Arçelik - Lg Klima, Gebze fabrikasında kurmayı planladığı yeni Ar -Ge merkezinde geliştireceği projeler ile önümüzdeki yıldan itibaren Güneş Enerjisi desteği ile çalışan klima üretmeye hazırlanıyor. Ar-Ge merkezini açabilmek için ruhsatlandırma çalışmalarına hız veren şirket, Türkiye ye özgü ürünler geliştirerek iklimlendirme alanındaki tüm ihtiyaçlara tasarruflu cevaplar vereceğini açıkladı.

 

Sektördeki 10 yılını değerlendirmek üzere dün İstanbul da düzenlenen basın toplantısında konuşan Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, dünyada olduğu gibi Türkiye de klima pazarındaki en önemli iki trendin enerji tasarruflu ve çevre dostu ürünler geliştirmek olduğunu kaydetti. Arçelik-LG olarak bu taleplere yenilikçi ürünleri ile cevap verebilmek için bir Ar-Ge merkezi açmaya hazırlandıklarını anlatan Bulgurlu, şunları söyledi :

 

" Türkiye ye özgü ürünler geliştirmek istiyoruz. Gebze deki fabrikamız bünyesinde bir Ar-ge merkezi açmak istiyoruz. Buradaki amacımız da güneş enerjisi destekli klima üretmek. Burada hem sisteme enerji veren hem de evdeki suyu ısıtmak da kullanılan bir sistem kurulacak. Son dönemlerde, panel fiyatları da sürekli düşüyor. Bunun için bir fizibilite yapıyoruz ve bu alanda da üretim yapmak istiyoruz. Tabi burada ortaklarımız olan Koç Holding, LG ve Arçelik in de görüşleri ve izinleri de önemli. Önümüzdeki yıldan itibaren de güneş enerjisi destekli klimaları piyasaya sunacağız. Hedefimiz iklimlendirme alanında Türkiye de 1 numara olmak. Evin içindeki soğutma ve ısıtmadaki her alandaki işlere talibiz. Bu alanların tamamında faaliyet göstermek istiyoruz. Ar-Ge ye ciromuzun yüzde 2 sini ayırıyoruz. 2 yılda beyaz yakalı sayımızı 120 den 205 e çıkardık. "

 

Ar-Ge merkezine gerçekleştirilecek yatırım ile ilgili net bir rakam vermeyen Bulgurlu, 50 milyon dolarlık yatırım ile faaliyete başladıkları fabrikalarına şu ana kadar 100 milyon dolarlık ek yatırım gerçekleştirdikleri bilgisini vermekle yetindi.

 

2009 DA YÜZDE 5 KÜÇÜLME BEKLİYOR

Küresel konomik kriz nedeni ile klima pazarının geçen yıla oranla yüzde 27 daraldığını söyleyen Hakan Bulgurlu, Arçelik- LG olarak 2009 sonunda yüzde 5 küçüleceklerini belirtti. Bulgurlu, 2008 yılında şirket olarak bir önceki yıla göre 2 kata yakın bir oranda büyüdüklerini ve şu anki küçülmenin şirket açısından bir soluklanma dönemi olduğunu ifade etti. Öngörülen küçülmeye rağmen pazardaki daralma nedeni ile Pazar paylarını yüzde 47 den yüzde 55 e çıkardıklarına işaret eden Bulgurlu, şunları söyledi :

 

" Geçen yıl 1 milyon adet klima satıldı. Bu yılki tahmin 730 bin civarında. Sektör yüzde 27 küçüldü. 2007 de ise bu rakam 1 milyon 200 bin civarında idi. Sektörün tekrar eski seviyesine ulaşması ise 2012 yılına bulacak. Komşu ülkelerdeki penetrasyon oranları çok yüksek olmasına rağmen Türkiye de bu rakam yüzde 9. Bu her eve bir klima varsayımı ile yapılan bir tahmin. Türkiye de her eve birden fazla klima gerekiyor bu nedenle çok cazip bir Pazar. GSMH arttıkça bu pazarda da patlama yaşanacaktır. "

 

2014 DE HEDEFLENEN CİRO 1 MİLYAR DOLAR

İç pazarda yaşanan bu daralmanın bazı dış pazarlarda da kendini gösterdiğini kaydeden Bulgurlu, özellikle Batı Avrupa, Birleşik Devletler Topluluğu pazarlarında bir küçülme yaşandığını anlattı. Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarlarında büyüme yaşandığına dikkati çeken Bulgurlu büyüme stratejileri doğrultusunda çalışmalarını bu bölgelere kanalize ettiklerini açıkladı. Bulgurlu özellikle Mısır da ciddi bir satış bandı kurduklarını bu yıl bu ülkede 25 bin adet klima satmayı hedeflediklerini söyledi. İhracat yaptıkları 60 ülke içinde Libya, Tunus, Irak, Suriye, Cezayir, Nijerya da pazar lideri olduklarını kaydeden Bulgurlu, geçen yıl 235 milyon Dolar olan ihracat gelirlerinin 2014 yılında toplam içinde yüzde 75 pay alacağını dile getirdi. Bulgurlu 2014 ciro hedeflerini de 1 milyar Dolar olarak açıkladı. 11 çevre pazarda Arçelik LG Pazar lideri konumunda olduğuna değinen Bulgurlu, günde 10 bin klima üretebildiklerini ve şu an 1 milyon 350 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olduklarını anlattı. Konuşmasında dünya pazarı ile ilgili bilgi de veren Bulgurlu "Dünya klima pazarının lideri 14.2 milyar Dolar ile Çin. Avrupa BDT, Ortadoğu Güney Afrika pazarını birleştirdiğimizde 20 milyar dolarlık bir Pazar ortaya çıkıyor ve bu pazarlarının büyük kısmının içinde yer alıyoruz. Komşu ülkelerdeki penetrasyon oranları çok yüksek olmasına rağmen Türkiye de bu rakam yüzde 9."

 

ENERJİ TASARRUFU ÖNCELİĞİMİZ

Konuşmasında enerji tasarrufunun bir numaralı öncelikleri olduğuna dikkat çeken Bulgurlu, " Bizim amacımız Inverter teknolojisini daha hızlı yayarak, enerji tasarrufunun artmasını sağlamak. 2010 da bu teknolojinin kullanıldığı klimaların payı yüzde 20 olacak. Bu teknoloji ile yüzde 40 lara varan oranlarda tasarruf sağlıyoruz. Geçen yıl başladığımız ticari klima alanında da 2 yıl içinde yüzde 50 pazar payı hedefliyoruz. Bu pazarın katma değeri de oldukça yüksek. Şu an 400 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip. 2012 yılında da bu Pazar 450 milyon dolara çıkacak " açıklamasında bulundu.

(ANKA)

-.-

www.solar-bazaar.com

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR