Bakan dan yenilebilir enerji kaynağı sözü …

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, rüzgar santralleri konusunda özel sektör tarafından merakla beklenen önemli bir düzenlemeyi tamamlamış bulunduklarını vurgulayarak, aynı bölgede kurulmak üzere başvuran binlerce megavat kurulu gücündeki özel sektör rüzgar santral yatırımları arasında yapılacak yarışmanın usul ve esaslarının EPDK tarafından onaylandığını ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği nde değişikliğe gidildiğini söyledi.

 

Yenilenebilir Enerji konulu Uluslararası Enerji Kongresi-2009 , Ankara Sheraton Oteli nde sürüyor. Kongrenin açılış oturumunda konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, 2000 li yılların başında gündeme dahi gelmeyen yenilenebilir enerjinin bugün dünyada ve Türkiye de en önemli konulardan biri haline geldiğini söyledi.

 

Arz güvenliği açısından da yenilenebilir enerji kaynaklarının çok büyük önem taşıdığını belirten Aksoy, Türkiye nin de arz güvenliğini çeşitlendirmek açısından, enerji politikalarına yenilenebilir enerji kaynaklarını koyduğunu kaydetti. Türkiye nin enerji politikasını temel olarak enerji tasarrufu, nükleer enerji ve yenilenebilir enerji olmak üzere 3 politika üzerine oturtmak gerektiğini ifade eden Aksoy, lokal olarak ise Türkiye yi bir enerji köprüsü ve terminali haline getirmek, elektrik üretiminde ise doğalgazı, kömürü, hidrolik enerjiyi, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve nükleer enerjiyi eşit olarak kullanmak gerektiğini anlattı.

 

Yenilenebilir Enerji Yasası nın geçen sene, daha önemli yasaların gündeme alınması nedeniyle çıkartılamadığını da belirten Aksoy, "Sayın Taner Yıldız, bu yasanın çıkacağı sözünü verdi. Biz de kendisine bu yasa çıkarsa siz de tarihe geçersiniz dedik ve bakanlığa öyle uğurladık diye konuştu.

 

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise, KKTC de tüm konutlarda sıcak suyun güneş enerjisinden elde edildiğini ancak doğalgaz getirilemediği için enerji üretiminde petrol ve fuel-oil kullandıklarını, bunun da çok pahalı olduğunu söyledi.

 

GELECEK YIL YENİ ÖZEL SEKTÖR YATIRIMININ EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ 2 MİLYAR DOLARI AŞACAK

EPDK Başkanı Hasan Köktaş da, Türkiye de yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla artan elektrik enerjisi üretimi içerisindeki payının 2020 yılında en az yüzde 25 düzeyinde olmasının hedeflendiğini belirterek, "Bu hedefe ulaşabilmemiz adeta bir yenilenebilir enerji seferberliği ile mümkün olabilir" dedi. EPDK tarafından bugün itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak toplam 16 bin megavat kurulu gücü olan 625 adet özel sektör projesinin lisanslandırıldığını anlatan Köktaş, "Hidroelektrik santralleri ile ilgili olarak yaklaşık 13 bin megavat kurulu gücü olan 530 projeye lisans, 2 bin megavat civarında 124 proje için de uygun bulma kararı vermiş bulunmaktayız. Rüzgar enerjisinde lisans verdiğimiz ve uygun bulduğumuz projelerin adedi 100, kurulu gücü ise 4 bin megavat dolaylarındadır.

 

Kurumumuza ulaşan mevcut yatırım ilerleme verileri çerçevesinde sadece 2010 yılında yıllık elektrik üretimi 8 milyar kilovatsaat (kWh), kurulu gücü 2 bin 300 MW ye ulaşan 88 adet HES ve rüzgar santrali projesi tamamlanmış olacaktır. Bir başka ifade ile gelecek yıl sonu itibariyle devreye alınacak yeni özel sektör yatırımının ekonomik büyüklüğü 2 milyar doları aşacaktır" diye konuştu.

 

Rüzgar santralleri konusunda özel sektör tarafından merakla beklenen önemli bir düzenlemeyi tamamlamış bulunduklarını vurgulayan Köktaş, aynı bölgede kurulmak üzere başvuran binlerce megavat kurulu gücündeki özel sektör rüzgar santral yatırımları arasında yapılacak yarışmanın usul ve esaslarının EPDK tarafından onaylandığını ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği (nde değişikliğe gidildiğini söyledi. Köktaş, TEİAŞ ile birlikte hazırlanan yarışma yönetmeliği kapsamında, belirlenen kapasiteler çerçevesinde 20 yıl boyunca bir kWh için en yüksek katkı payını teklif eden özel şirketlere sisteme bağlantı hakkının verileceğini kaydederek, "Bu bedellerin yeni iletim hattı yatırımlarında kullanılacak olması da ülkemizin hızla artan enerji talebini karşılayan mevcut elektrik sistemimizin daha da güçlendirilmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

www.iha.com.tr / Ankara / 08 Ekim 2009

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR