Bakan Yıldız "Uluslararası Enerji Kongresi"ne katıldı …

Bakan Yıldız, konferansta yaptığı konuşmada hükümet olarak Suriye, Rusya, Azerbaycan, İran, Irak ve Katar gibi ülkelerle yaptıkları görüşmelerde, topyekün bir enerji başlığını oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

 

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi konusunda kamuoyunda bir mutabakatın sağlandığını ifade eden Yıldız, zaman zaman farklı düşünülen noktaların ise aslında kamunun özel sektör ile beraber paylaşacağı imtiyaz hakları, kredilendirme modelleri, yap-işlet-devret gibi modellerin makul bir oranda paylaşılmasıyla ilgili konular olduğunu belirtti.

 

RÜZGAR SANTRALLERİ İHALESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgar santralleri ihalesi sürecinin 1 Kasım da ikinci yılını dolduracağına işaret ederek, bu sürecin aslında çok da istedikleri bir şekilde yürütülmediğini kaydetti. Yıldız, Yani bir konuya karar veriyorsunuz, 76 bin megavatlık bir müracaat alıyoruz ama 2 yıl geçmesine rağmen adresleri henüz belirlememiş durumdayız. Biz hem EPDK hem de ilgili kurumlarla yapacağımız çalışmalar sonucunda bu adresleri yıl sonuna kadar belirlemiş olacağız diye konuştu.

Bu konuda yapılan çalışmaların küçümsenemeyeceğini, ancak sürecin hızıyla ilgili tartışmanın hem özel sektör hem de kamu tarafından rahatlıkla yapılabilmesi gerektiğini anlatan Yıldız, Biraz kıra döke bunların sonuçlanacağını söylemeliyim. Türkiye deki rüzgar enerjisinin bir kapasitesi vardır ve o kapasite doğrultusunda bu yapılacaktır. Dolayısıyla biz bu işin nasıl elimine edileceği ile ilgili kriterleri belirlemek durumundayız dedi.

 

Bu süreçte iyi bir koordinasyonun gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız şöyle konuştu : Çünkü Enerji Bakanlığına bağlı bir kurumun, faaliyetlerini genişletirken enerji sektörünün diğer bir dalıyla alakalı ayağa bastığını da görüyoruz zaman zaman. Örneğin madencilik … Türkiye nin öz kaynaklarını mutlaka Türkiye nin menfaatleri doğrultusunda harekete geçirebilmemiz lazım ama bunu yaparken diğer yaptığımız bir işe de mani olunmaması lazım. Alınan bir maden ruhsatının rüzgar gülü kullanımı için bir santralın aynı koordinatlarıyla beraber çalıştığını ve (ben burada maden arayacaktım siz rüzgarı nereden kuruyorsunuz) denilebildiği ortamları zaman zaman görüyoruz. Bunları düzeltmek zorundayız.

 

En son İsveç te yapılan enerji ve çevre bakanları toplantısında da 2020 yılına kadar yüzde 20 civarında bir enerji tasarrufu için bir kültür oluşturulması yönünde karar alındığını anlatan Yıldız, bu konuda hedefe kilitlenilmesi gerektiğini belirtti.

 

Bakan Yıldız, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde enerji üretim ve dağıtım maliyetinin yüksek olduğunu, Kıbrıs ın tamamı için yapacakları master çalışmasıyla adanın enerji ihtiyaçlarının karşılanabileceğini, bu kapsamda Türkiye de üretilen enerjinin deniz altından kabloyla Ada ya sevk edilebilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü anlattı.

 

YALNIZCA GÜNEŞ HARİTALARININ YAPILMIŞ OLMASI YETERLİ DEĞİL

Yıldız, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yasanın çıkması için de çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Güneş, rüzgar, su ve bütün yenilenebilir enerji kaynaklarının bir an önce ülkeye kazandırılması konusunda kararlı olduklarını anlatan Yıldız, kamu ve özel sektörün makul şartlarda bulunmasıyla bu yatırımların yapılacağını bildirdi.

 

Yalnızca GEPA nın ve güneş haritalarının yapılmış olmasının bunun özel sektöre verilen yatırım lisansı demek olmadığını anlatan Yıldız, Onaltı tane izni kapı kapı dolaşıp aldıktan sonra on yedinci de (affedersiniz buraya yapamıyorsunuz) dediğimiz yatırımlar oldu. Ben burada açıkça söylüyorum. Bizim özel sektörümüze olabildiğince problemsiz bir ortam hedeflememiz lazım dedi.

 

SORU CEVAP

Sorular üzerine Katar daki temaslarının oldukça verimli geçtiğini anlatan Yıldız, görüşmelerde üç temel konu üzerinde çalıştıklarını, bu konuların, Katar ın Türkiye de enerji sektörüne ilişkin projeleri , uzun dönemli kontratları ifade eden LNG alımları , Katar-Türkiye doğal gaz boru hattı olduğunu söyledi.

 

Katar ın dünyanın en büyük doğal gaz kaynaklarına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Yıldız, Katar ın ihraç ettiği LNG Türkiye nin tüketiminin hemen hemen iki katını oluşturuyor. Bizim görüştüğümüz konular orta ve uzun vadeli çalışma programlarını içeriyor. Görüşmelerimizde ortak enerji grubu oluşturmaya karar verdik dedi.

 

Yıldız, bir gazetecinin, Katar dan LNG yi özel sektör mü yoksa kamu mu getirecek? sorusuna, Hem özel sektör hem kamu yapabilir. Öncelikle Türkiye nin ihtiyacının karşılanması önemlidir. Bizim tercihimiz bu geçiş döneminde kamunun yükümlülüklerini de göz ardı etmeksizin bunun özel sektör eliyle yapılmasıdır yanıtını verdi.

 

Bir soru üzerine Yıldız, Katarlıların Türkiye de enerji üretiminin özelleştirilmesine ilgi duyduklarını söyledi. Katar ın dünyada enerji konusunda önemli bir ülke haline geldiğini dile getiren Yıldız, bu ülkedeki temasları çerçevesinde enerji şehri ni gezdiklerini, burada 145 bin kişinin çalıştığını öğrendiğini, bu şehirden çok etkilendiğini ve bir mühendis olarak çok heyecanlandığını anlattı. Yıldız, Biz de niçin Ceyhan da böyle bir şey yapmayalım? dediğini aktardı.

www.enerji.gov.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR