıra kendi binasına güneş santrali kurmak istediği için gelip bakanlar da var" diyor.

 

Dünyada söz sahibi olabiliriz

Sigorta binasının çatısına santrali kuran Tunçmatik şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer ise, kurulum maliyetinin yüksek olduğunu, ancak bu maliyet hesabının içine fosil yakıtlardan çevreye yayılan karbondioksidin temizleme maliyetinin ve çevreye verilecek zararlar nedeniyle ortaya çıkacak ek maliyetlerin katılmadığını söylüyor.

 

Özer, güneş enerjisi teknolojisinin Türkiye için önemini şu sözlerle özetliyor : " Türkiye aktüel maliyetine bakmadan bu teknolojiyi takip etmeli, geliştirmeli. Çünkü hinterlandımızda bunu bizden başka yapabilecek bir ülke yok. Eğer biz bu teknolojide söz sahibi olursak, güneş enerjisi üretiminde ustalaşırsak, komşularımız Almanya, İspanya yerine bizimle iş yaparsak hem para kazanır hem istihdam yaratır hem de çevre konusunda söz sahibi oluruz. "

 

Hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de kirliliği önlüyor

Sistem, içinde yaşanılan binaları birer enerji santraline çeviriyor. Güneş ve rüzgar enerjisi kullanılarak üretilen elektrik hem gelir getiriyor hem de fosil yakıtlardan kaynaklanan kirliliği önlüyor.

 

Araştırmalara göre, yaşanılan binalarda harcanan enerji, yıllık enerji üretiminin yüzde 30-40 ına denk geliyor. Yani binalar da çevreyi tıpkı sanayi ve ulaştırma sektörü kadar kirletebiliyor. Yeni nesil ya da yenilenmiş binalarda ise bunun tersi yaşanıyor. Örneğin, İngiltere Manchester deki CIS Tower adlı gökdelen, camlarını güneş paneline çevirmek suretiyle yıllık 180 bin kwh elektrik üretebiliyor. İngiltere de hane başına yılda yaklaşık 5 bin kwh elektrik tüketildiği düşünülürse tek bir gökdelenden elde edilen elektriğin bile ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Benzer biçimde Almanya da sadece 2007 de ev ve işyerlerinin çatılarında güneş panelleri kurulmasıyla ortaya çıkan 130 bin küçük elektrik üretim sisteminin toplam kapasitesi yıllık bin 100 MW civarında. Bu yaklaşık olarak Keban Barajı nın kapasitesine denk (bin 330 MW) geliyor. Bu arada Almanya nın en çok güneş alan bölgesinin, Avrupa nın ikinci büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip ülkesi Türkiye nin en az güneş alan bölgesinden bile az potansiyele sahip olması dikkat çekiyor.

www.referansgazetesi.com / haber / 07 Eylül 2009

-.-

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR